Franczy

AMD Hammer információk

A napokban megrendezésre került Platform Conference 2002 összejövetelen az Advanced Micro Devices komoly erőkkel volt jelen, így a konferencia résztvevői számos AMD előadáson vehettek részt, melyek közül talán azon előadások voltak a legérdekesebbek, melyeken az AMD közeljövőben debütáló x86-64 architektúrájú processzorairól volt szó.

Az AMD képviselői ismét elmondták, hogy az AMD azon, úgymond 32-64 bites processzorokban látja a jövőt, melyek a 32 bites alkalmazásokon kívül a legújabb 64 bites alkalmazásokat is kiváló sebességgel képesek futtatni, ugyanis az AMD szerint csak az ilyen chipek révén oldható meg a 32 bitről 64 bitre történő zökkenőmentes átállás. Mint az köztudott, a nagy rivális Intel az eddigiekben más állásponton volt, ugyanis az Intel vezetői azt mondták, hogy szerintük kár időt, pénzt és szilíciumot pocsékolni az ilyen öszvér megoldásokra. Az idők azonban változnak, ugyanis mint arról a napokban beszámoltunk, az Intel kidolgozott egy B-tervet arra az esetre, ha az IA-64-es platform csődöt mondana. Ebben az esetben az Intel egy olyan, Pentium architektúrára épülő újgenerációs processzort dobna piacra a közeljövőben, mely bizonyos 64 bites képességekkel is rendelkezne, de ez egyelőre még a jövő zenéje. Az AMD képviselői egyébként nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a Hammer processzorok nem emulált, hanem natív 32 bites működésre lesznek képesek, melynek a 32 bites alkalmazásokra tett jótékony hatását azt hiszem nem kell ecsetelnem, így már "csak" azt fedi némi homály, hogy a Hammer processzorok 64 bites környezetben hogyan teljesítenek majd.

Az AMD a Platform Conference-en tartott előadásokon megerősítette azon korábbi értesüléseket, melyek szerint a Hammer termékcsaládba tartozó Clawhammer, valamint Sledgehammer processzorok tejeskörű SSE, illetve SSE2 támogatással rendelkeznek majd, illetve, hogy az új architektúra nyolc új integer regisztert kap. Az AMD előadói ezenfelül nagy hangsúlyt fektettek a Hammer processzorokba integrált DDR memóriakontrollerre, mely PC1600-as, PC2100-as, illetve PC2700-as DDR SDRAM memóriákat fog támogatni. A memóriakontrollerről ezenkívül tudni lehet, hogy 8, illetve 16 bájtos interfésszel fog rendelkezni, melynek köszönhetően a Hammer processzorok akár nyolc DIMM memóriamodullal is képesek lesznek együttműködni. Az AMD szerint egyébként a processzorba integrált memóriakontroller a jelenlegi megoldásokhoz képest számtalan előnnyel jár, ugyanis alkalmazása révén többek között a DRAM várakozási idő, vagyis a káros látencia is komoly mértékben csökkenthető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakerman #10
    mondtak ma neked hogy Fradistanak gyenge vagy...azee lettel Intel drukker....
  • Tomcat.no1 #9
    AMD rulez
  • Laalee #7
    sikerult az összes hirba beleirnod gratulalok :)
  • KIP #5
    S az AMD kalapácsa lesújtott,midőn az Intel nem
    számolt azzal hogy lesz ez még fájdalmasabb csapás is...de igy van ez rendjén LOL:-)
  • item #2
    jó lenne ha az INTEL is észhez kapna már... vaazzeg nyomják a P4 -et közben egy ficsúr duron is megközeliti azt !! ehh ez égő !!