Berta Sándor

Kötelező regisztráltatni a weboldalakat Kínában

Az ázsiai országban pár napon belül lejár az a határidő, ameddig a magán-, illetve az üzleti célú internetes honlapokat regisztráltatni lehet. A határidő lejárta után minden nem regisztráltatott oldalt bezáratnak a kínai hatóságok.

Kínában ismét bekeményítettek a hatóságok, így próbálva meg gátat szabni a káros tartalmú weboldalak további térhódításának és a hasonló portálok megjelenésének. Ezzel az intézkedéssel a kínai hivataloknak ismét az a célja, hogy - amennyire csak lehet - ellenőrzésük alá vonják a világhálót - legalábbis ami a helyi weboldalakat illeti. A végső cél, hogy így akadályozzák meg az állam által károsnak és bűnösnek ítélt tartalmakat kínáló új online portálok megkezdhessék, illetve a régiek folytathassák a működésüket.

Maga a weboldalregisztrációs akciót a kínai állam idén márciusban indította el, azt azonban egyelőre még nem hozták nyilvánosságra, hogy hány magán-, illetve vállalati weboldal kapta meg már eddig a kormány által adott regisztrációs számát. A határidő lejártáig azonban a Sohu.com kínai hírportál információi szerint több százezerre lesz majd tehető ezeknek a szerencsés weboldalaknak a száma.


Hasonló regisztrációra van szükség egy ideje az ázsiai országban az internetkávézók esetében is. Egyetlen kínai internetkávézó sem kezdheti meg a működését addig, amíg nem rendelkezik a kormány által kiadott engedéllyel. A legnagyobb kínai portálok egyébként vállalták, hogy nem engedélyezett tartalmakat nem fognak megjeleníteni az oldalaikon. Tavaly a kínai hatóságok összesen több mint 12 ezer internetkávézót zárattak be különböző indokokra hivatkozva. Az intézkedések célja szintén az volt, hogy megakadályozzák, hogy káros és bűnös tartalmak jussanak el az állampolgárokhoz.

Kína a legdinamikusabban fejlődő online piacok egyike, és jelenleg a második legnagyobb internetpiaccal rendelkező ország a világon. Az idei esztendő végére a becslések szerint már 120 millió kínai állampolgárnak lesz internethozzáférése - igaz, mint látható, azért az elérhető tartalmakat jól megszűrik és ellenőrzik a kínai hatóságok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #11
    Kinaval en sem ertek mindenbe egyet, valahogy a szabadsag fogalma erosen csorbul naluk. De a tobbiben egyetertek veluk es csak tisztelni lehet a hazaszeretetuket es a szorgalmukat.
  • rigidus #10
    Javitanam magamat: "A Magyar bor vilagszinvonalu, csak az allam vezetesenek nem erdeke, hogy piacot harcoljon ki neki, mert akkor megerosodhet az az oldal ahol a toke mestersegesen manipulalva van."

    Helyette: A Magyar bor vilagszinvonalu, csak az allam vezetesenek nem erdeke, hogy piacot harcoljon ki neki, mert akkor megerosodhet az az oldal ahol a toke HIANYA mestersegesen manipulalva van.
  • Boba Fett #9
    Hát igen. Nekem alapból nem tetszik, ami Kínában megy, de tény, hogy agy csomó műsort be kellene tiltani a gyerekek miatt. Még emlékszek rá, hogy mennyi mindent tanultam és hittem el kisoromban, ami a tévében volt és még az akkor, olyan visonylag jobb mesékből is, mint a Kacsamesék, levontam egy csomó hibás következtetést, ami akkor teljesen természetes volt. Most meg ami van a tévében...
  • rigidus #8
    Magyarorszag nem kicsi ahhoz, hogy profitot termeljen, gondolj csak a peldamra amit a vegen felhoztam. A Magyar eghajlat es a kivallo termofoldek onmagaban kompenzaljak az orszag "kicsiseget". A Magyar bor vilagszinvonalu, csak az allam vezetesenek nem erdeke, hogy piacot harcoljon ki neki, mert akkor megerosodhet az az oldal ahol a toke mestersegesen manipulalva van. Aztan felhozhatnam ide a gyumolcsoket is. Szivesebben meghamozok, megtisztitok egy almat ha kukacos, mint megegyek egy olyat amelyikbe a kukac sem harapna bele. Rengeteg olyan gyumolcs van ami Magyarorszagon megterem, de az unio egyes orszagaiba nem. Addig nem epithetnek ki ra piacot allami szinten amig a magyar termofoldek nagyresze a nagyok kezere nem kerul. Ezt pedig el lehet ermni marketing csapdakkal: epits egy "olcso" bevasarlokozpontot oda, ahol sok kistermelo megfordul. Eredmeny: minek termeljek almat, ha megveszem a Te..o-ba fele aron. Ha t nincs ertelme dolgozni rajta. Ebbol az kovetkezik, ha ajanlatot kap egy tokestol, hogy megveszi a termofoldet akkor o kesz lesz eladni. Ezaltal meg kiszolgaltatotta is valik. Vajon miert? Ide csak peldakent tudnam felhozni, hogy mas EU orszagokban ez a fajta globalizacio messze "elobbre" tart. En Angliaba elek, ha itt a nep elkezdene lazadozni ellenuk es egy-ket multi ugy dontene, hogy megregulazza oket, akkor eleg lenne csak bezarni 2-3 uzletlancot es heteken belul tomeges ehezes lenne a nagyvarosokban. Ez Magyarorszagon ekkora problemat nem okozna, hiszen ez a fajta kiszolgaltatottsag meg nem tudott kialakulni. Persze Angliaba nem nagyon lenne neplazadozas, hiszen abbol el, hogy a kornyezo orszagok termeszeti kincseit, nemzeti ertekeiket es az emberi eroforrasokat kizsakmanyolja. mivel ez a kizsakmanyolo reteg itt fizet adot, igy a toke az orszagon belul hullik le. Akar csak a csapadek :)

