Berta Sándor

Afrika és Dél-Amerika jelentheti a kiutat kritikus nyersanyagok terén

Hollandia az eddiginél nagyobb mértékben akar együttműködni Afrikával és Dél-Amerikával.

"A kritikus nyersanyagok feletti ellenőrzés egyre inkább nemcsak gazdasági fegyverként, hanem geopolitikai fegyverként is használható" - jelentette ki Micky Adriaansens holland gazdasági és éghajlatváltozási miniszter. A hollandok öt kiemelt területet határoztak meg a kritikus nyersanyagokra vonatkozó "koherens" európai uniós stratégia számára, amely márciusra várható. Ez magában foglalja a Dél-Amerikával és Afrikával való kapcsolatok elmélyítését.

Ahhoz, hogy az Európai Unió le tudjon szokni a fosszilis tüzelőanyagokról, az olyan anyagok, mint a kobalt, a lítium és a ritkaföldfémek létfontosságúak. Azok nélkül nincsenek szélturbinák, napelemek és akkumulátorok. Azonban ezeket jelentős részben külföldről importálják. Az Európai Bizottság változtatni akar ezen, ezért márciusban várható egy úttörő stratégia bemutatása. A harmadik országoktól való függőség csökkentése és az ellátási láncok lehető legnagyobb rugalmasságának biztosítása érdekében a hollandok azt szeretnék, ha a készülő európai uniós javaslat öt területre összpontosítana, amelyek az EU-n belüli és a globális ellátási láncok anyagellátására vonatkoznak.

A hollandok az általuk nyilvánosságra hozott dokumentumban a hazai termelési kapacitás bővítésére szólítanak fel az Európai Unióban, többek között a fenntartható bányászat és a finomítói kapacitás növelése révén. Ehhez az EU-nak képet kell kapnia arról, hogy milyen potenciálisan kritikus nyersanyagok találhatók a területén és hol lehet azokat feldolgozni, valamint milyen projektek használhatnák ki ezeket a nyersanyagokat. A szervezet a kritikus nyersanyagok hazai beszerzését is támogathatja a körforgásos gazdaság előmozdításával az ágazatban, beleértve az anyagfelhasználás csökkentését, a termékek újrafelhasználását és javítását, valamint az újrahasznosítást.

"Bár a körforgásos gazdaság nem jelenthet megoldást a nyersanyaghiányra és a nyersanyaghoz való hozzáférésre, mégis nagyon fontos része ennek az átfogó cselekvési tervnek. Innovációra van szükség ahhoz is, hogy a kritikus anyagokat kevésbé bizonytalan értékláncú anyagokkal helyettesítsük" - olvasható a dokumentumban. A hollandok szerint az EU ellátási láncai ellenálló képességének megerősítése érdekében új partnerségek kiépítése - többek között latin-amerikai és afrikai országokkal - szintén kulcsfontosságú. "Ezeknek a kapcsolatoknak "hatékonyaknak és jövőbiztosnak" kell lenniük" - mondta Adriaansens.

"Jelenleg az EU számos kritikus nyersanyag tekintetében nagymértékben függ Kínától, de az európai gazdaság ellenálló képességének növeléséhez elengedhetetlen a beszállítók változatos kínálata. Az Európai Uniónak azt is biztosítania kell, hogy a kritikus nyersanyagok ellátási lánca fenntartható legyen és ne járuljon hozzá az emberi jogok megsértéséhez. Ez magában foglalja a környezetvédelmi, társadalmi és irányítási normák, valamint a felelős üzletpolitika előmozdítását. A felelősségteljes és fenntartható globális termelés, finomítás és kereskedelem előfeltétele a megbízható piacnak, az elegendő beruházásnak és - végső soron - az EU ellátásbiztonságának" - áll a dokumentumban.

Az Európai Bizottság már vizsgálja a Kritikus Nyersanyagok Szövetségének létrehozását, amely összefogná a fogyasztókat és a nyersanyagokban gazdag országokat, és "a globális ellátás biztonságát egy versenyképes és diverzifikált ipari bázison keresztül" biztosítaná. Az anyag azt is javasolja, hogy az Európai Unió gondosan kövesse nyomon, mely kritikus nyersanyagok stratégiai fontosságúak és hol rejlenek a potenciális kockázatok, beleértve a különböző tagállamok számára kiemelt fontosságú nyersanyagok nyomon követését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)