Berta Sándor

Betiltaná a sosem bomló vegyi anyagokat az EU

A chipgyártók elutasítják az elképzelést.

Az Európai Unió egy olyan jogalkotási folyamatot kezdeményezett, amely a sosem bomló vegyi anyagok teljes betiltásához vezethet. A terv ellen azonban különösen a chipipar részéről jelentős ellenállás tapasztalható. Erről a Financial Times írt.

A sosem bomló vegyi anyagok kifejezés a per- és polifluoralkileket (PFAS) takarja. Ezeket a szereket több tízezer termékben használják, többek között autókban, textíliákban és orvosi eszközökben. Népszerű nyersanyagoknak számítanak, mert hosszú távon ellenállnak a szélsőséges hőmérsékleteknek és a korróziónak. A per- és polifluoralkilek alkalmazása azonban olyan egészségügyi kockázatokkal jár, mint számos ráktípus, a születési és a hormonális rendellenességek, a májbetegségek, a pajzsmirigyproblémák, az immungyengeség és még egy sor egészségügyi probléma, valamint a környezeti károk.

A jogalkotási kezdeményezés mögött álló öt állam, Németország, Hollandia, Dánia, Svédország és Norvégia azt hangsúlyozta, hogy ha a javaslatukat elfogadják, az az egyik legnagyobb vegyi anyagokra vonatkozó tilalom lesz Európában. "A tilalom hosszú távon csökkentené a per- és polifluoralkilek mennyiségét a környezetben. Emellett biztonságosabbá tenné a termékeket és folyamatokat az emberek számára" - közölték az államok.

A tilalom életbe lépését követően a javaslattervezet szerint a vállalatoknak 18 hónap és 12 év közötti idő áll majd rendelkezésükre, hogy a több mint 10 000 érintett PFAS helyett alternatívákat vezessenek be. A határidők itt is attól függenek, hogy milyen alternatívák állnak rendelkezésre. Egyes esetekben alig van hasonló helyettesítő anyag, míg sok ágazatban a kevésbé kockázatos vegyszerekre való átállás elsősorban pénzkérdés.

A javaslat különösen a chipgyártásban találkozott elutasítással. Az iparág szerint ugyanis a tilalom mélyreható zavarokat okozna a feldolgozási láncban és mindezt egy olyan ágazatban tenné, amely már így is számos problémával küzd. A vegyipar viszont kevésbé negatív és bejelentette, hogy megvizsgálja a javaslatot és differenciált álláspontot fog képviselni. Ez nem véletlen, hiszen az iparág jól ismeri a problémákat. A 3M Group, amely az egyik legnagyobb PFAS-gyártó, saját kivonási tervet is kidolgozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • inkvisitor #4
    Jó sok tiltakozás volt az ótomteraetil kivonása miatt is.
  • Zsoltee_a_bator #3
    Eleg csak ragondolni es maris karokat okoz a stressz miatt :)

    De viccen kivul, sok modon kerul beled. Vizivas, halfogyasztas, novenyek fogyasztasa, etel csomagoloanyag, vizallo ruhazat.

    A betiltas jo lenne, mert regionalisan is eleg megfoghato eredmenye lenne. Gazdasagilag nem tudom mennyire katasztrofalis az otlet.
  • dyra #2
    ezt vétózzuk már most mondom.. :D
  • RJoco #1
    Jó lett volna kifejteni azt is, hogy milyen módon képes egészségügyi gondokat okozni.
    Elég, ha ott állok mellette? Nyalogatni kell? Esetleg szájba venni? Lenyelni? Vagy már bőrön keresztül is gondot okoz? Be lehet lélegezni?
    Nagyon kíváncsi lettem volna, hogy mi módon károsítom magam anélkül, hogy erről tudnák.