Berta Sándor

Kidobott pénz a chip­gyártóknak nyújtott támogatás?

Az országok komoly versenyt folytatnak azért, hogy üzemeket építsenek náluk a cégek, de kérdéses, hogy a befektetett energia és pénz megéri-e.

Az elmúlt években komoly "keringő" kezdődött azért, hogy melyik európai uniós tagországban építse fel chipgyártó üzemeit az Intel. Pat Gelsinger, az óriáscég vezetője 2021 júniusában Emmanuel Macron francia elnöknek és Angela Merkel német kancellárnak 6-8 rendkívül korszerű létesítményt említett, amelyek összesen 100 milliárd dollárba kerülnének, ehhez azonban körülbelül 40 milliárd dollár támogatást kért. 2021 októberére már tíz európai uniós tagország versengett az új gyárakért. Tavaly márciusban ismertté vált, hogy az Intel két üzemet hoz létre Magdeburgban, de a cég állítólag nem elégedett a Magdeburgba tervezett gyáraihoz nyújtott 6,8 milliárd eurós állami támogatással és közel 10 milliárd eurót szorgalmaz.

Az Európai Unió tavaly novemberben komoly kritikát kapott, mert túl lassan zárkóztatja fel a helyi chipipart. Most a Reint E. Gropp, a Leibniz Közgazdaságtudományi Kutatóintézet (IWH) elnöke és a magdeburgi Otto von Guericke Egyetem közgazdászprofesszora kijelentette, hogy szükségtelenek az állami támogatások a nagy nyereséget elérő vállalatok számára. "Gyakorlatilag kidobjuk a pénzt az ablakon. Olyan létesítmények támogatása, amelyek a régi technológiával termelnek, nem lehet a helyes út" - mondta a szakember a Süddeutsche Zeitungnak.

"Nagyon kritikusan szemlélem ezt a nemzetközi támogatási versenyt. Az Infineon új drezdai gyárának állami támogatása munkahelyenként egymillió euró lesz. Ez rengeteg. Miért kellene további pénzt adni ilyen nyereséges társaságoknak? Nem szabadna ajándékokat osztogatni" - tette hozzá a közgazdász.

Gropp rámutatott, hogy az Infineon ötmilliárd euróért épít üzemet és egymilliárd eurós állami támogatásra számít, de ezért az összegért csupán mintegy 1000 új munkahelyet akar létrehozni. Az Intel nagy létesítményt épít, de ott a jövőben nem születnek fontos döntések, illetve nem lesz jelentős kutatás-fejlesztési tevékenység. A szakember hangsúlyozta: "Jobban kellene támogatni a jövő technológiáit. A német gazdaságnak innovációkra van szüksége, ha fenn akar maradni. Jó kiindulópont lenne például a kutatás-fejlesztés támogatása, az egyetemeken, kutatóintézetekben és főiskolákon, de a vállalatoknál is".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #1
    "csupán mintegy 1000 új munkahelyet akar létrehozni"

    Hát speciel chip gyár esetén nem a munkahelyteremtés a cél hanem az ellátásbiztonság (végletes esetben mégiscsak az én felségterületemen van, rendelkezhetek felette).