• kvp
    #5
    Pl. az epitoanyagokra gondoltam, egesz pontosan a faanyagokra. Ez azert meglepo, mert nem egy kulfoldrol beszerzett termekcsoportrol van szo.

    Itt latszik mi mennyire ment fel:
    https://www.visualcapitalist.com/u-s-inflation-which-categories-have-been-hit-the-hardest/
    hus: 21%, uzemanyagok: 51%, foldgaz: 28%, hasznalt autok: 26%, jarmuberles: 39%, tojas: 12%, egy kontener aru azsiabol az USA-ba: 236%

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-07-15/container-rates-to-u-s-top-10-000-as-shipping-crunch-tightens.

    Osszesen persze 5% a hivatalos adat, de ezek a nagyobb tetelek magukkal huzzak a tobbi tetelt is, csak kesleltetessel. Az uj "infrastruktura" csomag pedig csak jovore lep eletbe es legalabb meg 3-4 evig nyomtatjak a penzt hasonlo mertekben.

    https://fred.stlouisfed.org/series/CURRCIR

    A hivatalos kozlemenyek szerint az inflaciot a forgalomban levo penz mennyisegenek drasztikus novelese hosszu tavon csokkenteni fogja. Ugyanezt csinaltak Magyarorszagon 1930 es 1947 kozott es latjuk mi lett belole.

    https://datalab.usaspending.gov/americas-finance-guide/deficit/trends/

    A torokoknek ugyanugy a hibas gazdasagi strategia tesz be. En csak annyit mondok, hogy az USA is hibas strategiat kovet es oket jelenleg csak a dollar elszamolasi valuta lete menti meg, mar ameddig a dollar marad a nemzetkozi elszamolas alapja. Egyik strategia sem jo es egyik sem nevezheto unortodoxnak, csak siman benanak.