    Osszefoglalva, Magyarorszag oriasi fegyvere a mezogazdasaga, a turizmus. Ha ezeket visszaforgatna es nem engedne, hogy a toke folyton mas orszagokba keruljon vissza a vasarloi forgalomba, akkor nagyon hamar kitorne gazdasagilag.

    Ne feledd: enni mindig kell!
  • maozedong #7
    Teljes mértékben igazad van, és gratulálok hogy ezt ilyen kereken, összefoglalva tudtad leírni. Sajnos magyarország túl kicsi, kis porfing ahhoz hogy bármit önállóan tudjon kezdeni ezekkel a globális problémákkal. Kína ilyen téren szerencsés, hisz sikerült az egységbenmaradnia, és van hozzá kellő gazdasága/ hatalma hogy meg tudja valósítani.

    /siránkozás vége/
  • pepe003 #6
    "Kína a legdinamikusabban fejlődő online piacok egyike, és jelenleg a második legnagyobb internetpiaccal rendelkező ország a világon. Az idei esztendő végére a becslések szerint már 120 millió kínai állampolgárnak lesz internethozzáférése - igaz, mint látható, azért az elérhető tartalmakat jól megszűrik és ellenőrzik a kínai hatóságok."

    Ha minden jótol megfosztják a népet, akkor nem hinném, hogy valaha is 120millió kínai fog netezni
  • rigidus #5
    "Ez az egész meg egy nagy baromság. Miért csinálja ezt Kína? Teljesen készen vannak, hogy demokráciává alakítsák az országot!"

    Ezt azert csinalja, mert ezek a "karos" tartalmak sajnos negativ reakciokat es kesobb magatartasi formakat alakitanak ki egy egesz tarsadalomban. Ezt elsosorban a bunmegelozesi/bunuldozesi szervek sinylik meg, az egeszsegugy, az allampolgarok, a befizetett ado, aztan az oktatasugy - lasd a gyerekekre Mo-on milyen hatassal lettek a "szuretlen" televiziomusorok a rendszervaltas utan, ha nem tudod a valaszt kerdezz meg egy tanart aki a regi rendszerben is tanitott. Egy gyerekre ezek a hatasok sokszorosakent hatnak, egyreszrol erzekenyebbek, masreszrol idealistak es akornyezet amiben felnonek azt egy termeszetes normakent elik meg, majd kesobb ezszerint elnek, harmadreszt pedig minden gyerek alma, hogy o is felnotte valjon es ugy is kezeljek. Mit gondol a gyerek mitol valik o velnotte? Hat azoktol a dolgoktol amit a felnotteknek szabad, a gyerekeknek meg nem. Ezert bagozik sumakba az iskolaudvaron, mert ez a felnotteknek szabad. Azert tuzdeli tele a fulet, a nyelvet, az orrat, a koldoket mindenfele insteril fem szutyokkal, mert az a neni/bacsi aki a tv-ben ugral arra az tuti zenere neki ilyen van. Mit gondol a gyerek: "Hat ez a bacsi felnott, en is felnott akarok lenni". Utana addig nyuzza a szulot amig meg nem veszi neki. Egy gyereket szinte ovodas koratol ez hajszol: FELNOTT AKAR LENNI. Amikor aztan a szulo mar nem bir vele, rohangal vele a pszihologushoz, megorul vele, legtobbszor felemeszti a csaladi eroforrasokat: penz/turelem/ido/stb. Az iskolaban is elkezdodnek a gondok vele, ahol meg egy kozossegbe is be kell neki illeszkedni. Ez akozosseg szinten ezeket a tv-bol kapott balvanyokat, "hamis felnott-idealokat" reszesiti elonyben, ez tovabb fokozza.

