Berta Sándor

Francia internet-szolgáltatók a zenekalózok ellen

Az öt legnagyobb francia internet-szolgáltató (ISP) úgy döntött, hogy segíti a hatóságokat és a szerzői jogvédőket az illegális zeneletöltők elleni harcban.

Az öt cég: a Free, a Noos, a Club-Internet, a Wanadoo és a Tiscali France már meg is állapodtak erről egymással. Az egyezmény értelmében a vállalatok elkötelezik magukat, hogy a tőlük telhető minden lehetséges módon támogatják a francia kormányt és a szerzői jogvédőket az illegálisan zeneszámokat és zenei albumokat letöltésre kínáló felhasználók, valamint csoportok felkutatásában és lefülelésében. A francia kormány által előterjesztett megállapodást természetesen aláírták a zenei kiadók és a zenészek képviselői is. A charta - többek között - azt kéri a zeneszámok és a zenei albumok szerzői jogi tulajdonosaitól, hogy az idei év végéig egy célzott és nyilvános kampány keretében állítsák bíróság elé a zenei kalózokat.


Az internet-szolgáltatók körében végbe ment pálfordulás mindenesetre érdekes. Mint ismeretes, az év elején még tiltakoztak az ellen a törvénytervezet ellen, amelynek értelmében kötelesek lettek volna együttműködni a hatóságokkal és a szerzői jogvédőkkel, illetve segíteniük kellett volna ezeket a szervezeteket az illegális zenei, pornó- és rasszista tartalmak elleni harcban. A törvénytervezet értelmében az internet-szolgáltatóknak meg kellett volna szűrniük az internetes tartalmakat és vadászniuk kellett volna az ilyen szolgáltatást kínáló, illetve igénybe vevő felhasználókra és csoportokra.

Az ISP-k ráadásul arra is kötelezték magukat a mostani megállapodásban, hogy adott esetben - a szerzői jog tulajdonos kérésére - figyelmeztetést küldenek a felhasználóknak, valamint segítenek abban is, miszerint minél előbb kiadhassák az érintett személy vagy személyek személyes adatait, hogy minél előbb bíróság elé lehessen állítani őket. Ráadásul a szolgáltatók olyan módon is segíthetik a szerzői jogvédőket, hogy kérésre megszakítják az éppen eltöltést végző felhasználó vonalát.

Christine Levet - a Club-Internet nevű internet-szolgáltató cég és a Francia Internet-szolgáltatók Szövetségének az elnöke - szerint azonban a hozzáféréseket csak bírói végzésre szakíthatják meg. A kiadók, a zenészek, az online cégek és a licenctársaságok - a meglehetősen kemény megállapodásban cserébe - azt vállalták a felhasználók felé, hogy növelni fogják a legális zeneletöltést kínáló internetes oldalak számát, illetve, hogy a zeneszámokat és a zenei albumokat az eddigieknél olcsóbban fogják kínálni. Az esztendő végéig a francia nyelvű legális letöltőhelyeken mintegy 600 ezer zeneszámhoz és zenei albumhoz lehet majd hozzájutni. Ez azt jelenti, hogy meg fog duplázódni a jelenlegi kínálat. Az ISP-k azt is vállalták, hogy megfontolják a zenei ipar azon elképzeléseit, miszerint szűrőket alkalmaznának azért, hogy így gátolják meg a felhasználókat abban, hogy csatlakozni tudjanak az olyan fájlcserélő rendszerekhez, mint a Kazaa vagy az eDonkey.

A megállapodás kapcsán közös nyilatkozatot adott ki a francia pénzügyi, kulturális és a gazdasági miniszter is. A közleményben arra hívták fel a lakosság figyelmét, hogy a charta megszületésére szükség volt és hogy csak így érhető el, hogy a felhasználók gyors internethez jussanak, de a szerzői jogokat is betartsák. Hogy a kettőnek mi köze van egymáshoz, arra a nyilatkozat nem tér ki... Renaud Donnedieu de Vabres kulturális miniszter szerint elképzelhető, hogy a megállapodást a jövőben kiterjesztik majd a filmekre is.

Érdekesség, hogy az IFPI nemzetközi szövetség a múlt héten adott ki egy olyan nyilatkozatot, miszerint az elmúlt hónapokban végrehajtott kemény rendőrségi fellépésnek és a sorozatos rendőri akcióknak köszönhetően csökkent a zenei kalóz-tevékenység. A fokozott razziák miatt a lefoglalt illegális másolatok száma 2003-hoz képest tíz százalékkal nőtt. Több olyan "üzemet" is kivontak a forgalomból, amelyek a teljesítménye elegendő lett volna arra, hogy Németországot és Franciaországot együttesen is ellássa másolt filmekkel és zenei albumokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • daga #31
    Okkes.
    Akkor mindenkinek uzenem fogjunk ossze!
    Mindenki nezzen utana a sajat adott nyelvu nyelvtudasaval, hogy milyen csomagok vannak nyugaton -ki-ki a sajat nyelvtudasa alapjan- es forditsa le majd dobja be ide ha vmi erdekset talal. Tekintsunk el most attol, hogy 2* annyit keresnek kulfoldon mint itt (minimum).
    Varom a targyilagos eredmenyeket, esetleg osszhasonlitasokat.

    Amit azert gyanakodva fogadtam:
    http://index.hu/tech/net/omi070730/
    Ez valoban igy lenne ?

    Udv
  • Praetor #30
    Azt nem emlitettem, hogy ha a barátodnak másolod le ingyen az albumot, akkor az "üres kazetta jogdíj" (ami cd-ken, és dvd-ken is van) megfizetése, és az ezzel szerzett jogok alapján nem követsz el törvénysértést.

