Gyurkity Péter

Kína is csatlakozik a spamellenes szövetséghez

Az ázsiai óriás - amely világszerte az interneten terjedő kéretlen üzenetek második legnagyobb forrásának számít - csatlakozott az angol-amerikai spamellenes szövetséghez.

A lépésről a brit Kereskedelmi- és Ipari Minisztérium (DTI) közleménye számolt be, kiemelve, hogy Kína csatlakozása nagyban növeli a spamellenes szövetség erejét és hatékonyságát. Alun Michael kereskedelmi miniszter a bejelentéssel egy időben elárulta, hogy a döntést több hónapig tartó tárgyalások előzték meg, amelyeken végül sikerült megállapodni a kínai féllel.

"Már jó ideje igyekszünk felvenni a kapcsolatot Kínával a kéretlen üzenetek ügyében, mivel az ázsiai ország ezen üzenetek második - egy áprilisi felmérés szerint harmadik - legjelentősebb forrása. A kínai internetezők száma már a százmillió főt is átlépte, így minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy minél biztonságosabbá tegyük a világhálót ezen felhasználók számára" - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, hogy az év második felében, amikor is Nagy-Britannia tölti majd be az Európai Unió elnöki tisztségét, az internetes biztonság növelése érdekében még nagyobb erővel fordulnak Kína és egyéb országok felé.

A London Action Plan névre keresztelt szövetség az utóbbi hónapokban több sikeres akciót könyvelhetett el. Ilyen volt például a februárban végrehajtott egynapos Spam Sweep hadművelet, amelyben több mint 30 ország vett részt, és mintegy 300 ezer kéretlen üzenetet vizsgáltak át. Az akció révén mintegy 300 nemzetközi vizsgálatot indítottak el, amelyek kifejezetten az aktívabb spamküldők felkutatására irányultak.

A szövetség májusban a megfertőzött, úgynevezett zombi számítógépekre koncentrált, és a Spam Zombies akció keretében már a spamellenes hálózat 20 tagja, illetve további 16 egyéb intézmény fordult közös levélben mintegy 3000 szolgáltatóhoz annak érdekében, hogy léptessenek életbe hatékony ellenintézkedéseket. Kétségtelen azonban, hogy Kína csatlakozása minden eddiginél fontosabb fejlemény a szövetség történetében, bár az még a jövő titka, hogy az ázsiai ország hatóságai milyen hatékonysággal veszik majd fel a harcot a kéretlen üzenetek, és azok terjesztői ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • beef #2
    Én nem bánnám, ha a Yahoo és a Hotmail használókat is átnéznék.
    A Yahoo már feketelistán van nálam, de rövidesen a hotmail is odakerül :)
  • Darth Sith #1
    végre valami pozitív is!