Gyurkity Péter

90 millió dollárt fizet a Sony szabadalomsértés miatt

Egy amerikai bíróság döntése következtében a Sony 90 millió dollár kártérítést fizet, és az Egyesült Államok területén felfüggeszti a Playstation konzolokra megjelenő játékszoftverek forgalmazását.

Az indoklás szerint a Sony megsértette a kaliforniai Immersion szabadalmát, és kárpótolnia kell a céget az elmaradt jogdíjakért, illetve a kiesett bevételekért. A Sony Computer Entertainment szóvivője máris jelezte, hogy a vállalat nem ért egyet a szövetségi bíróság döntésével, és hamarosan fellebbezéssel élnek az ügyben. A szóvivő egyben kijelentette, hogy az SCE folytatja az ügyben érintett termékek - a Playstation és Playstation 2 konzol, két játékvezérlő, valamint összesen 47 játékszoftver - forgalmazását az Egyesült Államokban, mivel az ítélet a fellebbezés benyújtása előtt nem emelkedik jogerőre, és a vállalat máris megkezdi az Immersiont illető licenszdíjak fizetését.


Az Immersion erővisszacsatolásos szabadalma miatt a Logitech, a Microsoft, a Gravis, a ThrustMaster és a Saitek már most is dollármilliókat fizet

Az ügy még a kaliforniai Immersion által tett korábbi kijelentésen alapult, miszerint a Sony lemásolta az általuk kidolgozott eljárást, amelynek révén a speciális játékvezérlők a játékkal összhangban vibrációt keltettek (un. erővisszacsatolás). Az Immersion - amely különböző feedback technológiák fejlesztésére szakosodott, és vezérlőik világszerte megtalálhatók a nagyobb üzletekben - már a tavalyi évben sikert könyvelhetett el a perben, miután a kaliforniai kerületi bíróság 82 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte a japán nagyvállalatot.

A Sony azonban nem adta fel, és fellebbezett - a mostani döntés a korábban kiszabott kártérítés összegét emelte meg 8 millió dollárral. Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a Sony szénája meglehetősen rosszul áll - nem csoda, hogy a jogi szakértők meglehetősen kevés esélyt látnak arra, hogy a japán cég a Legfelsőbb Bíróságon elháríthatja a vádakat, és jelentősebb büntetés nélkül kimászhat az ügyből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aki kérdez #20
    Valaki le tudná írni, hogy kb mi az a tucatnyi effekt, amit egy profi kormány létre tud hozni?
  • dez #19
    hm, lehet, hogy maga a marketingszöveg van levédve?
  • device #18
    ja raadasul semmi "realisztikus filing nincs benne, csak rezeg. Semmi kulonos. Sztem nem is er semmit az egesz. Eloszor pl meg is ijedtem hogy miazisten ez :)
  • dez #17
    Itt nem csúcs-kormányokról van szó. Volt már a kezedben PS játékvezérlő? Azok csak egyszerűen rezegnek.
  • alt3r3g0 #16
    Valószínűleg ha nem 10-ed annyi fogyna pc-n mint ps2-őn a gta-kból, akkor a Take 2 is jobban sürgetné a dolgot...
  • FTeR #15
    haha, immerson biztos támogatást kap M$től, milyen jól jönne xbox-nak ha kitíltanák a ps játékokat :D
  • rolika #14
    "A per lényege, hogy ezeket a több éven át fejlesztett és kikisérletezett algoritmusokat és technológiát nyúlták le a fent említett cégek !"

    ha ez lenne a per lényege, akkor nem lenne per, mert egyértelmű lenne a helyzet.
    szerintem inkább az van, hogy az immersion kitalált valamit, gyorsan levédette, aztán most rájött, hogy hozhat némi pénzt a konyhára, ha megpumpolja a sony-t, akiknek lehet, hogy fogalmuk sem volt a szabadalomról...
  • Atyus #13
    Az Immerson már legalább 4-5 éve kifejlesztette a fémhuzaloz vezérlésű erővisszacsatolásos FFB-es rendszert a hozzá tartozó software effektusok létrehozásával. Ezáltal több tucat effektet lehet elég élethűen visszaadni az Immerson féle technológiával. A per lényege, hogy ezeket a több éven át fejlesztett és kikisérletezett algoritmusokat és technológiát nyúlták le a fent említett cégek !
  • palika22 #12
    Nekem azért ez nem világos.... Imerssion csak azért kap pénzt mert magát a fogalmat találta ki, de a SONY más technológiát alaklmaz ugyanazon fogalomhoz???
    Ha ez így van, akkor ez ugyan az min az egér jobb gomb körüli mizéria....... Tényleg, az USA-ban a kereket és a reggeli napfelkeltét már szabadalmaztatták?? Ha nem, milliárdokat kereshetnénk vele!
  • TothLaci #11
    Nekik szinte minden jó, mivel világmárka. De a házi-mozi kategóriában a Samsung vezet.