Gyurkity Péter

Elkészült az ATI AMD Turion chipkészlete

A grafikus kártya gyártó vállalat bejelentette, hogy saját lapkakészletet dob piacra az AMD noteszgépekbe szánt új processzoraihoz, amelyek mind árban, mind teljesítményben felveszik a versenyt a konkurens termékekkel.

A cég közleménye szerint a Radeon Xpress 200M az AMD Mobil Athlon 64, Mobil Sempron, valamint Turion 64 processzorokkal egyaránt együttműködik. A lapkakészlet a 200P jelzésű asztali változathoz hasonlóan támogatja a 800 MHz-es és 1000 MHz-es HyperTransport busszal érkező processzorokat, és egy integrált Radeon X300 SE osztályú grafikus processzort is tartalmaz, amelyet azonban a PCI Express x16 foglalatba illeszkedő legmodernebb grafikus kártyákkal is felválthatunk. A déli híd ezen felül 4 PCI Express x1, 7 hagyományos PCI, valamint nyolc Serial-ATA 150 szabványú eszköz csatlakoztatását teszi lehetővé, míg a hangzásról a nyolccsatornás AC'97 chip gondoskodik.


A Radeon Xpress 200M a fogyasztást csökkentő technológiák egész sorát támogatja, beleértve a PowerPlay 5.0-s verzióját, amely hatékonyabb elődeinél. A lapkakészlet ezen felül a világon az első, amely már hivatalosan is az AMD Turion 64 processzorokhoz készült. A Turion 64 mobil technológiát kifejezetten az úgynevezett "vékony és könnyű" - thin and light - laptopokhoz fejlesztették ki, és az AMD szerint ezen processzorok rendkívül keveset fogyasztanak miközben igen kedvező teljesítményt nyújtanak.

Ezt alátámasztandó, az AMD ezen a téren is szeretné bevezetni a 64 bites technológiát, még akkor is, ha a vékony és könnyű laptopok tulajdonosai általában nem a teljesítményük miatt vásárolnak ilyen készüléket. A processzorgyártó nem véletlenül döntött így, ugyanis a rivális Intel terméklistájában nem találunk hasonló processzorokat, így az AMD ezen a piacon is jelentős előrehaladást érhet el. A vállalat ugyanakkor nem bocsátkozott részletekbe a technológiát, és a processzorok teljesítményét illetően, így egyelőre nem tudhatjuk, hogy a Turion az alacsony fogyasztás mellett valójában mit is kínál. A tervek szerint az első ilyen laptopok legkorábban a nyár elején kerülnek a boltokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Robin Hood #1
    Hajrá AMD (is)!