Berta Sándor

Online kalózkodás elleni FBI központ Budapesten?

Új akcióprogramot dolgozott ki a film-, zenei és játékkalózok ellen John Ashcroft amerikai igazságügyminiszter. Az emberi jogi szervezetek és más kritikusok szerint az amerikai hatóságok valóságos hajtóvadászatot akarnak indítani az illegális másolók ellen.

A csomag fő megállapításai közé tartozik, hogy az eddiginél több FBI-ügynök bevetésére van szükség ezen a területen; nagyobb szabadságot kell kapniuk a hatóságoknak és az eddiginél több pénzt kell költeni az online kalózok elleni harcra. Ashcroft és a társai javaslatai között szerepel, hogy amennyiben fennáll a gyanúja annak, hogy egy magánszemély vagy cég zenei, játék- vagy filmkalózkodással foglalkozik és megsérti a szellemi tulajdon védelmére vonatkozó törvényt, akkor az illető személyt vagy vállalatot például le lehessen hallgatni.


John Ashcroft amerikai igazságügyminiszter

Új pont is kerül is amerikai büntető törvénykönyvbe, mégpedig a jövőben büntethetővé válna az illegálisan másolt termékek importja. Ashcroft és az őt segítő tanácsadók szerint szükség van arra is, hogy egyes FBI-ügynököket Hongkongban és Budapesten(!)állomásoztassanak, hogy így eredményesebben működhessenek együtt a helyi és az adott regionális hatóságokkal, valamint, hogy segítsenek kiképezni a helyi rendőri erők tagjait.

A tervezet szerint a jövőben büntetnék az úgynevezett "passzív fájlcserélést" is, valamint azok a cégek sem kerülhetnék el a sorsukat, amelyek a szerzői jogsértéseket lehetővé tevő funkciókkal ellátott termékeket fejlesztenek vagy árusítanak.

A csomagot egyaránt nagy ovációval fogadta mind a zenei, mind pedig a filmipar. A RIAA, vagyis az Amerikai Zenei Ipari Szövetség közleményében kijelentette, hogy a beharangozott válaszlépések "zene a kiadók, az előadók és az együttesek füleinek". Az MPAA, vagyis az Amerikai Mozgókép Szövetség is sietett köszönetét kifejezni az amerikai igazságügyi minisztériumnak, hogy: "megvédi az amerikai gazdaságot a káros IP-kalózok tevékenységétől".

A tervezett intézkedések ellen emelte fel a szavát ugyanakkor Phil Corwin, a KazaA-t üzemeltető Sharmman Networks mellett lobbizó aktivista. Szerinte az amit John Ashcroft és a társai javasolnak nem más, mint a "tömegek kriminalizálása". Úgy véli, a Kongresszusnak jól meg kell majd fontolnia, hogy elfogadja-e ezeket a javaslatokat, mert ha igen, akkor a jövőben az Egyesült Államokban gyakorlatilag bűnözővé minősíthetik az ország bármelyik állampolgárát. Előfordulhat az is, hogy az egyszerű szabálysértéseket is majd úgy kezelik a hatóságok, mint a szervezett bűnözők egyik akcióját, a szabálysértések elkövetőit pedig mint a profi bűnözőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yurij #78
    Ugylátszik kezd megcsapani a tengely bukszálya(New York-Tel-Aviv)
  • NEXUS6 #77
    Na asszem kezd valami értelmes felé elmenni a duma.
    Naszóval! A minőségromlás meg tökéletes digitális másolat problematikájára egy könyvben egy nagyon is találó véleményt láttam.

    Miért is gondoljuk, hogy a szoftver termék és nem szolgáltatás?
    Ha a kiadók is szolgáltatásként gondolnának rá akkor a garanciával kapcsolatban is sokkal józanabb követelményeket kellene teljesiteniük.
    A szoftver maga funkciót lát el, ez az elsődleges jellemzője és nem az hogy milyen adathordozón kerül kiadásra. A net ráadásul erősiti ezt a szolgáltatás jelleget, egy netről letöltött szoftvernek ha nem irják cd-re pl nincs is a felhasználónál állandó adathordozója!

    Azzal hogy a szoftvert terméknek (ráadásul egy speciális terméknek) minősitik, a vele kapcsolatos bűnesetek azonnal a bűncselekmény kategóriájába kerülnek ami kisarkitja az ellentéteket. A kiadók ugye csak nem fognak bűnözőkkel tárgyalni, nem igaz?

    Egy szolgáltatással kapcsolatos jogusulatlan tevékenység viszont általában inkább esik a szabálysértés kategóriájába.

