Berta Sándor

Egyre több cég tart a szoftver­szabadalmaktól

Egy friss felmérés szerint az európai IT vállalatok többsége úgy gondolja, hogy cége müködésére nézve egyértelműen hátrányos lenne a szoftverszabadalmi tervezet elfogadása.

A NoSoftwarePatents.com nevű internetes oldal készítői nemrég útjára indítottak egy olyan kezdeményezést, amelynek a célja az volt, hogy felmérjék, milyennek látják a szoftverfejlesztő cégek és magánszemélyek a jövőjüket, amennyiben az Európai Unió szervei elfogadják a szoftverszabadalmak bevezetéséről szóló javaslatot. A felmérés során kapott eredmény eléggé megdöbbentő: az IT vállalatok 60 százaléka véli úgy, hogy abban az esetben kérdésessé válik a jövője, és csupán a megkérdezett cégek 6,3 százaléka gondolja azt, hogy a szoftverszabadalmak bevezetése után is képes lenne megbirkózni a helyzettel.

A legtöbb cég úgy gondolja, hogy az előterjesztés elfogadása után, vitás jogi esetekben akár csődbe vagy csődközeli helyzetbe is juthatnának, ráadásul egy esetleges per is végzetes gazdasági helyzetbe hozhatná a vállalatot. A megkérdezett cégek 11 százaléka legalább 50 alkalmazottat foglalkoztat, de vannak közöttük olyanok is amelyeknél a munkavállalók száma meghaladja az ezer főt.

A német kormány már készíttetett egy hasonló felmérést, ám amikor kiderült, hogy az előzetesen becsült száz cég helyett 1400 válaszolt a 12 oldalas kérdőívre és a döntő többségük a szoftverszabadalmak bevezetése ellen van, úgy döntöttek, hogy nem hozzák nyilvánosságra a felmérés eredményét. Dr. Günter Krings, a CDU német parlamenti képviselője és az Európai Parlament konzervatív frakciójának szerzői jogi szakértője szerint egyértelműen bebizonyosodott, hogy a szoftverszabadalmak megmérgezik elsősorban az IT-iparban tevékenykedő kis- és középvállalatok gazdasági fejlődését.

A NoSoftwarePatents.com oldal a cégekkel egyetértésben elkészített egy fórumot, ahol azoknak a vállalatoknak és a magánszemélyeknek a neve, illetve a címe olvasható, akik ellenzik és a jövőjükre nézve veszélyesnek tartják a szoftverszabadalmakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ceb #16
 • Mice #15
  persze! gondolom vízumadáskor fogják ezt megakadályozni:

  -Reason for depart?
  -2 do TerroristAttack
  -Not afraid of being discovered?
  -Nah, not really. I'll cover my identity as an ordinary unskilled labour...
 • Robin Hood #14
  Az EU-ra a legnagyobb veszélyt a terrorista vendégmunkások jelentik, Hollandiában már meg is mutatkozott ez. Nem szabad beengedni ész nélkül mindenkit, aki csak azért jön ide hogy romboljon.
 • Sliders #13
  Épp azért mondtam h már a század elején el kellett volna kezdeni.....
 • DOT #12
  Svájc helyzete egy icipicit más mint a miénk.. ezzel együtt az EU egy csődtömeg.
 • Sliders #11
  off, de most is már zavargások vanank az EU-n belül. A Jó lét meg kész vicc.... itt nem lesz EU-s jólét. Hát az igazság hogy Svájc példáját kellett volna követni.
 • [HUN]PAStheLoD #10
  Szintén off .. ugyan tiszteletben tartom a véleményedet, de felhívnám a figyelmedet, hogy ha az EU "összeomlik" vagy "megbukik" esetleg "széthullik" az ilyen kis országok, mint Mo. gyakorlatilag szabad prédává válnak, és a statisztikákból kiindulva a háborúk ill. a nézeteltérések a jövőben csak egyre véresebbek és durvábbak lesznek, tehát egy esetleges trianon2 után valószínűleg még szarabb helyzetben lennénk..
 • Razgon #9
  Úgy vélem, okkal félnek, félünk.
 • Razgon #8
  Ezt a magyar verziót mindenkinek olvasnia kellene.
 • Inquisitor #7
  Ugyan ez OFF, de az elég gáz lenne, mer tseperc alatt eltaposnának minket a nagy gazdasági bírkózásban, a két nagy versenyző harca közben.
  Kína VS USA