Berta Sándor

200 millió dollárral támogat kínai cégeket az Intel

A kaliforniai cégóriás az összegből a hardver- és szoftverfejlesztőket, az új szolgáltatásokat kínáló mobil és vezetékes telekommunikációs vállalatokat, a szélessávú hozzáférést kínáló internetszolgáltatókat, valamint a chipgyártókat akarja támogatni.

Mint azt Paul Otellini, az Intel első embere elmondta az Intel Capital China Technology Fund nevű alap létrehozásával a vállalat segíteni akarja az egyre dinamikusabban növekvő helyi IT-ipar fejlődését. Az amerikai óriáscég szerint az egyik legfontosabb feladat a kínai szélessávú internetpiac bővítésének támogatása. A vállalat a fejlődés elősegítésére tőkeinjekciókkal segítené a helyi IT-cégeket, hogy a létfontosságú technológiák és termékek minél hamarabb az országba kerülhessenek. Kiemelte, hogy ez nemcsak a technológiai fejlődés miatt fontos, hanem a tudásalapú társadalom kiépítésének okán is, amely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az ázsiai ország ezen a téren is felzárkózzon a fejlett ipari társadalmakhoz.

Arvind Sodhani, az Intel befektetői részlegének vezetője szerint egy cégnek - legyen az a világ bármely részén - tisztában kell lennie a kínai piac jelentette lehetőségekkel és a kínai piac jelentőségével. Kiemelte, hogy a kínai vállalatokra a cégeknek világszerte mint lehetséges jövőbeni beszállítóikra kell tekinteniük.

Az Intel először 1998-ban végzett beruházásokat Kínában. Azóta a világ legnagyobb processzorgyártójaként számon tartott vállalat mintegy ötven kínai és hongkongi céget támogatott különböző mértékben. Az ötvenből tizenegy vállalatot már vagy átvett az Intel vagy tőzsdére kerültek. A cég befektetési részlege, az Intel Capital az 1991 óta eltelt években több, mint 30 országban közel ezer cégbe fektetett be, köztük 2000 nyarán az Index.hu Rt.-be is többszáz millió forintot fektettek be. A beruházások az amerikai cég számára általában csak kis tulajdonrészt eredményeztek és a céljuk leggyakrabban a helyi internetes gazdaság fellendítése volt, mely által piacot teremtettek saját termékeiknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!