    Ha engem kérdeznek, nem szivesen vállalom fel hogy a jogrendet bűncselekmény szintjén sértem meg, vagy szimpatizálok az ilyen tevékenységgel.
    Viszont ha a dolog (bizonyos értékhatárig) csak szabálysértésnek minősülne akkor az emberek is könnyebben lennének hajlandók egyezkedni a kiadókkal.

    Mindenkit kapott már el ellenőr, az ember többé kevésbé jogosnak itéli a büntetést is, amit aztán ki is fizet(vagy nem). De hogy nézne ki az hogy egy bliccelésért 2 év börtönt kapnál ami a priuszodba is bekerülne szóval attól kezdve ugrottak a zsirosabb állások, mehetnél pizzafutárnak, bár ki is voltál elötte!

    Sajna ezért sem fognak túl szivesen az emberek nyiltan akár passziv akár aktiv rezisztenciát vállalni.

    A warezolás viszont rejtett aktiv rezisztenciának tekinthető, ha a kiadók nem értenek belőle szerintem az az ő bajuk!
  • Sityi #76
    "Az ötlet jó Sityi, csak éppen a politikusokat te választottad, és így elvileg ők a te érdekeidet képviselik..."
    Nekem mi közöm az amerikai politikusokhoz? Nem bántani akarlak, tudom én, mit akartál írni...

    Amúgy ha jól emlékszem történelmi tanulmányaimból a passzív ellenállás már oldott meg ehhez hasonló konfliktusokat, elég Ghandira vagy mondjuk Deák Ferencre gondolnunk. Ha valami hasonlót előadna az informatikai társadalom, akkor azzal nem lehetne célt érni? A kérdés költői, mert persze ahhoz világmérteű szervezkedésre volna szükség, ennyi ember koordinálni meg persze lehetetlen. Azt is tudom, hogy a tárgyalás szintén reménytelen, mert ugye a kiadók meg a politikusok csak a szájukba adott szöveget képesek mondogatni, az agyi tevékenységük mindössze a lét(- és esetleg a faj)fenntartó fukciókra korlátozódik. De mégis - és álljon itt dokumentálva, hogy tényleg megpróbáltuk - kedves politikusok, kedves kiadók: nem lehetne ezt megbeszélni barátian, egy pofa sör mellett, félretéve minden előítéletet, rágalmat, beidegződött rosszindulatot és gyanakvást? Fizetek egy kört mindenkinek!

    Valahol azért értem én a logikáját ennek a törvénynek: a digitális technológiával az eredeti mű pontos mása hozható létre, ezért vannak úgy kiakadva ezen. A fénymásolók nagy többsége ugyebár fekete-fehér és nem profi darab, így kvázi "minőségromlással" lehet könyveket másolni. Mind a magnókazetta, mind a VHS esetében is van minőségromlás átlagkészülékek által történő másolás esetén. De még a leggagyibb "madeindobdel" CD-íróval is reprodukálni lehet egy bitre azonos másolatot a cuccról, nincs minőségromlás. Szerintem ez piszkálja a csőrüket.
  • lamase #75
    najovanmarmekkoraszarezhéj FBI miez hé amerika nemlehetne vmi magyarosabb ha? najovan szep ez az idegenmajmolas jovanmar na aszok

  • HUmanEmber41st #74
    Amúgy meg tényleg szomorú, hogy az adófizetők pénzéből üldözik az adófizetőket...kisországunkban még az ÁFA is sújt.. mostmár itt az EFBIÁJ is..katasztrófa
  • HUmanEmber41st #73
    erről a Miniszter úrról csak úgy süt a rosszindulat...a cápának kedvesebb a tekintete...
  • davos80 #72
    Nem azt mondtam, hogy pusztuljon el az amerikai kontinens, hanem hogy mondjon csődöt a politikájuk, és jöjjenek rá végre, h ezt nem csinálhatják a végtelenségig.
  • dale3 #71
    Tud valaki működő serialt a win 2003 serverhez ? A RIAA-MPAA-ELSPA-BSA nem működik! :)
  • tajfun #70
    Akkor a kiadokat mar lehet is lesittelni, a zenei cd-k nagymertekben elosegitik a warezt, hiszen anelkul nem lenne mit lemasolni. Irany a csillag, Asscroft!
  • tajfun #69
    Ezekkel nem lehet beszelni. Ezek azok akik tegnap meg uzsoraskent tevekenykedtek, ma meg a kiadomaffiat mukodtetik. Az osszes kiado 1 bunozo banda, lopjak az adofizetok penzet, adot ugye nem fizetnek, tuti minimalberrel vannak bejelentve, meg kenyszervallalkozoi szerzodessel. Ezek mindent csak lopnak. Tolvajtol lopni meg ugye nem bun...