Gyurkity Péter

Már tesztelik az Intel 65 nanométeres sávszélességű processzorait

A processzorgyártó egyik vezető beosztású tisztviselője megerősítette, hogy a mobil, az asztali, és a szerverchipekből egyaránt rendelkeznek 65 nanométeres sávszélességű tesztpéldánnyal.

Kirk Skaugen, az Intel Digital Enterprise Group marketingigazgatója ezt Londonban adott nyilatkozatában árulta el, és hozzátette, hogy mindhárom platform számára tartogatnak új ikermagos processzorokat. Ezzel egy időben, vállalathoz közeli hírforrások szintén megerősítették, hogy az Intel rendelkezik működő prototípusokkal. A processzorgyártótól már korábban kiszivárogtak olyan hírek, miszerint elkészültek az első 65 nanométeres chipek, és a vállalat bemutatta a Yonah kódnevű ikermagos mobil processzort, amelyet a jelenleg kapható Pentium M 700-as sorozat utódaként emlegettek.

Az Intel ígérete szerint a Yonah még az idei év vége előtt megjelenik, míg a sorozatgyártás a következő év elején indulhat be. Eddig azonban a vállalat nem árult el sok információt a 65 nanométeres asztali és szerverprocesszorokról, és a két platformot illetően mély hallgatásba burkolóztak. A legfrissebb hivatalos útitervek két 65 nanométeres processzorcsaládot említenek, az ikermagos Presler, valamint az egymagos Cedarmill családot. A Pentium 4 600-as sorozat tagjaihoz hasonlóan ezen processzorok is támogatják majd a 64 bites címzést.

Az ikermagos processzorok megjelenése újabb kérdéseket vet fel. Egyre inkább valószínű ugyanis, hogy a következő negyedévben megjelenő Pentium 4 800 - kódnevén Smithfield - sorozat tagjai nem valódi ikermagos belsőt tartalmaznak, majd, hanem két külön Prescott chipet, amelyek egy lapkára kerülnek. A felhasználó számára az eredmény ugyanaz, és az Intel szerint semmilyen téren nem tapasztalhatunk különbséget. A szerverprocesszorok terén a váltás azonban nagy valószínűséggel tovább tart majd. Az első ikermagos Itanium - amely az év végén jelenik meg - még 90 nanométeres technológiával készül, míg az ikermagos Xeon - a Dempsey - esetében még nem lehet tudni, hogy a vállalat milyen csíkszélességet alkalmaz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Totinkhamon #9
    Nekem csak egy 8500-as Radeonom meg egy 2600-as Sempronom van, mégis minden gond nélkül lejátssza a Win Media Player 10 mindegyik videot, a nagyobb felbontásúakat is. A 2.8-as Prescottnak simán vinnie kéne. Vagy valami szoftveres probléma van ott, vagy tényleg a videokártya is számít.
  • Inquisitor #8
    Nem ér, a Radeon 9xxx szériában, még gagyiban is, erőteljes Hardware-es lejátszás van. Igaz, nekem ezzel együtt is szaggat az 1920-as videó 2,4GHz-es procival ... de haverom Xp2400+ gépe egy 9000pro-val és MediaPlayer Classical meg lenyomja :)
  • BiroAndras #7
    Ki is lehet próbálni. (link)

    Nekem a 2.8-as Prescott DDR333-mal nem viszi. Viszont az Athlon64 3000+ Kingston DDR400-zal 50% proci terhelés mellett játsza le. Lehet, hogy a videokártyának is van köze hozzá (Inno3D GeF4 MX440 vs. Shappire R9700).
  • asysoft #6
    Tudtommal HD WMV lejátszásához(!) 3Ghz-s CPU ajánlott...
    Mindenesetre igaz, a CPU-k fejlődésének üteme lassulni látszik, ezért egy mai (közel) csúcs procival több ideig ki lehet húzni...
  • dez #5
    Videofeldolgozás? Szerintem hamarosan jönnek a HD-s filmek (főleg, ha bejön a HD-DVD még idén)... Azokhoz kell majd a kraft. (Ja, meg állítólag a Longhornhoz is.)
  • zozo2001hu #4
    Jó kis Northwood magos 2.8-as HT-s P4-es procimmal elvagyok mint a befőtt. Netezés, multimédia (digitális fényképezés, videofeldolgozás) és egy kis játék persze. Majd úgy 2-3 év múlva esetleg szétnézünk proci téren, de addig tutira nem.
  • jani1191 #3
    Hát a fogyasztásuknak elvileg bőven 105W alatt kéne lenniük órajeltől függően az biztos. Ezek max a 2006-os évben lesznek "elérhető áron".
  • juhand #2
    Teljesítmény felvétel ?
  • Antychrist #1
    Ár?