Berta Sándor

Jön az európai műholdas internet

Az Európai Parlament megszavazta a kontinensen kiépítendő űralapú online összeköttetést.

A mai digitális világban a műholdas kapcsolat stratégiai előnyt jelent az Európai Unió ellenálló képessége szempontjából, hiszen lehetővé teszi a gazdaság gyorsabb fejlődését, a digitális vezető szerepet, technológiai szuverenitást biztosít, növeli a versenyképességet és erősíti a társadalmi kohéziót. Már tavaly kiderült az a terv, amely hosszú távon biztosítja a biztonságos műholdas kommunikációs szolgáltatásokhoz való megszakítás nélküli globális hozzáférést. A projekt támogatni fogja a kritikus infrastruktúrák védelmét, a felügyeletet, a külső fellépést, a válságkezelést és a tagállamok gazdasága, biztonsága és védelme szempontjából kritikus fontosságú alkalmazásokat.

Az európai IRIS2 távközlési műholdak új hálózata már 2024-től használható lesz és várhatóan 2027-re lesz teljes működőképességű. Az IRIS2 név a "Műholdas infrastruktúra a rugalmasság, összekapcsolhatóság és biztonság érdekében" rövidítése. A döntéshozók első lépésként 2,4 milliárd eurót fektetnek be Európa első többpályás műholdkonstellációjának megépítésébe. Az új berendezések biztonságos kommunikációs infrastruktúrát biztosítanak majd az európai uniós hatóságok és ügynökségek, a segélyszolgálatok és az európai küldöttségek számára világszerte.

Döntést hoztak arról is, hogy a rendszer kormányzati és hivatali lesz egyelőre, tehát nem Starlink-helyettesítésnek szánják a magánfelhasználók számára. A kereskedelmi szolgáltatások azonban 2027-re már elérhetővé válhatnak. Az európai uniós miniszterekkel folytatott tárgyalások során a képviselők ügyeltek a környezetvédelmi szempontokra és a rendszer fenntarthatóságának megerősítésére, hogy megakadályozzák az űrszemét szaporítását és a fényszennyezés terjedését, valamint kompenzálják a rendszer működése által okozott kibocsátásokat.

A kapcsolódó előterjesztést az Európai Parlament 603 igen szavazattal, 6 nem ellenében fogadta el. Az IRIS2 kiegészíti a GALILEO és a COPERNICUS rendszereket azzal, hogy szuverén, biztonságos, rugalmas és költséghatékony, zökkenőmentes kommunikációs szolgáltatásokat nyújt.

A program az európai űrstratégia új zászlóshajója, amelynek célja, hogy növelje az EU ellenálló képességét és képességét a fenyegetésekkel és a külföldi beavatkozásokkal szemben. Ez az EU technológiai szuverenitása szempontjából óriási előrelépés, amelyet a köz- és a magánszektor erőinek egyesítése tesz lehetővé. Az új, kritikus európai uniós infrastruktúrát egy hármas alap fogja finanszírozni: 2,4 milliárd euró érkezik az európai uniós költségvetésből, 750 millió euró az Európai Űrügynökségtől, míg a fennmaradó részt a magánszektor fedezi. Minden technológiai kezdeményezőt szívesen látnak a fedélzeten, a nagy európai űripar szereplőitől kezdve a startupokig, amelyek a több pályára állítható konstelláció 30 százalékát fogják megépíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!