Berta Sándor

Átmenetileg leállította a törökországi készülék­eladásait az Apple

A döntésre a török líra brutális gyengülése miatt került sor.

A Reuters és a MacRumors számolt be arról, hogy az esztendő kezdete óta a török líra elveszítette az értéke 45 százalékát. A valuta Recep Tayyip Erdogan török elnök legutóbbi szavai után egyetlen nap alatt elveszítette az értéke körülbelül 15 százalékát. A politikus ott követte el a hibát, hogy megvédte az általa kinevezett jegybankvezér által bejelentett szélsőséges kamatcsökkentéseket. Az Apple ezután döntött úgy, hogy átmenetileg leállítja a termékei helyi értékesítéseit.

Az amerikai társaság törökországi internetes boltja jelenleg ugyan elérhető a világhálón, de a vásárlók egyetlen terméket sem tehetnek a virtuális kosaraikba. Az egyelőre nem ismert, hogy mikor indulhatnak újra a törökországi készülékeladások. Valószínűnek tűnik, hogy az Apple kivár és azt szeretné, hogy a líra árfolyama kissé stabilizálódjon, csak ezt követően lehetne ugyanis kikalkulálni az árakat helyi pénznemben. Most egy iPhone 13 Törökországban 11 999 lírába kerül, amely átszámítva közel 830 euró. Ez elmarad a 900 eurós átlagártól.

Törökországban az infláció közel 20 százalékos és ez a líra csökkenő értékével együtt azt eredményezte, hogy nagyot esett a helyi fogyasztók vásárlóereje. Erdogan a politikájával az exportot, a befektetéseket és a munkahelyteremtést akarja támogatni, de a líra gyengülése komoly problémát jelent. A Reuters rámutatott, hogy globális viszonylatban ez a valuta veszítette az év eleje óta a legtöbbet az értékéből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #9
    Nem közvetlenül a pénz nyomtatása okozza az inflációt, hanem az hogy az ember elveszti a hitét a pénz érték őrző szerepében, márpedig ha sok pénzt nyomtatnak ez megtörténhet.

    Persze a dollárral nehezebben mert mégiscsak dollár de bármi lehet, viszont az az egész világgazdágot magával ránthatja.
  • ostoros #8
    Egyet kell értenem. Pont Törökország volt az ami ezelőtt olyan tizenöt évvel elég komoly pénznyomtatásba kezdett, és a török Líra ezzel párhuzamosan olyat erősödött, hogy kiválóan jöttek ki a dologból. Ma meg ugyanaz a stratégia ami akkor nagyon bejött, nem jön be.
  • Sequoyah #7
    Az a "kulfold" az egeszen pontosan Kanada volt, ahol az USA-nal joval szigorubb korlatozasok voltak. Egyreszt tobb ceg allt le ideiglenesen, masreszt sokkal nagyvonalubb allami tamogatast kaptak az otthon marado dolgozok, ezert a fatermeles a toredekere csokkent.
    Ezzel egyidoben Amerikaban az emberek nem mentek nyaralni, nem mentek etterembe, es egy csomo penzt megsporoltak. Viszont egesz nap otthon ultek, es egy csomo hazbovitesi/felujitasi projectet inditottak el.

    Szoval ennek az egvilagon semmi koze a monetaris politikahoz, ez kizarolag a kereslet-kinalat felborulasa.

    A mindefele epitkezesnek az alapjaul szolgalo 2x4-es fa, az 2020-ig $2.5-be kerult. Ez most tavaszra $10-12-re emelkedett. Viszont kb oktober ota, ez mar ujra csak kb $3. Szoval pont amikor az altalanos inflacio meglendult, a te peldad 70%-ot ZUHANT.

    Az uzemanyag-arak azert nonek mert a jarvany alatt visszafogtak a termelest, viszont most mindenki elkezdett ujra autozni es utazni, de a termelest nem futtattak fel ujra.
    Az autok a chiphiany miatt dragak.
    A kontenar-aru szallitasa a kikotok bedugulasa miatt dragultak.

    Es persze ezek miatt masok is dragulnak.

