Berta Sándor

Beteggé tesznek a laptopok?

Amennyire hasznos segítőtársaivá váltak a notebookok az elmúlt években az embereknek, annyira könnyen előfordulhat, hogy egyúttal károsak is lehetnek az emberi szervezetre.

Az IDC amerikai piackutató intézet adatai szerint csak tavaly világszerte 49 millió hordozható számítógépet értékesítettek. Napjainkban a notebookok népszerűsége folyamatosan nő. Nyugat-Európában a laptopok piaci részesedése az elmúlt évben 20 százalékkal nőtt, és ugyanez a folyamat tapasztalható nálunk is, közel 49 ezer magyar szervezet rendelkezik hordozható PC-vel.


Trendi, de egészségtelen
Egyre több panasz érkezik azonban azzal kapcsolatban, hogy amíg a notebookgyártók és -forgalmazók dörzsölik a tenyerüket a növekvő eladási adatok miatt, addig egyre nő a laptopok által megbetegített felhasználók száma. Nem ritkák a hordozható számítógépek használata által okozott különböző ízületi betegségek, gyulladások, sőt, feljegyeztek már impotenciát is.

Alan Hedge, a New York szövetségi államban található Cornell Egyetem Ergonómiai Laboratóriumának vezetője szerint elég csak megnézni egy notebook kinézetét hogy megállapítsuk, ezek az eszközök nem az asztali számítógépek leváltására készültek. Mégis egyre többen dolgoznak velük napi nyolc vagy több órán át, és a folyamatos rossz testtartásnak pedig egyenes következményei a betegségek. Az amerikai Munkastatisztikai Hivatal adatai szerint 2003-ban ilyen sérülések, gyulladások miatt több mint 9200 alkalmazott hiányzott legalább egy munkanapot, míg harmaduk kénytelen volt egy egész hónapot kihagyni.

A notebookok rendszeres használata miatt először egyre gyakrabban zsibbadnak az ujjpercek, majd a sokszor ölben tartott gép miatti görnyedt hát miatt egyre nagyobb terhelésnek van kitéve a gerinc is. Ráadásul sokan nagyon közelről nézik a notebookok képernyőjét, miközben az optimális távolság 40 cm, az optimális látószög pedig körülbelül 20 fok lenne. Ezenkívül nem árt legalább 20 percenként egy alapos testizomnyújtó-átmozgató gyakorlatsorozat elvégzése sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • darkhill #47
    Szerintem vmi hasonlóra gondolnak
  • Freejack #46
    Levegőt venni a legkárosabb, mert az O-től
    oxidálódik a szervezeted

  • Advanced User #45
    Ja igen: te pl. jogosnak éreznél-e kártérítést, ha a mikrosütőd impotenssé tenne, és a barátnőd / feleséged "kényszerűségből" a szomszéddal dugatná magát?

    (bocs az alpári stílusért)
    Annak hát, ezért intézném el a szomszédokat a szekercével
  • pemga #44
    Egyébként járt errefelé egy indianapolisi jogászprof, azt fejtegette, hogy igen, ezek a perek és őrült-kártérítések ami miatt az amerikaiakat mindenki hülyének nézi, ezek léteznek. De: ha feljebb eszkalálják magasabb fokon az érték töredékét ítélik csak meg jogosnak (és ezt meg is szokták tenni, csak ezt már nem szokták reklámozni.) Másrészt az esetek 99.9%-a sosem esküdtszék előtt zajlik, hanem vagy peren kívüli megállapodás, vagy amit nálunk választottbíróság néven ismernek (kijelölnek egy harmadik felet, aki valahogy dönt és ebbe mindkét fél belenyugszik, és ez a harmadik fél nem az állam által nyújtott szolgáltatás...) Természetesen ez a lehetőség a büntetőjogi perekre nem vonatkozik.
  • LowEnd #43
    Ja igen: te pl. jogosnak éreznél-e kártérítést, ha a mikrosütőd impotenssé tenne, és a barátnőd / feleséged "kényszerűségből" a szomszéddal dugatná magát?

