Gyurkity Péter

2008 a kínai félvezetőipar éve lehet

Egy friss tanulmány szerint 2008-ra akár húsz új processzorgyártó üzem is felélpülhet Kínában, ami a félvezetőipar megugrását eredményezi, igaz, az üzemek nagy része külföldi pénzekből épül.

A világ félvezetőgyártóit magában foglaló, és az ágazat alakulását figyelemmel kísérő SEMI (Semiconductor Equipment and Materials Institute), a neves SEMICON rendezvények házigazdája közzétette előrejelzését, miszerint három éven belül húsz új üzem épül fel Kína területén, amely alapjában változtathatja meg az ágazat helyzetét.

A kommunista ország félvezetőipara jelenleg nem túl erős, mivel a legtöbb gyártó az Egyesült Államokban, Európában vagy más ázsiai országokban gyárt chipeket, míg Kínában főleg a csomagolási és tesztelési feladatokat végzik. Az országban azonban rohamos ütemben nő a kereslet, és ez arra buzdítja a gyártókat, hogy a teljes folyamatot helyben végeztessék el, csökkentve ezzel az előállítási és szállítási költségeket.

A csoport szerint több gyártó már évekkel ezelőtt kiszemelte magának a távol-keleti óriást, de a jelenleg érvényben lévő jogi korlátozások sokuk számára nem teszik lehetővé a legfejlettebb technológiák exportálását. Különösen érzékeny pont ez az Egyesült Államok számára, amely mindig éberen őrizte fejlesztéseit, és csak igen ritkán volt hajlandó engedélyezni a fejlett technológiák kivitelét. Ebből kifolyólag a kínai üzemek többsége az elkövetkezendő öt évben is a már elavultnak tekintett 150 miliméteres, vagy még kisebb szilicíumostyákra építi termékeit, miközben az európai, amerikai és tajvani üzemek már 300 miliméteres ostyákat alkalmaznak.

Ilyen ütemű növekedés azonban sehol máshol nem tapasztalható, így könnyen lehet, hogy Kína néhány éven belül a világ egyik legjelentősebb félvezetőgyártójává válik, és ezen a téren is behozza lemaradását. Ez a folyamat pedig még akkor is döntő jelentőségű lesz, ha a gyártósorok nagy része továbbra is külföldi - nyugati, illetve tajvani - tulajdonban marad, hiszen a beruházások az ország és a belső kereslet egyfajta elismerését tükrözik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fie #1
    Csak ne exportálák amit gyártanak (tartós, minőségi termékek )