Gyurkity Péter

Az IBM a nyílt szabványokban látja a jövőt

Bár az Egyesült Államokban a tavalyi évben ismét az IBM jegyeztette be a legtöbb szabadalmat, az óriáscég növekvő mértékben támogatja a nyílt szabványokat, és egyre több szabadalmat ajánl fel a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztőinek.

A vállalat tavaly összesen 3248 szabadalmat jegyeztetett be, és a legfrissebb számítások szerint több mint egymilliárd dollárra tett szert a licenszdíjakból - mégis, a Nagy Kék továbbra is erőteljesen támogatja a nyílt szabványokat és a jövőben még több szabadalmat tesz nyílttá. Ezt erősítette meg az IBM legutóbbi bejelentése, amelyben ígéretet tettek arra, hogy a jövőben az internetes kereskedelemmel foglalkozó legnagyobb szabványügyi testület (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) munkájához kapcsolódó szabványok kivétel nélkül nyílt szabadalom formájában kerülnek ki a vállalattól.

Szakértők szerint a bejelentés ösztönzőleg hat majd az ágazatban érdekelt vállalatokra, és meggyorsíthatja a nyílt szabadalmak elterjedését. "Az üzleti élet szereplőinek ki kell tapasztalniuk, hogy az intellektuális tulajdon mely részeit tehetik nyílttá, és mi az, aminek továbbra is üzleti alapúnak kell maradnia. Számos vállalat, sőt, nemzetgazdaságok jövője múlhat azon, hogy milyen irányba haladunk tovább a szabadalmakat illető kérdésekben" - jelentette ki Steven Weber, a Berkeley Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének igazgatója.

Az IBM - a szabadalmakból származó hatalmas bevételei ellenére - már jó ideje úttörő szerepet tölt be a nyílt szabványok elterjesztésében. A kezdeményezés Samuel J. Palmisano, az IBM vezérigazgatójának ötlete alapján indult tavaly májusban, aki megbízta John E. Kelly alelnököt egy új szakértői csapat létrehozásával, hogy kidolgozzák a nyílt szabadalmak helyes alkalmazását. A Kelly által vezetett 12 fős csapat hosszas tanácskozás és több tanulmányút után arra a következtetésre jutott, hogy a vállalat szabadalmainak jó részét nyílttá kell tenni, amely nemcsak az ágazatnak, hanem hosszútávon az IBM-nek is hasznára válhat.

A stratégia fontos állomásaként idén januárban 500 szabadalmat tettek nyílttá, és a vállalat részről elhangzott nyilatkozatok szerint a jövőben több hasonló lépésre kerülhet sor. "A nyílt szabadalmak száma folyamatosan növekedni fog, de nem fogunk átesni a ló túlsó oldalára" - jelentette ki Kelly, összefoglalva az IBM stratégiáját. "Olyan ez, mint a katonai fegyverzet csökkentése: egyik fél sem semmisítené meg összes rakétáját az első körben."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yossarian #1
    ezt a 3248 bejegyzett okosságot mind ők találták ki? :-o