    A szulok folyamatos tulelesi hajszaban elnek, hiszen amit megkeresnek, azt joforman el is koltik. Ez tovabbi feszultsegeket okoz, ilyenkor a faradsag es kimerules szelen, jobb esik leulni es TV-zni egyet pihentetokent. Elkezdodik a kedvenc filmjuk, mar alig varjak, az agy figyelemmel tele nyitva all es akkor kezdodik a reklam blokk. Az agy kivancsi es nyitott alapotaban megzavarva egy nemkivanatos tartalommal, akarod vagy nem bejut. Ha ezt be is kell vesni, akkor meg kell ismetelni ugyanazon termek reklamjat tobb alkalommal periodikusan azaltal, hogy az erdekes reszek elott megszakitva egy ismetlo kezelest kapjon, a kivancsisagra ehes agy. Ezt az egyen nem erzi, hiszen akaratan kivul zajlik, de amikor bemessz egy bevasarlokozpontba, szinte automatikusan leveszed apolcrol es beleteszed a kosaradba. Magyarul: penzt keresel, elkoltik helyetted. Kinek jo ez? Azoknak akiknek adod a penzedet.

    Eredmeny: egy olyan tarsadalom kialakulasa, ahol a hasznot a piramis tetejen elok elvezik, ugy, hogy gyakorlatilag a tarsadalom altal megtermelt fizetoerteket halmozzak es ezaltal kiszivattyuzzak a penz valodi mivoltat, a vasarloerteket. Igy az egyik oldalon felhalmozodik a toke a masik oldalon a hianyt tartosan azonos szinten tartjak. Ebbol az kovetkezik, hogy a gazdagabbik poluson, ahalmozott penz vasarloi forgalombol valo kivonasa erofolennye alakul a masik oldallal szemben. Ezaltal lesz egy halmozott penz TOKE. A penz visszatartasa a hianyt szenvedok iranyaban onmagaban erteket kepez es meg a kolcsonadasa is ujabb erofesziteseket kovetel a tevekenykedoktol. Vagyis, ha a tokes oldal meg akarja orizni a sajat joletet es erofolenyet, akkor eleg csak a dolgozo hangyakat azonos szinten tartani. Igy a napi kuzdelmek elvesznek tole annyi eroforrast, hogy eszebe sem jut, hogy o csak egy szolga...

    Nezzuk akkor Kinat: Egy orszag, ahol nincsenek ugymond tokes gazdagok, hiszen az adozasi rendszer oket lelassitja, igy a penz az allamhoz kerul, onnet pedig ismetelten visszafolyik a tarsadalomba vasarloertekkent. Ez egyfajta belso korforgast eredmenyez, a haszon ott csapodik le ahol a hangyak dolgoznak. Vagyis a gazdasagot a tarsadalom egy ezkozenek tekintik es nem a tarsadalmat a gazdasagenak. Ehhez viszont aldozatokat is kell hozni, ugymond szankciokat, amik a tarsadalmat vedelmezik attol, hogy az emberek mentalis gyengeseget kihasznalva egy manipulalt tarsadalom, csak egy szuk, piramis tetejen elo csoport joleterol gondoskodjon. Egy ilyen kozegben ki tud alakulni nepi kultura, a hagyomanyok megorzodnek es fejlodnek. A tarsadalmi rangok alapvetoen a kulturalis erettseg motivalja es nem a felhalmozott vasarloertek mennyisege.

    Mit feltenek? A kulturalis ertekeiket, a nemzeti kincseiket, a foldjeiket, a hazajukat, a tarsadalmat es azokat akik effektiv dolgoznak erte.

    Itt szeretnem kiragadni az effektiv szot, hogy mit ertek alatta.

    Csak egy komolytalan pelda, hogy szemleltessem:

    Melyik lenne nagyobb globalis allamkatasztrofa?

    1. Ha az osszes bank lelepne az osszes penzzel amit oriz?
    2. Ha az osszes kis es nagytermelo lelepne az osszes elelemmel amit termel?
  • Flashy #4
    hát igen, a saját érdekedben tiltanak le mindent...
  • TeszteloPontHu #3
    Az SSL csatornákat alapból nem engedélyezik...
  • mondnick #2
    hogy NE befolyásolják a népet???