Berta Sándor

A VideoLAN fejlesztői a szoftver­szabadalmakról

Amennyiben az Európai Unió elfogadja a szoftverszabadalmi előterjesztést sok népszerű program fejlesztése bizonytalanná válhat.

A szabadon hozzáférhető VideoLAN médialejátszó szoftver készítői szintén ettől tartanak. A programozók egy állásfoglalást tettek közzé, amelyben azt állítják, hogy a multimédia területe egy szabadalmi aknamező. A legtöbb felhasznált technológiát ugyanis gyakran - triviális - szabadalmak védik. Az Európai Unióban jelenleg hatályos szerzői és szomszédos jogi szabályozás ugyan megtiltja egy alkalmazás lemásolását, ám e mellett lehetővé teszi, hogy az olyan nyílt forráskódú projektekben - mint amilyen például a VideoLAN is - a szoftverfejlesztők egy adott kodeket saját implementációjukban felhasználhassanak.


A VideoLAN szinte minden videóformátumot le tud játszani

A médialejátszó alkalmazás így lehetővé teszi a kereskedelmi forgalomban kapható vetélytársai által nem támogatott formátumok lejátszását is, ami hozzájárult ahhoz, hogy napjainkra népszerű program lett. A VideoLAN többek között elboldogul a különböző MPEG-, valamint az OGG formátumokkal, de képes kezelni a Microsoft, az Apple vagy a Real Networks által használt formátumokat, és persze a műsoros DVD-ket is.

A VideoLAN fejlesztői szerint amennyiben az Európai Parlament és az Európa Tanács elfogadja a szoftverszabadalmak bevezetéséről szóló javaslatot, akkor nem csak az ő programjuk jövője válik bizonytalanná, de más hasonló projektek, mint például az Xine, a Freevo, a MythTV és a magyar MPlayer médialejátszó alkalmazás, a Gstreamer és az FFmpeg szoftverek jövője is. A VideoLAN készítői úgy vélik: a petíciók aláírása sajnos nem elegendő, mivel az Európai Unió minden demokratikus norma ellenére megpróbálja keresztülvinni a javaslatot, szinte olyan mentalitással, hogy az előterjesztést el kell fogadtatni, kerül, amibe kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • grebber #19
  Valaki aki használja a Vidolant elmondaná hogy lehet azt beállítani hogy ha beteszek egy másik Skint alapból az jöjjen mert mert hiába váltok következő inditásnál defaultra visszaáll?
 • tehen_m #18
  de pl a 9est miért nem törölték?
 • h4x0r #17
  Hova tuntek a 8, 10-13-as hozzaszollasok? Csak nem indultak meg az indulatok? >:-)
 • Mihail #16
  ha vki tenni is akar az ügy érdekébe, nem csak anyázni, akkor menjen ide:
  http://www.nosoftwarepatents.com/hu/m/help/spread.html
 • Inquisitor #15
  Össze vagyon keverve itten kérem szépen a DEMOKRÁCIA a PLUTOKRÁCIÁVAL.
  Ámerikában Plutokrácia van, bármit is hazudoznak, és azt ki akarják terjeszteni (eddig nagy sikerrel) mindenre és mindenkire :(
 • atlagember #14
  Ez is azt bizonyítja, hogy az EU egy antidemokratikus szervezet, ahol néhány ember a meggazdagodásukért képes lesöpörni a többséget.
 • Mihail #9
  ha végigolvatad volna amiket írtam, és fel is fogtad volna, akkor én nem ellened vagy a jellemed ellen beszéltem. csak azt akartam elmondani h minden biológiai lénybe, tahát az emberbe is a túlélés programja van belekódolva, tehát nem biztos hogy dacolni fog a világ egyik szuperhatalmával. nem volt semmi támadás feléd az üzenetemben. ha nem vetted volna észre a demokráciában (is) igen sok olyan döntés születik ami nem a többség érdekeit szolgálja. és a világot uraló hatalmi elit érdekei többet nyomnak a latba, mint a tied vagy az enyém. mindez nem jó, de így van, sajnos. és ez ellen csakis kollektíven lehetne fellépni. ha egyáltalán lehet..
  nem tudom, hogy miért vagy olyan lelkiállípotban h személyes támadásnak vetted a hozzászólásomat, ha úgy ítléd meg h f*szság amit írtam, akkor érvelj ellene normális érvekkel.
 • Mihail #7
  nem szégyen. ha te lennél ott képviselő és jönnénke a drága amcsik, h nesze betömöm a pofád jó sok lével(merjél nemet mondani, ki tudja mit csínálnak veled), és szépen írd alá azt a papírt.
  csúnyán szólva ez mehet..
 • troc #6
  hozzá kell pászintani például az emuléhoz, és a csak részben letöltött videókba is bele lehet kuksizni frankón gyorsan.
 • tehen_m #5
  Alap skinnél egybe van!