• Sequoyah
    #7
    Az a "kulfold" az egeszen pontosan Kanada volt, ahol az USA-nal joval szigorubb korlatozasok voltak. Egyreszt tobb ceg allt le ideiglenesen, masreszt sokkal nagyvonalubb allami tamogatast kaptak az otthon marado dolgozok, ezert a fatermeles a toredekere csokkent.
    Ezzel egyidoben Amerikaban az emberek nem mentek nyaralni, nem mentek etterembe, es egy csomo penzt megsporoltak. Viszont egesz nap otthon ultek, es egy csomo hazbovitesi/felujitasi projectet inditottak el.

    Szoval ennek az egvilagon semmi koze a monetaris politikahoz, ez kizarolag a kereslet-kinalat felborulasa.

    A mindefele epitkezesnek az alapjaul szolgalo 2x4-es fa, az 2020-ig $2.5-be kerult. Ez most tavaszra $10-12-re emelkedett. Viszont kb oktober ota, ez mar ujra csak kb $3. Szoval pont amikor az altalanos inflacio meglendult, a te peldad 70%-ot ZUHANT.

    Az uzemanyag-arak azert nonek mert a jarvany alatt visszafogtak a termelest, viszont most mindenki elkezdett ujra autozni es utazni, de a termelest nem futtattak fel ujra.
    Az autok a chiphiany miatt dragak.
    A kontenar-aru szallitasa a kikotok bedugulasa miatt dragultak.

    Es persze ezek miatt masok is dragulnak.

    Szoval bar ezeknek egyikenek sincsen koze a monetaris politikahoz, te egyaltalan nem vegezted el a hazi feladatot es neztel utana a valodi okoknak, csak mindent rakentel a FED-re...
    Emellett az inflaciot magat is felremagyarazod, es tenykent veszed hogy a penz koltese mindig inflaciot okoz, ami egy marhasag, es mar evtizedek ota megdolt ez a tevhit. Manapsag komolyabb kozgazdasz mar nem mond ilyeneket, csak amator forumozoktol szoktam ezt hallani.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2021.11.30. 15:19:11