Gyurkity Péter

A zeneiparnál lobbizik a Creative Commons elnöke

A jelenleg használatos licencek megújításáért küzdő szervezet elnöke tegnap Londonban találkozott a brit zeneipari cégek vezetőivel, és személyesen fejtette ki a Creative Commons által kínált előnyöket.

A tanácskozáson Paula Le Dieu elsődleges célja az volt, hogy meggyőzze a kiadók és egyéb zeneipari cégek vezetőit az új licenc alkalmazásának fontosságáról, és hogy eloszlassa a szerintük alaptalan félelmeket és ellenérzéseket. A The Register információi szerint Le Dieu több érvet is felhozott az új licenc mellett. Ezek közé tartozott, hogy eddig mintegy 70 ország foglalt pozitívan állást a Creative Commons mellett, és többek között a BBC tekintélyes archívumának használata is az új licenc előírási szerint zajlik.

A szervezet pozícióját tovább erősíti, hogy - függetlenül a találkozótól - a Bostonban székelő BzzAgent Inc. együttműködési megállapodást írt alá a Creative Commons képviselőivel, amelynek értelmében 12 héten át tartó reklámhadjáratot indítanak az Egyesült Államokban és Kanadában a licenc népszerűsítése érdekében. A vállalat sajtóközleménye szerint a reklámkampány mintegy háromezer önkéntes munkáján alapul, és célja, hogy meggyőzze az észak-amerikai vállalatokat és felhasználókat a váltás szükségességéről.

A jelek szerint azonban sem a bejelentés, sem a szervezet elnökének szavai nem bírták jobb belátásra a vállalati vezetőket, és a jelentős kiadók továbbra is tartózkodnak a Creative Commons támogatásától. Az ellenzők közül kimagaslik Fran Nevrkla, a Brit Zeneipari Szövetség volt elnöke, aki többek között kijelentette, hogy a Creative Commons elve elméletben jól hangzik, de a gyakorlatban használhatatlan, mi több, egyenesen nonszensz.

Emma Pike, a British Music Rights főigazgatója ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a De Lieu által javasolt licenc használata miatt az előadók számos jogukról lemondanának, ezért szerinte még akkor is jobban járnak, ha alkotásaikat inkább a Kazaa és egyéb fájlcserélgető hálózaton teszik elérhetővé. A szervezet érvei ellenére tehát a kiadók továbbra is húzódoznak a Creative Commons támogatásától, és jelek szerint a javaslatot egy szinten kezelik az illegális másolatokat terjesztő személyekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Capra Ibex #5
  Mondjuk ez az eddigi cikkek alapján is látszott, hogy nem sokan vették a fáradtságot utánanézni.
  Pedig ezek a licenszek szerintem nagyon jók és bár mi nem ismerjük még (már nem a licenszek tartalmát mert azoknak egyszerű utánajárni), szerencsére kezdenek terjedni.

  Amúgy végre valaki csinál valamit. Nem csak megy a sírás, hogy szemét RIAA meg a többi. Ők változtatni akarnak. Nálunk is ezt kéne de nagyon pesszimista vagyok.
  Új, vagy nem új ez nálunk nehezen fog beférkőzni az illetékesek agyába. Meg az is más kérdés, hogy Magyarország eléggé nagy és nettel behálózott e (nem az), hogy a licenszek pozitív hatásai és érvényesülhessenek (mert ugye elvileg arra (is) jó, hogy minél több ember ismerje meg az adott anyagot és mégsem warez).

  Azért amúgy ezt igen jó megoldásnak találom és csak remélni tudom, hogy el fog terjedni mindenfelé.
 • dez #4
  Szal arról van szó, mások (legalábbis többség) se nagyon fognak utána nézni, így nem fogják tudni, miről van szó, mert ez még eléggé új dolog.
 • dez #3
  Na hát épp erre nincs idő(m), hogy most elolvassak 10 cikket a témában. És nem is biztos, hogy abból kiderül, most pontosan mit is mondott nekik (persze ha tudni lehet egyátalán). Persze talán ki lehet következtetni, de... idő.
 • Cat #2
  nem olyan nehéz...

  http://www.sg.hu/kereso.php?mit=commons
 • dez #1
  Talán megért volna egy plusz bekezdést, hogy mi ez a licenc, és főleg, hogy mik is voltak az elnök érvei, ha már erről szól a cikk. Érdekesnek tűnik, de kinek van ideje mindennek utánazézni? (Mert ugye a kíváncsiság az csak furdal. :) )