• NEXUS6
    #77
    Na asszem kezd valami értelmes felé elmenni a duma.
    Naszóval! A minőségromlás meg tökéletes digitális másolat problematikájára egy könyvben egy nagyon is találó véleményt láttam.

    Miért is gondoljuk, hogy a szoftver termék és nem szolgáltatás?
    Ha a kiadók is szolgáltatásként gondolnának rá akkor a garanciával kapcsolatban is sokkal józanabb követelményeket kellene teljesiteniük.
    A szoftver maga funkciót lát el, ez az elsődleges jellemzője és nem az hogy milyen adathordozón kerül kiadásra. A net ráadásul erősiti ezt a szolgáltatás jelleget, egy netről letöltött szoftvernek ha nem irják cd-re pl nincs is a felhasználónál állandó adathordozója!

    Azzal hogy a szoftvert terméknek (ráadásul egy speciális terméknek) minősitik, a vele kapcsolatos bűnesetek azonnal a bűncselekmény kategóriájába kerülnek ami kisarkitja az ellentéteket. A kiadók ugye csak nem fognak bűnözőkkel tárgyalni, nem igaz?

    Egy szolgáltatással kapcsolatos jogusulatlan tevékenység viszont általában inkább esik a szabálysértés kategóriájába.

    Ha engem kérdeznek, nem szivesen vállalom fel hogy a jogrendet bűncselekmény szintjén sértem meg, vagy szimpatizálok az ilyen tevékenységgel.
    Viszont ha a dolog (bizonyos értékhatárig) csak szabálysértésnek minősülne akkor az emberek is könnyebben lennének hajlandók egyezkedni a kiadókkal.

    Mindenkit kapott már el ellenőr, az ember többé kevésbé jogosnak itéli a büntetést is, amit aztán ki is fizet(vagy nem). De hogy nézne ki az hogy egy bliccelésért 2 év börtönt kapnál ami a priuszodba is bekerülne szóval attól kezdve ugrottak a zsirosabb állások, mehetnél pizzafutárnak, bár ki is voltál elötte!

    Sajna ezért sem fognak túl szivesen az emberek nyiltan akár passziv akár aktiv rezisztenciát vállalni.

    A warezolás viszont rejtett aktiv rezisztenciának tekinthető, ha a kiadók nem értenek belőle szerintem az az ő bajuk!