Kártérítést fizet az üzleteiben dolgozóknak az Apple

A kaliforniai konszern azért kényszerül erre, mert éveken át munkaidőn kívül átvizsgálta az érintett alkalmazottak táskáit.

Az Apple márkaboltjaiban foglalkoztatottak gyűjtővádas keresetet nyújtottak be a munkaadójuk ellen, amelyben azt kifogásolták, hogy több esztendőn kellett eltűrniük, hogy a munkaidejük lejárta után, az üzletekből való távozáskor átvizsgálják a táskáikat. Februárban a bíróság úgy döntött, hogy az ellenőrzések elfogadhatatlanok voltak, most pedig döntés született az ügyben.

A gyűjtővádas keresetben képviselt 14 683 munkatárs mindegyike 1286 dollár kártérítést kap, így az Apple által kifizetendő teljes összeg 29,9 millió dollár. Az ítélet minden olyan Apple Store-dolgozóra vonatkozik, aki 2009 óta valamelyik kaliforniai márkaboltban tevékenykedett.

Az Apple azzal érvelt, hogy 2015 decembere óta nem alkalmazta a vitatott gyakorlatot, amely az érintettek szerint volt, hogy közel 45 percig, de általában 5 percig tartott. Ez azt jelenti, hogy a napi 5 perces átvizsgálás esetében is egy év alatt három teljes munkanapnyi idő esett ki az emberek életéből. Az, akinek nem nézték át a táskáját, nem hagyhatta el a munkahelyét.

A bíróság az Apple érvelését ironikusnak és ellentmondásosnak minősítette, s úgy vélte, hogy az intézkedés célja egyértelműen a lopások visszaszorítása volt. A vizsgálatot azonban a munkaidőben kellett volna elvégezni, vagy, ha már nem így történt, akkor a kiesett idő munkaidőnek minősül, amely után bért kell fizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #3
  Az itelet munkaugyi es arrol szol, hogy a munka elotti es utani biztonsagi ellenorzes az a munkaido resze kell, hogy legyen es fizetes jar erte, ha pedig varni kell az orre, akkor tulorapenz. Mint ahogy pl. az orvosoknal a mutetek elotti bemosakodas is a fizetett munkaido resze. Szoval lehet rendszeresen vizsgalodni meg haromnegyed orakat varatni a muszak vegen az embereket, de akkor ki is kell fizetni az igy eltoltott idot az eladoknak.
 • lammaer #2
  Én se értem... ez nem személyiségi jogsértés vagy bármi ilyesmi. Mint ahogy a boltban is bármikor megkérhet a biztiőr hogy benézhet e a tatyómba, gond nélkül megengedem neki.

  El se tudom képzelni mi lehet egy táskában ami miatt ne nézhetne bele egy illetékes személy...
 • barret #1
  Mi ebben a furcsa? Nálunk is nagyon régóta ezt csinálják.