Berta Sándor

Kína: elektrosokkal az internet­függőség ellen

Segíteni lehet az internetfüggőségben szenvedő betegeken - állítja a pekingi katonai kórház 2004 októberében megnyitott kutatólaboratóriumának vezetője. A szakember ugyanakkor nem titkolta azt sem, hogy a módszerek néha meglehetősen durvának, sőt már-már brutálisnak is tűnhetnek, és a kezelések során akár elektrosokk-terápiára is sor kerülhet.

A világháló nagyszerű dolog, mivel képes akár egymástól kontinensnyi távolságban lévő embereket is összekötni, de egyúttal óriási ingyenes tudásbázist is jelent, ahol akár szerelmek is szövődhetnek, de új tartalmak is megjelenhetnek - gyakorlatilag korlátlan terjedelemben. Az internetről éppen ezért nem túlzás azt állítani, hogy a lehetőségek kimeríthetetlen tárháza. Vannak azonban olyanok is - méghozzá nem is kevesen - akik egyre több időt töltenek a világhálón és végül már elvonási tünetek jelentkeznek náluk, ha egyszer csak nem ülhetnek le a számítógépük és a weboldalak elé. Ezt hívják a szakemberek internetfüggőségnek, amelyet világszerte többféle módszerrel is próbálnak gyógyítani.


Úgy tűnik, hogy Kínában a drasztikus módszerekre esküsznek. Pár napja körbejárták és sokkolták a világot azok az AP hírügynökség által készített felvételek, amelyek egyikén egy 12 éves gyerek volt látható, akit elektrosokkal és infúziókkal "gyógyítottak ki" - állítólag sikerrel - az internetfüggőségből.


Kínában becslések szerint 300 embert sikerült már kigyógyítani ebből a betegségből beszélgetéses vagy keményebb, például elektrosokk-terápiával. Bár sokan felháborodtak ezeken a módszereken és már szinte koncentrációs táborokat és a Mao Ce-Tung vezetése alatti időkre jellemző viszonyokat emlegettek, Tao Ran, a kutatólaboratórium igazgatója hiszi, hogy ő és a kollégái jó úton járnak.

A szakember szerint akár 2,5 millióra is tehető a kínai internetfüggők száma. A betegek egy részét szüleik viszik be hozzájuk, míg vannak, akik önként keresik fel a laboratóriumot. A kezelések egy napra lebontott ára 48 dollár. Az ázsiai országban jelenleg 94 millió internetező van, közülük 22 millió ember szinte az online játékok rabja, de 2007-re 200 millió netezőre számítanak.

Kínában az elmúlt hónapokban több szomorú eset is előfordult, például egy 13 éves gyerek leugrott egy toronyház tetejéről, hogy a halálban együtt lehessen a virtuális barátaival, egy 41 éves online játékos pedig leszúrta a barátját és játékostársát, mert az az ő engedélye nélkül adott el a kedvenc online szerepjátékukban egy virtuális kardot. Ezen esetek miatt vannak, akik támogatják az ázsiai országban a drasztikus gyógyítási módszereket, ám sokan - vélt vagy valós embertelenségük miatt - ellenzik is azokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • GyuriX2572 #53
  Az elektrosokk mindent gyógyí nem tudtátok?
 • pero #52
  Hm eléggé érdekes ez,de hát akki kapja az SG hireket az hallja hogy mik vannak a világban,pl a WoW-ban a gyerkek egymást gyilkolják meg meg ez is érdekes agy 41éves ember leszúrta a barátját és játékostársát, mert az az ő engedélye nélkül adott el a kedvenc online szerepjátékukban egy virtuális kardot.Mi ez?
  Egy elvetemült állat valahogy érdekesnek találom ezeket az embereket vagy talán nem is az nem tudom!
 • Vorpal #51
  én simán függő vagyok,)
 • schakaal #50
  Atomot Kínára!
 • csari89 #49
  Bazd meg, ez embertelen, a kurvák faszára, ez minek kell?! >:(
 • DanyyX #48
  Hát ez lél.
  Barom kinaiak.
 • Mipi #47
  Egézségükre ha ennyire hülyék!
 • dez #46


  De lehet ezt finomabb módszerekkel is. Pl. regényolvasás, kirándulás...
 • pemga #45
  Hmm, napi jópár órát dolgozom már évek óta. Akkor én most függő vagyok? :)
 • GABOR16 #44
  ááááá...pfff :D:D:D