    Szoval bar ezeknek egyikenek sincsen koze a monetaris politikahoz, te egyaltalan nem vegezted el a hazi feladatot es neztel utana a valodi okoknak, csak mindent rakentel a FED-re...
    Emellett az inflaciot magat is felremagyarazod, es tenykent veszed hogy a penz koltese mindig inflaciot okoz, ami egy marhasag, es mar evtizedek ota megdolt ez a tevhit. Manapsag komolyabb kozgazdasz mar nem mond ilyeneket, csak amator forumozoktol szoktam ezt hallani.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2021.11.30. 15:19:11
  • HubaBuba #6
    "egyes termekek eseten a belso amerikai piacon az elmult egy ev alatt sikerult 600%-os inflaciot elerni" <-- erre volt a válaszod az, hogy pl. a konténer áruszállítás Ázsiából (ami ráadásul közelében sincs a 600%-hoz)? Hát gratula.
  • kvp #5
    Pl. az epitoanyagokra gondoltam, egesz pontosan a faanyagokra. Ez azert meglepo, mert nem egy kulfoldrol beszerzett termekcsoportrol van szo.

    Itt latszik mi mennyire ment fel:
    https://www.visualcapitalist.com/u-s-inflation-which-categories-have-been-hit-the-hardest/
    hus: 21%, uzemanyagok: 51%, foldgaz: 28%, hasznalt autok: 26%, jarmuberles: 39%, tojas: 12%, egy kontener aru azsiabol az USA-ba: 236%

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-07-15/container-rates-to-u-s-top-10-000-as-shipping-crunch-tightens.

    Osszesen persze 5% a hivatalos adat, de ezek a nagyobb tetelek magukkal huzzak a tobbi tetelt is, csak kesleltetessel. Az uj "infrastruktura" csomag pedig csak jovore lep eletbe es legalabb meg 3-4 evig nyomtatjak a penzt hasonlo mertekben.

    https://fred.stlouisfed.org/series/CURRCIR

    A hivatalos kozlemenyek szerint az inflaciot a forgalomban levo penz mennyisegenek drasztikus novelese hosszu tavon csokkenteni fogja. Ugyanezt csinaltak Magyarorszagon 1930 es 1947 kozott es latjuk mi lett belole.

    https://datalab.usaspending.gov/americas-finance-guide/deficit/trends/

    A torokoknek ugyanugy a hibas gazdasagi strategia tesz be. En csak annyit mondok, hogy az USA is hibas strategiat kovet es oket jelenleg csak a dollar elszamolasi valuta lete menti meg, mar ameddig a dollar marad a nemzetkozi elszamolas alapja. Egyik strategia sem jo es egyik sem nevezheto unortodoxnak, csak siman benanak.
  • Agyturbinikusz #4
    Szerintem a videó kártya amire gondolt.
  • Sequoyah #3
    "Egyes termekek" - elmondanad hogy mi az a termek? Mert en itt elek, es elvetve latok 10% feletti emelkedest. A ho vegen a bankszamlamon, mindent osszeadva, pedig kb azt a bo 5%-ot latom ami a hivatalos adat.

    Nincs az egvilagon semmifele hiperinflacio. Az meg szerintem meg szamodra is rejtely hogy az amerikai "tulkoltekezes" miert kizarolag pont Torokorszagra van rossz hatassal...
  • kvp #2
    Az amerikai dollar is megy lefele, egyes termekek eseten a belso amerikai piacon az elmult egy ev alatt sikerult 600%-os inflaciot elerni. Mivel a dollar a kinai yuannal szemben egyelore tartja magat, igy a Kinaban eloallitott termekek ara nem nott. Kerdes, hogy meddig marad ez es a mostani oriasi merteku penznyomtatas mellett mikor szunik meg a dollar nemzetkozi elszamolasi valuta lenni.

    Szoval a torok megoldas az nem unortodox, csak siman bena, de az amerikai kormanyzat mertektelen tulkoltekezese is klasszikus hiperinflaciogerjeszto lepes, aminek a hatasat mar lattuk itthon 1930 es 1947 kozott.

    ps: Az unortodox megoldas az lett volna, ha megprobalnak alternativ modon toket szerezni a kamatnoveleshez, pl. meg short-oljak az euro-t. (mint ahogy tette azt Magyarorszag a svajci frank arfolyamanak elengedesekor)
  • Agyturbinikusz #1
    Unorthodoxia ismét virágzik, a helyi lakosoknak semmi szüksége az Amerikai felforgató elemek befolyásra a hithű keresztény/ muzulmán/spagetti szörny állam ezt eldöntötte.