24
  • szombi
    Srácok!
    Szerintem a beépített memóvezérlót már a P3-asok idején is kitalálhatták volna.
    Ahogy a duál-memót a régebbi SD-ramoknál, amikor a P4 megjelent. Ott jól jött volna...
  • Benoke
    Ezt hívják a multik tiszteséges versenynek.
  • dez
    Egy egy vaskos tévedés. Az MMX egy nagy 0 a 3DNow-hoz képest. Az MMX csak integerrel dolgozik, miközben a 3DNow már floatingpointtal. Ez nagy lépés volt annak idején, a P1 rendkívül gyenge FPU-jához képest, de sajnos csak kevés program használta (a miértekért az Intel háza táján kellene szétnézni...). Aztán csodák csodája - legalább egy évvel később - az Intel is előállt a maga float-os simd-jével, ala SSE. Szal ki is másolt kit?? Az már egy másik dolog, hogy később kénytelen volt az AMD is átvenni az SSE-t, mert - "érdekes" módon - minden újság-teszt olyan programokkal készült, amik az SSE-t támogatták, és emiatt AMD-n lassabbak voltak. (Pedig ha a 3DNow-t támogatják, még gyorsabbak lettek volna.) Ebben az egészben szerepe volt annak is, hogy az Intel úgy kavart az amúgy nagyon jó C-fordítójával, hogy ezzel is hátráltassa az AMD-t. (Bár az Intel fordítója, elvileg azt csinál vele, amit akar, de azért ez akkor is 'köcsögség'.)
  • Inquisitor
    Annó volt egy újsághír, amiben 6 procigyártó (ebből 3 már a múlté), együtt fejlszti a Multimedia eXtension nevű utasításkészletet.
    Késöbb a 6-ból az egyik, név szerint az Intel, hirtelen előjött a spanyolviasszal, és MMX néven levédette ... nekem ez kb. olyannak tűnik, mint ahogy a Rambus lenyúlt megoldásokat a többiektől, majd utólag még ők kértek érte liszencdíjat.
  • hornbali
    Engem egyáltalán nem érdekel, hogy Intel mit vesz át az AMD től és fordítva.

Csak azért hoztam fel a témát, mert sokan dobálóznak azzal hogy az Intel milyen technológiákat majmol, de közben ez fordítva is igaz.

(Igaz a témát rossz példával támasztottam alá...)
  • Benoke
    Hát igen az Intel 4-5 éve igazából semmi féle inovációt nem nagyon tudott felmutatni, csak az AMD által kitaposott útat járja. Ja bocsi volt SSE3.
  • billgates
    Azért vicces, hogy egy olyan technológia átvételét, amit az Intel erőfölényével élve ráerőltetett a fejlesztőkre és ezáltal az AMD-re lopásnak tartasz. Szerinted ha lenne lehetősége az AMD nem a 3dNow! utasításkészletet (és annak továbbfejlesztéseit) használná?
    Ezt az egész SSE történetet az Intel az AMD-nek köszönheti. Az Intel a MMX sikertelen elterjesztése után nem nagyon mozgolódott ilyen irányba egészen addig, míg a 3dNow!-t az első játékok el nem kezték támogatni. Ennek hatására rakták bele a PIII procikba a KNI-t, ami végül SSE néven lett ismert. Az SSE megjelenése után a játékok és alkalmazások fejlesztői inkább az Intel megoldását favorizálták és az AMD hiába próbálkozott a 3dNow! továbbfejlesztésével (3dnow professional, stb.).
  • Inquisitor
    Nem értem az Intelt. Utóbbi időben egyre nagyobb marhaságokat csinálnak, a helyükben az Izraeli srácokat ereszteném rá az új P4 magok tervezésére, mert a Pentium M is sokkal innovatívabb.
    Másrészt röhejes a hozáállásuk is: Hülyeség a 64 bit, meg minek két mag, meg az órajel az Isten, stb.
    (Arra kíváncsi lennék, ha a SiS nem csinál duál-DDR memóriavezérlőt, akkor az Intelnek eszébe jut e?)
    Erre fel most hirtelen belenyomorgatják a 64 bitet, előkapják a nyuszit a kalapból és rögtön kétmagos lesz a proci, stb.
    És akkor még az integrált memóriavezérlőt is lenyúlják?
    Ejnye ...
  • TommyGun
    Örülök neki hogy jól szalad az AMD szekere :)
    DUal Core procijaik szarrá verik a D-s Pentiumokat....intelék ezzel a NetBurst technológiával most naon szarban vannak....okosak voltak AMD-ék mikor annak idején e melett a technologia melett döntöttek. Inteléknek is a pentium M vonalat kéne desktopba építeni de szerintem annyira ráálltak a msotani fos P4-ek gyártására hogy próbálnak mindent kisajtolni belőlünk. Megtehetik mert erőfölényben vannak....viszont AMD meg nyereséges és Januárban kész az új gyár Tehát dupla kapacitással futnk nemsokára és már tervben van a harmadik gyár is.....

