Gyurkity Péter

Lezárult a Matsushita és az LG szabadalomsértési pere

Megállapodással zárult a japán Matsushita Electric Industrial és a dél-koreai LG Electronics közötti szabadalomsértési per, amely a plazmaképernyők gyártása miatt robbant ki.

"A megállapodás részeként a két vállalat megegyezett abban, hogy kezdeményezik a plazmaképernyők importjának felfüggesztését előíró rendelkezés és egyéb jogi lépések feloldását, és PDP (plasma display panels) szabadalmaik kapcsán nem indítanak újabb pereket egymás ellen" - áll a Matsushita által kiadott közleményben, amely hírül adta a per lezárását.

A közlemény egyben kihangsúlyozza, hogy a két egymással rivalizáló gyártó ezentúl szoros együttműködést folytat majd, és keresztlicensz-szerződéseket köt a PC és DVD technológiák közös fejlesztése, valamint a PDP szabadalmak megvédése érdekében. A megállapodás azonban nem csak a számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai eszközök terén folytatott együttműködésre vonatkozik, hanem többek között előírja a háztartásokban alkalmazott légkondicionáló berendezések közös fejlesztését is.


A megállapodás némi meglepetést váltott ki a szakemberek körében, hiszen a két óriáscég már jó ideje kiélezett versenyt plazmaképernyők és egyéb kijelzők piacán. A tavalyi évben a plazmakijelzők globális piacán az LG a második helyen végzett, míg a Matsushita némileg lemaradva a harmadik helyen futott be. A szabadalomsértési pert ez utóbbi cég - amely leginkább Panasonic márkájú termékeiről ismert - kezdeményezte, és arra kérte a tokiói bíróságot, hogy tiltsa meg az LG plazmák bevitelét a szigetországba.

A dél-koreai vállalat válaszul a Matsushita termékek beviteli tilalmát kérte a szöuli bíróságtól, és riválisához hasonlóan szabadalmának megsértésére hivatkozott. A két gyártó rövid időn belül patthelyzetbe került, amiből a jelek szerint mindketten csak egy peren kívüli megállapodás révén láttak kiutat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • IoIa #5
  Az LCD-nek a pixelhiba a rákfenéje. Már 1 hiba is nagyon zavaró tud lenni, hát még több! És sajnos ez csak ritkán jelent garanciális problémát.
 • Focew #4
  akkor már inkább LCD.
  legalábbis a multkor amikor láttam egymásmellett egy 80-100 centis (már nem emlékszem pontosan, de kb ez a méret volt) plazmát és LCD-t, hát a plazma labdába se rughatott. szinekben, képélességben, egyszerüen ránézésre jobb volt az LCD
 • benli #3
  Jók lehetnek a vezérigazgatók, mert nem egymást nyírják ki hanem összefognak ész az összes kicsit. Oszd meg és uralkodj. Valahonnét ismerős ez a mondás és most is igaznak bizonyul.
 • IoIa #2
  Én még nem láttam jó plazmatévét, pedig láttam már jópárat. Még 2.5 milliósnál is láttam súlyos hibákat (DVD-ről ment mindig a műsor). A jó CRT-s TV-k minőségének egyelőre a nyomukba sem érnek. TV adásnál egyenesen tragédia a képminőségük. Csak egy pozitívumuk van, a méret. De sem az élettartamuk, sem az áruk, sem a képminőségük nem jó.
 • PLaci #1
  Hajjaj... es se fogja a plazmák árát lenyomni....