Berta Sándor

A lehető legkevesebbet fizeti a tartalom­gyártóknak az Apple

Kevés stream-előfizetőjük van, ezért a fizetés is alacsony, ami az alkalmazottak nagyon nem tetszik. Komoly vita kezd kibontakozni a tengerentúlon.

A CNBC az IATSE nevű televíziós és filmes szakszervezettől származó információkra hivatkozva számolt be arról, hogy az Apple TV+ szolgáltatáshoz készült produkciók munkatársait az átlagosnál rosszabbul fizették meg. Mindez arra volt visszavezethető, hogy a kaliforniai konszern stream-ajánlata az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában csupán kevesebb, mint 20 millió előfizetővel rendelkezett idén július elsején.

Az Apple gyakorlatilag az egyik legális kiskaput használta ki, ugyanis az IATSE szabályai kimondják, hogy azon stream-platformok esetében, amelyeknek kevesebb, mint 20 millió előfizetőjük van, lehetőségük van arra, hogy alacsonyabb bért fizessenek a különböző munkatársaiknak, elsősorban az operatőröknek.

A szakszervezetnek jelenleg 150 000 tagja van és az Alliance of Motion Picture and Television Producers nevű szövetség képviselőivel jobb szerződések bevezetéséről tárgyal. Az alapvető problémát az jelenti, hogy a stream-szolgáltatásoknak dolgozók eleve rosszabb bért kapnak, mert eleinte az volt az elgondolás, hogy ezen ajánlatoknak bizonytalan a jövőjük. Azóta viszont megváltozott a piac és a stream-platformok nagyon is meghatározók lettek, ezért az IATSE érvei alapján a stream-produkciókban dolgozókat ugyanúgy kellene megfizetni, mint a filmek és sorozatok elkészítésében résztvevő kollégáikat.

Amennyiben a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor a szakszervezet sztrájkot helyezett kilátásba. A fő követelések a magasabb bérek és a jobb munkakörülmények lesznek. Az érintetteknek október 1-ig kell dönteniük az esetleges részvételükről.

Érdekesség, hogy az Apple eddig soha nem közölt hivatalos előfizetői számot az Apple TV+ szolgáltatásával kapcsolatban. A CNBC kérdésére válaszul az Apple nem akarta kommentálni, hogy valóban 20 millió alatti stream-előfizetővel rendelkezik-e vagy sem. A társaság szóvivője azt nyilatkozta, hogy annyit fizetnek a filmeseknek, mint a vezető stream-platformok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SanMaster #16
    Én most fizettem elő az Apple TV-re a Foundation miatt. :D Eddig nagyon tetszik, de igaz, hogy látom már a tartalom "végét". Max 1-2 hónap, és végignézem, ami fent van. Ami nagy meglepetés volt, hogy van egy csomó jó film, de kölcsönzős\megvevős :O. Ki a faxom fog így ott filmet nézni?! Csak a saját gyártású filmeket lehet az előfizetés keretében megnézni... Ez így nem konkurencia, sem a Netfix-nek, sem az Amazon Prime-nak!
  • Agyturbinikusz #15
    Erre egyházat alapitunk?
    Vagy mi lesz?
  • M2 #14
    Teljesen biztos vagyok benne, hogy nem fog megszűnni az Apple TV+. Még ha a részleg pénzügyileg nullára vagy veszteségesre jönne is ki, hatalmas a marketing és ökoszisztémába zárási értéke. Aki rászokik az ott futó sorozatokra, az már marad is az Apple rendszeren belül.
  • monk00 #13
    Én az elsők között voltam mikor elindult az apple+. Kb Másfél évig használtam. Illetve, pár hónap alatt megnéztem a teljes műsortárat. Aztán csak vártam, hogy hátha lesz még tartalom, de majdnem 1 évig szinte semmi nem került fel. És ez a covid előtt volt. Szóval nem lehet arra fogni hogy vírus miatt nem tudtak volna dolgozni. Aztán jött a vírus, és azóta is csak pár új évad jelent meg. Én inkább lemondtam. Mert igaz hogy nem drága az előfizetés, de ha évente csak 1-2 hónapot tudom használni a tartalomhiánya miatt, akkor csak felesleges pénzkidobás. Ezért nincs annyi előfizetőjük, mert nincs tartalom. Valószínűleg nem állnak sorba a színészek sem, mert az apple annyira pénzéhes, hogy nekik sem fizethetnek eleget. Így hiába vannak jó forgatókönyvek, ha nincs aki eljátssza őket. Szerintem meg is fog szűnni ez az apple+. A 20 millió előfizető az nekik nagyon kevés. Csak apró pénz
  • Agyturbinikusz #12
    Ha nem az az ő bajuk nem az enyém, én csak segíteni akarok nekik.
  • M2 #11
    Szerintem biztosan olvasták, amit itt írtál!
  • Agyturbinikusz #10
    Így van, ha nem jó együttműködni az Apple-el, akkor talán keresnek maguknak jövedelmező kapcsolatot.

    Remélem köszönő levelet is írnak, mert arra sarkaltam őket, hogy ne a langyos fosban ülve panaszkodjanak, hanem tegyenek valamit.
  • M2 #9
    Hálásak is neked ezért a tartalomgyártók! Köszönetüket küldik!
    Ez aztán jó problémamegoldás volt!
  • dyra #8
    Mindenhol ez megy. Ki kell kaparni a gesztenyét másként nem adják oda a jussodat.
  • Agyturbinikusz #7
    Kérem a probléma megoldása, lehető legkevesebbet fizetem az Apple-nek. 0 bármilyen valutában nézve.