Gyurkity Péter

Indoklás nélkül kobozták el egy médiacsoport szervereit

Az Independent Media Center nevű alternatív média csoport pénteken jelentette be, hogy a hatóságok a csoport több webszerverét elkobozták, így az általuk működtetett oldalak nagy része nem elérhető.

A csoport közleménye szerint a szövetségi hatóságok bírósági határozattal kényszerítették a szolgáltatót a szerverek leállítására és beszolgáltatására. A Rackspace azonnal eleget tett a felszólításnak, és eltávolította a szóban forgó szervereket londoni létesítményéből. "A Rackspace együttműködésre törekszik a nemzetközi hatóságokkal, és eleget tesz a bírósági határozatnak, ami megtiltja a további nyilatkozatokat" - áll a szolgáltató közleményében.

A Rackspace szóvivője azonban elárulta, hogy cégük egy olyan idézésnek tett eleget, amely nem az Egyesült Államokból származik. Az IMC szóvivője ezzel egy időben kijelentette, hogy a csoport nem kapott másolatot az idézésből, és a hatóságok nem közölték velük, hogy miért indítottak vizsgálatot. "Nem tudjuk miért került sor erre a lépésre. Nem kaptunk másolatot az idézésből, és egyelőre azt próbáljuk kideríteni, hogy ilyen esetekben mi a hivatalos procedúra" - jelentette ki Hep Sano, a csoport San Franciscó-i részlegének egyik tagja. Hozzátette, hogy véleményük szerint az ügynek köze van az FBI korábbi kéréséhez, amelyben a Szövetségi Nyomozó Iroda a svájci titkosrendőrséget leleplező internetes oldalak eltávolítására kérte a texasi központú médiacsoportot.

Az FBI ottani képviselője nem válaszolt az újságírók kérdéseire, így továbbra sem lehet tudni, hogy mi volt a vizsgálat megindításának kiváltó oka. A csoport webszervereinek elkobzása mindenesetre számos weboldalt érint, többek között Uruguayban, Andorrában, Lengyelországban, Massachusettsben, Franciaországban, Belgiumban, Portugáliában, Csehországban, Olaszországban, Brazíliában, az Egyesült Királyságban, valamint Németországban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    Azé' nem minden úgy van ám ahogy a sajtó tálalja..
  • quentit #3
    Itt láthatjuk a demokrácia egyik súlyos hibáját.

    Bár e téren is van azért fejlődés, mert hamarosan megszűnik néhány olyan plussz joga a titkos ügynököknek, amivel eddig alanyi jogon rendelkeztek.
  • Sityi #1
    Engem ez erősen emlékeztet egy bizonyos politikai rendszer törvényvégrehajtási intézményének módszereire...