Berta Sándor

Német kampány a filmkalózok ellen - rabomobilok a mozik előtt

Szinte egész Németországban látható lesz a nyár folyamán a Zukunft Kino Marketing (ZKM), vagyis a Jövő Mozi Marketing nevű szervezet filmkalózok elleni reklámkampánya.

Az akció még csak most kezdődött el, de már elmondható, hogy a filmipar érdekeit védő szervezetnek sikerült ez alatt az idő alatt alaposan megutáltatnia magát az emberek többségével. S hogy miért? Nos, már a kampány jelmondatává vált szlogen, miszerint "Minden másoló egy bűnöző", sem aratott osztatlan sikert. A július 28-án Berlinben, a Potsdami téren útjára indított roadshow másik, az emberekből általában ellenérzéseket kiváltó látványossága ugyanis egy teherautó-platóra szerelt mobil börtön, amelyben csak egy ágy és egy vécé található. A börtön felett az a mondat olvasható, hogy: "Ízleljen meg Ön is öt percet egy filmkalóz életéből". Természetesen a börtön mellől nem hiányozhatnak a rendőruniformist viselő őrök sem.


A rabomobillal a berlini lakosok után találkozhatnak majd augusztusban Hamburgban, Essenben, Düsseldorfban, Kölnben, a Majna melletti Frankfurtban és Münchenben élők is. Johannes Klingsporn, a Német Filmkölcsönzők Egyesületének vezetője szerint ők úgy tekintenek erre a börtönre, mint egy párbeszédre való meghívó. Azt a szakember is elismeri, hogy az emberek először idegenkedve fogadják őket, ám a turisták, vagy a diákok igen fogékonyak a témára és a legtöbben közülük megértik a filmesek érveit. Az érdeklődők nemcsak kenyeret és a vizet, de néhány szórólapot és a szerencsések mozijegyeket is kapnak.

A roadshow megindulása mindenesetre máris botrányba fulladt, mikor az Új Média Hálózat és a Zöld Fiatalok nevű német szervezetek mintegy 15 aktivistája jelent meg a téren, akik nemtetszésüket fejezték ki a kampány miatt. Transzparenseiken a "Mentsétek meg a magáncélú másolatokat" és a "Legalizáljátok a fájlcserélést" feliratok voltak olvashatók. Mivel ez a tüntetés nem volt bejelentve, ezért a filmipar érdekeit védők kihívták a rendőrséget, amely rövid időn belül eltávolította a fiatalokat a térről.

Johannes Klingsporn szerint nem véletlenül kemények a jelmondataik. A szakember úgy véli, csak így lehet tudatosítani az emberekben hogy törvénytelen dolgot tesznek, amikor letöltik az internetről a filmek másolatait. A kampányt nemsokára kiterjesztik a vasútállomásokra és a magán rádióadókra is. A cél az, hogy a felhasználókban tudatosítsák, aki meglopja a művészeket, az ezért bűnhődni fog. Persze, a filmipari szakembere sietnek leszögezni: a fájlcserélőket nem tekintik nehézfiúknak.


A videókról, DVD-kről és zenei albumokról készíthető magáncélú másolatokért harcba szálló privatkopie.net nevű kezdeményezés vezetője, Volker Grassmuck szerint azonban a jogvédők ezúttal alaposan túllőttek a célon. Grassmuck szerint egy dolog a lopás, és megint más dolog a testi erőszakkal való fenyegetés. Számára már csak azért is érthetetlen ez a kemény fellépés, mert a fájlcserélők nem követnek el erőszakos bűncselekményeket. Aki ennek ellenére olyan szavakat használ, mint a bűnöző vagy a nehézfiú, az meg akarja félemlíteni az embereket, szinte terroristáknak akarja beállítani a fájlcserélőket. A felvilágosításnak fontosabbnak kellene lenni, mint a büntetésnek. Problémát jelent az is, hogy az új német igazságügyi miniszter, Brigitte Zypries nemrégiben kijelentette: "Senkinek nincs joga magáncélú másolatokra".

Markus Beckedahl, az Új Médiumok Hálózata nevű szervezet vezetője szerint minden törvényes eszközzel fel fognak lépni az emberek bűnözőként való beállítása ellen. Ráadásul az aktivista nem érti azt sem, hogy mi szükség van arra, hogy a fiatalokat 5 éves börtönbüntetéssel riogassák. A polgári szervezetek többször is megpróbáltak tárgyalóasztalhoz ülni a film és a zenei ipar képviselőivel, mindeddig sikertelenül, pedig vannak olyan dolgok, amikről szerintük igenis beszélni kell. Például a moziban a filmekről másolatokat készítő kalózok elleni fellépésről, amikor a mozik ügyelői a fejükre szerelt éjjellátó készülékekkel mászkálnak a vetítések ideje alatt a nézőtéren és ezzel gyakorlatilag élvezhetetlenné teszik a filmeket.

Azt a civil szervezetek is elismerik, hogy fel kell lépni a filmkalózok ellen, de nem úgy, hogy rabomobilokat vonultat fel a filmipar egész Németországban, mert ezzel maximum azt érik el a szerzői jogvédők, hogy az emberek félni fognak, de pozitív hatása a kampányuknak aligha lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #22
    "Magyarorszagon legalisan letolthetsz zenet, filmet az Internetrol, es otthon nezegetheted."

