Berta Sándor

Ötmilliárd euróból épít új üzemet Drezdában az Infineon

Megerősítést nyert a korábban megjelent információ.

Az Infineon tavaly novemberben jelentette be, hogy "a megfelelő állami finanszírozás függvényében" egy új gyár megépítésével jelentősen bővíteni akarja a drezdai kapacitását. Az is kiderült, hogy a projektre a konszern 5 milliárd eurót szán. Az óriáscég most közleményében jelezte, hogy zöld utat adott az új drezdai üzemnek, a termelés 2026-ban indul el és a beruházással 1000 új munkahely jön létre.

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium (BMWK) jóváhagyta a program korai megkezdését. Ez azt jelenti, hogy a munkálatok már az Európai Bizottság állami támogatásokkal kapcsolatos felülvizsgálata alatt megkezdődhetnek. A döntéstől és a nemzeti finanszírozási eljárástól függően a projekt a chipekről szóló európai uniós törvény célkitűzéseivel összhangban kerül finanszírozásra. Az Infineon mintegy egymilliárd eurós állami támogatást kért a története legnagyobb egyszeri beruházására.

"Közösen gyorsítjuk fel gyártásunk bővítését, hogy kihasználhassuk a dekarbonizáció és a digitalizáció megatrendjei által megnyitott növekedési lehetőségeket. Úgy látjuk, hogy a félvezetők iránti kereslet strukturálisan növekszik, például a megújuló energiák, az adatközpontok és az elektromobilitás területén. A drezdai 300 milliméteres Smart Power Fab építésével megteremtjük a szükséges feltételeket ahhoz, hogy a félvezető megoldások iránti növekvő keresletet ki tudjuk elégíteni" - jelentette ki Jochen Hanebeck, az Infineon vezérigazgatója.

Ezzel a beruházással a társaság jelentősen hozzájárul az Európai Bizottság azon céljához, hogy 2030-ra az EU a globális félvezetőgyártásban 20 százalékos részesedést érjen el. A drezdai gyár ipari és autóipari alkalmazásokhoz készült félvezető megoldásai a jövőben még jobban segítik az európai kulcságazatok értékláncainak biztosítását. Ezzel együtt a vállalat megerősíti a szén-dioxid-mentesítést és a digitalizációt elősegítő félvezetők gyártási bázisát. Az analóg/kevert jelű alkatrészeket áramellátó rendszerekben használják, például energiahatékony töltőkben, kis motorvezérlőkben autókhoz, adatközpontokban és a tárgyak internetének alkalmazásaiban.

A teljesítmény félvezetők és az analóg/kevert jelű alkatrészek kölcsönhatása különösen energiahatékony és intelligens rendszermegoldásokat tesz lehetővé. A gyártás bővítése a meglévő drezdai telephelyen biztosítja az Infineon számára a projekt gyors megvalósítását, és jelentős méretgazdaságossági előnyökkel is jár. Az építési munkálatok a tervek szerint 2023 őszén kezdődnek. A termelés beindítását 2026 őszére tervezik.

Az új létesítményt a legmodernebb környezetvédelmi technológiával szerelik fel és a maga nemében az egyik legkörnyezetbarátabb gyártóüzem lesz, amely One Virtual Fab néven szorosan kapcsolódik majd a villachi telephelyhez. Ez a nagy hatékonyságú 300 milliméteres technológián alapuló teljesítményelektronikai gyártási hálózat növeli a hatékonyságot és az Infineon számára további rugalmasságot biztosít a vevők gyorsabb ellátásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #6
    De ez nem csak a tulajdonosokon áll, ui. vastag támogatásokat kapnak, ha nem kaptak volna milliárd €-t az EU-ban akkor nem itt épülne fel a gyár. A cégek a környezetet nézik, a kormányzatok meg azon versengenek hogy náluk legyen olyan ökoszisztéma ami miatt megéri befektetni. A kormányzatok pedig nézik a szavazóik érdekeit (nyilván nálunk messze első szempont a saját zsebük tömése, de azért valamilyen szinten még nálunk is nézik).
  • Tetsuo #5
    A tulajdonosokat ez nem érdekli. Az amerikai gyárak nem azért épültek Kínában, hogy a kínaiaknak jó legyen.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2023.02.19. 09:38:22
  • defiant9 #4
    Valójában de, nem csak az 1000 főé aki ott fog dolgozni, egyre inkább az ipar alapja a fejlett elektronika, a többi cég is oda megy ahol ez elérhető, ebből fakad a kínai HUB-ok versenyelőnye is. Az a jó ha egy komplex termék előállításához minden komponens ott van a régióban.
  • noland #3
    Igen, és fejenként...
  • Tetsuo #2
    Nem a munkások megélhetéséért jön létre az üzem.
  • sad1976 #1
    miért nem adják csak szimplán oda 1000 random embernek azt az Ötmilliárd eurót ? életük végéig jól beosztva eléldegélne ennyi pénzből nem 1000 hanem 10000 ember is. rabszolga telep nélkül is ;)