    (bocs az alpári stílusért)
  • LowEnd #42
    Jogi oldalról megemlíteném azért azt, hogy a kártérítés nem teljasen indokolatlan (teljesen befutható).
    Véleményem szerint, ha megveszel egy eszközt, és azt rendeltetésszerűen használod, nyugodtan elvárhatod hogy ne tegyen kárt benned.
    A laptop (nevéből fakadóan) arra lett kitalálva hogy ölben hordd. Azért van rajta billentyű és touchpad, valamit stick is.
    Ha ez veszélyes, akkor legalább a használati útmutatóban legyen feltüntetve. Ha meg szarik erre a gyártó / forgalmazó, akkor tessék fizetni!

    Igaz, hogy amerikában a pereskedés külön iparág / megélhetési forrás lett, de a nyilvánvaló árnyoldaltól eltekintve, ez egyúttal magával hozta azt a kultúrát, miszerint senki nem akar senkinek kárt okozni, ha csak elkerülheti.

    Nem kell ezeket a célkitűzéseket feltétlenül kinevetni.

    "A tű nagyszerű életmentő eszköz. Azáltal, ha nem nyeljük le."
  • BiroAndras #41
    Én már lassan 20 éve használok számítógépet (kezdve a C16-tal). Ennek nagy részében 60Hz-es moncsit (meg ugye a C16-hoz TV-t) és mindenféle ergonómia nélküli input eszközöket használtam. Igaz, ennek csak a második felében nőtt napi 8 óra fölé a használat. Legjobb tudomásom szerint semmi bajom nem lett. Igaz, a szemem rossz, de ez öröklött dolog már megvolt mielőtt először géphez ültem. A csuklótámasz sose hiányzott, ma is inkább csak zavar. És nekem a régi fapados kocka egér is kényelmesebb volt, mint a mai ultradizájnosak (most MX1000 van, az egész jó). A monitoroknál viszont egyértelmű a javulás (19'' TFT van, és egyszerűen imádom).

    Laptopon is dolgoztam már egyhuzamban 19 órát, nem olyan vészes az (mármint a laptop, nem a munka :) ). Asztal meg egér persze minimum kell hozzá, de a billentyűzet nem fontos. Legtöbbször nincs is elég hely ahhoz, hogy azt is rakjunk mellé. Ráadásul a hordozhatóságot az már erősen rontja a méreténél fogva.
    Természetesen a megfelelő testhelyzet fontos, de szerintem az ember érzi, hogy mikor kényelmes (4-5 óra után tuti érzi, ha nem az :) ).
    Egyébként a legkomolyabb sérülést akkor okozza egy laptop, ha felrobban az aksi. Az egyik ismerősömmel megtörtént, de szerencsére épp nem ült a gépnél.
  • Pharaoh #40
    Nagy marhaság ölben tartani, meg ágyon a laptopot, amellett hogy kényelmetlen a gépnek sem tesz jót, hogy el van takarva az alsó venti nyílása.
  • KIP #39
    okosan kell élni és akkor nem leszel impotens meg beteg, szeretem olvasni ezeket a tömeges néphülyítő irományokat, mert néha szórakoztató, de azért néha nem árt átgondolni hogy is kellene ennek lennie...
  • pemga #38
    Egy mezei Prescott proci már önmagában felvesz 100W-t, mar nem lehet csak úgy nyúlkálni a házba :). Gondolj bele, egy 100W-s izzót sem fogdosol, pláne nem tárolod órákon keresztül érzékeny helyekhez közel :). Igaz a laptopokban mobil procik vannak, ami jó esetben kevesebbet fogyaszt, de alapvetően sokkal nyengébb a hűtési lehetősége mint egy asztali gépnek.

    Impotenciát is egyszerűen felforralással ér el, életképtelen sejteket fog előállítania a mellékhere, erről volt már egy cikk pár éve, h. veszélyforrás, na úgy tűnik bekövetkezett...

    A munkahelyi ergonómia-előírás (törvény erejével :)), tartalmazza hogy a géppel sokat dolgozóknak óránként jár 10 perc szünet (jójó, ez a törvényi előírás, betartás a hagyományoknak megfelelően), amit alapvetően testmozgással kéne eltölteni.