Specker Balázs

A Microsoft is fejet hajtott a kínai cenzorok előtt

A Microsoft együttműködik a kínai kormánnyal, és cenzúrázza a cég által újonnan indított kínai nyelvű portált. Ezen intézkedések a MSN Space szolgáltatásával létrehozott weboldalakat illetve blogokat (internetes naplókat) érintik.

Az ingyenes blog tárhelyeket biztosító MSN Spaces a Microsoft MSN China portáljához kapcsolódik. A portál május 26-ai elindulása óta mintegy 5 millió blogot hoztak létre. A kínai kormány ugyan elviekben támogatja az internet üzleti és oktatási célokra való felhasználását, azonban mindent elkövet azért, hogy az általa lázító hangneműnek vélt anyagokhoz megakadályozza a hozzáférést. Éppen ezért a weboldalak tulajdonosainak június 30-ig regisztráltatniuk kell magukat a hatóságoknál, ha el akarják kerülni a bírságot.

A kínai cenzorok átvizsgálják a blogokat és a híroldalakat, hogy nem tartalmaznak-e számukra nem kívánt anyagokat, és szükség esetén a szabálysértők hozzáférését blokkolják. Azon az oldalaknak, amelyek lehetőséget adnak megjegyzések, vélemények beírására büntetéssel kell számolniuk. A Microsoft oldalain blogolóknak nem szabad olyan kifejezéseket használniuk, mint a demokrácia, emberi jogok vagy Tajvan függetlensége; beírásukkor a tilalomra figyelmeztető üzenet jelenik meg.

A helyi sajtó egy csoportja nyílt levélben fordult a Microsoft, a Yahoo!, a Google, a Cisco és számos más vállalathoz, kérve őket gyakoroljanak nyomást a kínai kormányra a szabad véleménynyilvánítás ügyében. Az üggyel kapcsolatban Adam Sohn, az MSN értékesítési és marketingigazgatója elmondta, hogy csak a fent említett korlátozásokkal folytathatják zavartalanul tevékenységüket Kínában. "A szűrők ellenére is emberek millióinak kommunikációjához járulunk hozzá, megoszthatják egymással történeteiket, fotóikat, kapcsolatokat építhetnek. Számunkra ez a lényeg"- nyilatkozta. Tala Dowlatshaki, a Reporters Without Borders (újságírók határok nélkül) elnevezésű nemzetközi szervezet szóvivője elmondta, hogy az ilyen jellegű megállapodások gyakorinak számítanak a kínai kormány és a nagyobb vállalatok között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vidra52 #32
    A microsoft melyik kormánynak nem nyal be jó pénzért?
  • Caro #31
    Ezt sajna csak remélni tudjuk :(
    Bár Kína vezetése nem hülye. Igaz, hogy személyes szabadság nyugati szemmel 0, de az emberek sem olyan hülyék mint az usában. Az usa semmivel sem jobb. Egy olyan "demokrácia", ahol befolyásolt embertömegek szavaznak ugyanolyan diktatúra. Csak ők így feltüntethetik magukat a "szabadság országának".
  • LowEnd #30
    Az a király, hogy keverik a kommunizmus, szocializmus, kapitalizmus, liberalizmus, demokrácia fogalmakat
    A jobboldal - baloldal fogalmáról nem is beszélve

    Nem baj, tényleg addig jó, amíg a "többiek" lusták olvasni
  • pemga #29
    Egyébként amikor az orosz nyelv iránti gyűleletet érzem mások felől sugározni, akkor jobb esetben röhöghetnékem, gonoszabb esetben tenyérdörzsölgetésem támad; ilyenkor lehet a legjobban érezni, hogy folyamatosan növekszik a nyelvtudás értéke. Mivel nálunk:

    1. már nagyon kevesen beszélik az oroszt, pláne kevés embernek vannak kulturális kapcsolatai
    2. a második v. harmadik legnagyobb kereskedelmi behozatal tőlük van. És ehhez nyilván kell a nyelv :).

    Tehát tessék csak gyorsan elfelejteni a nyelveket :). Kapitalizmusban nem köteleznek ilyesmire, szó sincs róla. Csak ha valamit nem tudsz, saját magad vágod el attól a lehetőségtől.
  • pemga #28
    US egy ideig elismerte Taiwan önállóságát, de már elmúlt :). Ha jól tudom az ifjabb Bokor tavaly hirdette meg az Egy Kína politikát. Hong Kong-nak is van hivatalosan külön zászlója, pénzneme, nomeg a nyelv és az írás is más mint Mainlandban. De ettől függetlenük Kínának nagy szüksége van mindkét területen felhalmozott tudásra (és pénzre), nem hiszem hogy lerohangatni akarna, a katonaság csak pusztítana...
  • comet #27
    Ha neked a szabadságjogaid baromságok akkor nem egészen értem mit keresel egy demokratikus országban. Észak-Korea nem vonz?
  • comet #26
    Na az ilyeneknek kellene kizárni az emberiség tagja kategóriából (akik az ilyesmit támogatják).
  • Picador #25
    Taiwan jogilag sosem vált külön Kínától, jelenleg szokásjog van érvényben és valszeg idővel Kína ugyis megszállja Taiwant. Még tíz év és kötelező itthon a kínai nyelv... orosz mintára....
    Retardált idióta vállalatvezetők miatt...
  • [HUN]PAStheLoD #24
    taiwan és kína között van határ, de igazából az amerikaiak ott állomásoztatott csapatai jelentik a "biztonságot" taiwannak, különben már rég lerohanta volna kína..
  • [HUN]PAStheLoD #23
    nyugalom, a fejlődést csak hátráltatni , késleltetni lehet, de akkor nagyot üt majd.. polgárháború/forradalom..stb