Gyurkity Péter

Az Intel a 45 nanométeres technológián dolgozik

Bár még a 65 nanométeres processzorok megjelenése is előttünk áll, a processzorgyártó már a technológia utódján dolgozik, és 2007-ben szeretné elkezdeni a 45 nanométeres csíkszélesség bevezetését.

A vállalat tervéről hivatalos közleményben rántották le a leplet, amely egyben beszámol a második arizonai üzem felépítésének megkezdéséről. Nem bizonyult igaznak tehát az izraeli létesítményről szóló hír, és a jelek szerint az ország kormánya valóban elsiette a tegnapi bejelentést - igaz, az is előfordulhat, hogy a vállalat egyszerre két üzem építését kezdi meg.

Az már biztos, hogy az új, 300 miliméteres szilíciumostyákat előállító üzem az Egyesült Államokban épül fel, mégpedig Fab 32 néven, és 2007 második felében kezdi meg a sorozatgyártást. A terv jelentősége, hogy a Fab 32, amely 3 milliárd dolláros befektetésből valósul meg, már az új, 45 nanométeres technológiát alkalmazza majd, és ezzel a processzorok új generációját hivatott útjára indítani. "Ez a beruházás nagyban elősegíti a jövőbeni terveink megvalósulását" - nyilatkozta Paul Otellini, a gyártó elnök-vezérigazgatója.



A Fab 32 az Intel hatodik, 300 miliméteres ostyákat előállító üzeme lesz. Mintegy ezer új munkahelyet jelent, és háromszor ennyi embernek ad majd munkát a beruházás megvalósításában. Az első számú arizonai üzem, a Fab 12 még szintén építés alatt áll, és legkorábban az utolsó negyedévben kezdheti meg működését, míg az Írországban épülő Fab 24-2 csak a jövő évben láthat hozzá a munkához. Addig a jelenlegi négy, Oregon és Új-Mexikó államban, valamint a szintén Írországban található üzem szolgálja ki a vállalat igényeit.

A 300 mm-es ostyák gyártása megnöveli az alacsonyabb költséggel gyártható félvezetők elterjedését, a teljes szilíciumos felület ugyanis hozzávetőlegesen kétszerese a 200 mm-es ostyák esetében. A nagyobb ostyák csökkentik a chipenkénti gyártási költségeket, míg csökkentik az általános erőforrások kihasználtságát. A közlemény szerint a 300 mm-es ostyák gyártása 40 százalékkal kevesebb energiát és vizet igényel chipenként, mint a 200 mm-esek ostyák gyártása. Az előző beruházástól függetlenül az Intel bejelentette, hogy 105 millió dollárt fektet a már meglévő, de inaktív új-mexikói telephelyének alkatrész-tesztelésre szakosodott gyárrá való átalakításába. Ezen projekt további tesztlehetőségeket biztosít a vállalat gyártási hálózata számára az elkövetkező két évben, és 300 új munkahelyet hoz létre az új-mexikói telepen.



A processzorgyártóhoz kapcsolódó hír, hogy megjelent a Pentium M sorozat legújabb példánya, amely a 780-as jelzést kapta. Az X-bit Labs adatai szerint a 90 nanométeres csíkszélességgel készülő chip 2,26 GHz-es órajelen fut, 2 MB másodszintű gyorsítótárat foglal magában, és 533 MHz-es FSB-re épül. Jellemző fogyasztása 27 watt, és támogatja a SpeedStep, valamint az Execute Disable Bit technológiát.

A Pentium M 780 chipet az Intel 637 dolláros áron kínálja, míg a japán üzletekben 685 dollárt - körülbelül 138 ezer forintot - kérnek érte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)