    Ki tudja meddig... Ezek a senkiháziak módosítanak egyet, és öt év börtön járhat az MP3 vagy a Divx szó kimondásáért is.
    Sajnos a felhasználók nem tudják kellőképpen támogatni a politikusokat, így sajnos semmi jó nem várható.
    A fasiszták és kommunisták által hozott törvények is elleszenvesek voltak a társadalom 95%-a számára, de az a pár százalék, akié a hatalom volt el tudta érni, hogy betartsák őket. A legegyszerűbb , hogy a másként gondolkodókat is elleségnek, a bűnőzők támogatójának állítják be.
    Hány embert sikerült már itt is megtéríteni a hazug csúsztatásnak : másolás=lopás. És mint látjátok már ezeken a fórumokon is kampányol néhány elvakult "társunk", aki cégének kicsinyes védelme érdekében gátlástalnul kisemmizne bárkit.
  • [HUN]Stanlee #21
    Meg nem lattam ezt a rabomobilt, de ha igen, beleulok, mert enram is az var majd. :-) Egyebkent a nemeteknek meg nem a letoltokkel van bajuk, hanem azokkal, akik nagy mennyisegben masolnak dvd-t, es azt penzert eladjak. (ez szerepelt a cikkben, es tenyleg igy van) nemcsak filmeket, hanem termeszetesen a programokat is.

    En nem vagyok egy angyal, de ne higyjetek, hogy a nemetek is azok. Mindenki masol amit csak tud, mert mindenhonnan csak ezt latja az ember. Ha egy dvd iro csak 80€ es max 50c egy dvd, ne varja senki, hogy nem masolom le a filmet, ha tetszik. Ha igazan jo, megveszem eredetin, ha szar, meg az 50c-t is sajnalnam ra.
    A nagy buntetesek: az ujsagok televoltak egy hirrel, hogy elkaptak egy nemet muksot, mert 6000 zeneszamot osztott meg Kazaan. Birosag, meg a fejet akartak, rosszabnak volt titulalva mint egy gyilkos, es megbuntettek 8000€-ra: a mukso azonnal beleegyezett, es leperkalta a penzt. Nem vonult bortonbe.

    A nemet letoltoket vedo aktivistak meg majd elerik celjaikat es akar az utcara is kimennek tunteni az emberek, nem ugy mint Mo-n. (bocs a hosszu hozzaszolasert)
  • asdasdasd #20
    Magyarorszagon legalisan letolthetsz zenet, filmet az Internetrol, es otthon nezegetheted.
    Legalabbis az ArtisJus szerint:

    "Jogszerű-e művek magáncélú letöltése az internetről?

    Magáncélra általában igen. A letöltés maga a szerzői jog kifejezésével élve "többszörözés", amely kiindulópontként a szerző engedélyéhez kötött. E kötelezettség alól kivételt enged a törvény szabad felhasználásokról rendelkező fejezete. Az Szjt. 35.§ (1) bekezdés kimondja, hogy magáncélra bárki készíthet a műről másolatot, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja (kivéve építészeti mű, műszaki létesítmény, szoftver, számítástechnikai eszközzel működtetett adattár esetén). Ez a szabály vonatkozik a letöltésekre is, méghozzá attól függetlenül, hogy a "feltöltés" jogszerű volt-e."
  • Razgon #19
    Kész csoda, hogy ez a kampány nem Magyarországon van.

    A kiadók iszonyatos mértékben korrumpálják a politikusokat,ez látszik a nyilatkozatokon is.
  • Piscator #18
    Németországban már jó, ha művészekről beszélnek.
    Legtöbb helyen a valódi művészetet, művészeket csekélyen támogatják.
    Szerintem nem a dc++ nyom nagyot náluk a latban, jobban az állami támogatás.
  • Piscator #17
    Úgy tudom, Dávid Ibolya nem volt belügyes, csak Pintér Sándor.
  • cSuwwi #16
    na igen. a már bizonyított zenekarok cd-it mások is megveszik :)
  • Luminas #15
    A művászeket senki nem akarja meglopni, csak a kiadókat. Nagy kár, hogy a kettő eggyütt van... :(

    Mellesleg, bár lehet hogy ez kicsit másabb téma. Mondta valaki, hogy kell ennyi zenekar? Ha a piac nem képes eltartani ennyi eggyüttest, akkor az azt jelenti hogy nincs is ennyire szükség. Különösen az olyan futtatott sz*rokra, akik nem is tudnak zenélni, és legjobb esetben is csak jó hanguk van. Én pl. max 1 évente (!) veszek zenei CDt, de akkro jól meggondolom, hogy mi, és képes vagyok kiadni rá 5000 forintot - Most erre az évre pl. a Nightwish - Once-ot veszem - ill. vettem volna, de egy nap alatt egész Miskolcon elfogyott, így várhatok a jövő hét elejéig...
  • GabiWong #14
    Majd ha kivonul a nép, és egy két ien fasztarisznyát felkötnek meg karóba huznak, akkor járjon ugráljanak.
  • SuperCow #13
    hehe mekkora poén lenne beülni a ketrecbe egy laptoppal és lemásolni pár filmet. :D .) muhaha