Amúgy Yeti-nek igaza van...keresztlicenc van a két cég között....időeltolódással bármilyen fejlesztést átvehetnek egymástól ha jól tudom....SSE3 az a prescottban debütált 1,5 éve és most féléve lehet kapni a Venice magos A64-eket amiben már szintén benne van....mellesleg nem kell hanyattesni ezektől a cuccoktól mert szinte a programok 95%-a baszik használni ezeket....Haverom 3,8-as prescottját az én 3500+ -os AMD-m szinte mindenben beelőzi, nem sokkal de beelőzi...és sokkal kevesebb hőt termel nomeg jóval kevesebb áramot zabál el...nekem ez a nem mind1....

Mellesleg a a HyperTreading és a beépített memóvezérlő rohadt jó dolog...valóban ez a jövőbe mutat és ez már az x86 köv. generációja....intel meg még mindig az előzőnek a végén erölködik a helyett hogy meglépnék csakugye a sok feljesztést meg mindent rajtunk akarják lehúzni....
  • onimusha
    ne má, mondj vmi hülyeséget, de előtt szólj, hogy én replyolhassak rá előszőr jó ?
  • hornbali
    Gratulálok, akkor már második alkalommal vagy lemaradva egy lépéssel...
    Először Yeti előzött be, most meg én voltam előtted egy gondolattal.

""
  • hornbali
    /UPDATE/

"SS3" --> SSE3
  • onimusha
    épp ezt akarta mmondani, hogy te nagyon okos, nézz már utána mit csinál hyper threading és mit csinál a hyper transport, még jó hogy Yeti megmondta a frankót
  • hornbali
    Igaz, meggondolatlan példa volt a Hyperthreading és HyperTransport.
    De mikor azzal jönnek hogy "az Intel így meg úgy koppintott az AMD ről" akkor eléggé kiakadok...

Sokkal inkább jobb példa lett volna az SS3...

Igazából én is örülök ezeknek a "koppintásokank". Jó példa erre a 64 bites technológia, ahogy te is mondtad ha nem egyforma lenne, akkor a fejlesztőknek sokkal nehezebb dolguk lenne és csak mi szavnánk meg.
  • Yeti
    Ráadásul a 3dnow!-t azóta sem támogatja egyetlen intel proci sem, nemúgymint az mmx-et, az sse meg az sse2-t az amd procik. Szóval ha erről az oldalról nézzük, akkor az amd "koppintott". Egyébként meg semmi értelme koppintásról beszélni, egyszerüen keresztlicensz szerződéseket kötöttek egymással, ezért felhasználhatják egymás technológiáit. Mellesleg nekünk lenne szar, ha ez nem így lenne, különben kevésbé lennének kompatibilisek a procik, aztán nézhetnénk. Mondjuk ha ms-ék nem mondták volna azt, hogy nem hajlandóak még 1 féle 64bites windózt készíteni, és intelék saját 64bites kiegészítést fejlesztettek volna maguknak akkor most vehetnénk különféle wint a 64 bites intel meg a 64 bites amd prociknak. Szóval mi jártunk jól azzal, hogy felhasználták az AMD technológiáját.
  • Yeti
    Ha ennyire nem értesz a témához jó lenne, ha nem is szólnál hozzá. Köze nincs a kettőnek egymáshoz, még a nevük is tök mást jelent, mégha hasonlóan is hangzik. Mellesleg a HyperTransportot sokkal korábban kitalálták.
    Egyébként valami hyperthreading-szerüséget nem is nagyon lehetne az Athlonokba belepakolni, a p4 ben azért van rá lehetőség, mert olyan nagyon hosszú a pipeline, de az AMD procijaiban ez nincs így. A Centrino procikban sem véletlenül nincs ilyen.
  • hornbali
    Erre akartam végül kitérni.
  • maggi
    es itt egy kis tevedes is van, a 3dnow a hajdani mmx, pentium 1-be elsoleg beepitett technologiarol volt lekoppintva
  • hornbali
    De ha már így elkezdted sorolni, hogy az Intel mit koppintott az AMD ről, akkor fordítva is megtehetnéd...

Hyperthreading --> HyperTransport
  • hornbali
    "mint annak idelyén a 3DNow technologiát"

Mi az Intel megfelelője ennek a technológiának?
  • Athlon64
    Hát igen, eddig az Intel 2dologban is nagyon verte a mellét és hangoztatta az igét,
    miszerint a órajel a fontos és semmi más meg hogy a X86-64 -nek nincs helye a piacon :)
    Most meg a dual mag után a CPU-ba szerelt memória vezérlőt is lekoppintja csak úgy mint annak idelyén a 3DNow technologiát...

• Le Kurde
    a 80% feletti piaci részesedése magáért beszél, kár a gőzért
  • ZaJanga
    fut az AMD után majd veri a mellét.... lol
  • 3P
    "Eszméletlen" innovatív az Intel...