    Állandóan az ARTISJUS állásfoglalást szajkózom, ami a jogvédett zene és videoanyagok másolásával kapcsolatban tiszta képet ad.
  • Praetor #29
    Az igaz, hogy a törvénysértés az esetek egy részében hivatalból üldözendőek.

    Amit viszont említettem, hogy valójában nem történik törvénysértés, ha lemásolod pl Tina Turner egyik albumát saját magadnak, vagy egy közeli barátodnak ingyen. Mivel a törvény a saját célú felhasználást nem tiltja.
    De még szoftver esetén sem követsz el törvénysértést, ha egy programot, amit nem vettél meg, az otthoni gépedre felteszed kipróbálás céljából. Tényleges törvénysértés nem történik, maximum szerződésszegés, amit a telepítéskor fogadsz el. Ez polgári peres dolog. Mivel tényleges károkozás nem történt, max csak a jogellenes magatartástól való eltiltást lehet a következménye. Az állam ezt nem fogja üldözni, tekintettel arra, hogy pénzt nem keresel vele, és a társadalomra való veszélyessége pedig nulla. Nem utolsó sorban nincs olyan büntetőjogi tényállás, ami ezt büntetné.
  • NEXUS6 #28
    Na várj csak, most néztem utána egy kicsit és azt látom, hogy az állam/szerv simán eljár(hat) olyan esetekben is, amikor a haszonszerzés, vagy károkozás esete nem áll fenn! Csupán magának a törvény megsértésének okán.

    A kérdés az, hogy önállóan is végeznek e felderitést ilyen irányban, vagy is mint egy hivatalból üldözendő a dolog, vagy csak feljelentésre műxik.

    Van itt pár "jóérzésű" ember, aki már csak a rend és a törvényesség betartása érdekében, totál elvi alapon képes lenne felnyomni bárkit. Ha meg feljelentés érkezik, akkor már a rendőre se tehet úgy mint aki semmit sem látott.

    És télleg igazad van, mert gyak mindent lehet magán felhasználásra törvényesen is másolni, kivéve a szoftvert.
  • Praetor #27
    Az előbb nem írtam, hogy a hanganyagokra és a filmekre értendő a saját használatra történő másolás szabadsága. Tehát a szoftverek, a játékok, adatbázisok és egyéb termékek másolása továbbra is tiltott. Az más tészta, hogy a BSA szóvivője is többször megerősítette, hogy a magánembereket nem fogják feljelenteni. (Ennek elsődleges jogi oka az, hogy veszett nehéz lenne bizonyítaniuk, hogy az illető pénzt keresett a szoftver használatával. Másrészről, meg a cégek is elég feladatot adnak nekik.) Persze itt is érvényes az, hogy a hamisítók és a tömegesen sokszorosítókhoz ugyanúgy ellátogat a szerv (rendőrök), ha szagot kapnak.
  • Praetor #26
    Ha valóban elítéltek kisembereket ilyen szerzői jogi ügyekben az biztos olyan esetben lehetett, hogy az illető jelentős mértékben túllépte a törvényi kereteket. Konkrét olyan esetről hallottam (de ez már vagy 4-5 éve), hogy egy sráchoz kimentek a rendőrök. De nem 1 v. 2, hanem egy tucat. A srác nagy üzemben másolta a progikat, gamékat (pénzért), meg feltörte a játékprogramok védelmét. A zsaruk igazából szinte semmit nem csináltak: fogták a számítógépeket (csúcsgépek voltak), és minden lényegi eszközt, ami a másolásokhoz kellett, és eltűntek, mint szürke szamár a ködben. Tudtommal, még vádemelés sem volt. Persze valszeg az ügy kicsit még folytatódott, de sittet nem kapott a srác.

    Azóta kicsit szigorodtak a törvények, de aki az ARTISJUS állásfoglalása szerinti kereteket nem lépi túl, az az ember lemezmásolásért nem kap büntetést.
  • NEXUS6 #25
    Háj Praetor!

    Akkor kicsit megnyugtattál, mert az egyik oldalról százan bizonygatták, hogy már pedig igen is az ecceri embereket is évekre becsukják a pedofilok és a kábszer dílerek közé és erre száz eset van, a hatalomnak márpedig kivagyunk szolgáltatva és a hatalom pedig él is ezzel.

    Amire én azt mondtam, hogy senkit nem ismerek aki még csak hallot volna ilyen esetről és ezért a kisemberek megnyugodhatnak, mire a másik oldal meg simán le "felbújtózott".
  • Praetor #24
    Figyusz.

    Ezzel mások is jöttek már, de tudtommal és a szerzői joggal kapcsolatos BH-kat átcsámcsogó kollégám sem találkozott olyan esettel, hogy kis embereket (nem hamisító,v. kereskedő)pereltek volna be, és ítéltek volna el.
  • Praetor #23
    Remélem csődbe mennek.
    Itt magyarországon akarnának valamivel próbálkozni, akkor attól a cégtől igen gyorsan elpártolna a szerencse... :P
    Nem azért mert a tényleges és potenciális warezolás ilyen magas lenne, de az ember adatait semmilyen indokkal ne adja ki a szolgáltató holmi pénzük után rohangáló BSA-nak, ASVA-nak vagy bármilyen más ingyenélő szervezetnek.

    Az egyetlen szervezet amit ezen a téren el tudok fogadni, az az ARTISJUS. Igaz jól lelejmolják az embert, de legalább biztosított jogokat kap cserébe az ember.
  • tajfun #22
    Lassan kifizetodobb lesz warezolas helyett inkabb rablogyilkolni, aztan az embereleteken szerzett penzbol bevasarolni. Remelem akkor is igy vigyorog a kepen lathato kocsogok arca amikor oket szurja hatba valaki a penzukert hogy legalis filmet / progit vehessen rajta.