Berta Sándor

Nem akarja betiltani a magán kripto­valutákat az EU

Az Európai Bizottság még ősszel benyújt egy törvénytervezetet a digitális pénzek szabályozására.

Néhány nappal ezelőtt vált ismertté, hogy új európai testület ellenőrizné a virtuális fizetőeszközöket, s a felügyelet a nemzeti és az illetékes európai hivatalokat egyaránt magába foglalná. Az Európai Bizottság javaslattervezete alapján az új szabályozás a kriptovalutákkal és azok kockázataival egyaránt foglalkozni fog.

Most kiderült, hogy néhány euróövezeti ország komoly aggályai ellenére az Európai Bizottság nem akarja betiltani a magáncégek által kiadott digitális pénzeket, például a Facebook Librát. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnöke az európai uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek berlini találkozóján kijelentette, hogy a testület a kérdésben arányosan akar eljárni. A politikus hozzátette, hogy a virtuális fizetőeszközök sok lehetőséget kínálnak és az innovációt a szabályozás segítségével lehetővé akarják tenni, nem pedig megakadályozni. Az Európai Uniónak éppen ezért nyitottnak kell lennie erre az innovációra.

A múlt hét végén Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország és Spanyolország szigorúbb szabályozást és szükség esetén akár tilalmak bevezetését is sürgette a kérdésben. Olaf Scholz német pénzügyminiszter leszögezte, hogy az öt állam pénzügyminisztereinek meggyőződése, hogy a magángazdaság által létrehozott kriptovalutáknak nincs értelmük és ezért akár be is kell tiltani azokat. A legfőbb érv az volt, hogy a valuták kiadása az eurózónában kizárólag az Európai Központi Bank feladata.

Dombrovskis rámutatott, hogy az Európai Bizottság viszont a szigorúbb előírásokkal és a tilalmakkal szemben az álláspontot képviselte, hogy meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a lehetőségek és a kockázatok között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sydra #15
  Elhiszem neked, hogy végtelen szabadidőd van zagyvaságokat írogatni.
 • Sydra #13
  Ne várd hogy vitatkozzak veled, ha ilyen retardált stílusban vagy csak képes megnyilvánulni. Én nem a sérült lelkivilágodat akarom istápolni. Vicces mikor valaki érzelmileg ennyire invesztált gazdasági kérdésekben.
 • Sydra #10
  ?
 • Sydra #8
  Az emberek csak nem szeretik ha lopnak tőlük meg rossz dolgokra kényszerítik őket.
 • VolJin #7
  Megalike!

  Továbbá pont azok kardoskodnak a netes fabatkák mellett, akik amúgy a globális nagytőke és valami világkormány ellen lázadoznak...
 • kvp #6
  A sajat penz az jelen formajaban egy kozosseg vagy csoport altal kiadott bankjegy. Egy adott orszagon belul az elfogadott fizetoeszkozok listajat az adott allam hatarozhatja meg. Szuveren allamok eseteben altalaban azert van sajat penzuk, sajat hadsereguk, sajat kormanyuk, hogy ez a szuverenitas megmaradjon.

  Az EU-nak van kozos penzneme es kormanya, egyelore mindketto keves hatalommal rendelkezik a nem euro-t hasznalo, sajat kormannyal rendelkezo allamok felett, de ezen szeretnenek valtoztatni. Sajat EU-s hadsereget is akartak, de abba senki nem ment bele, hogy olyan katonai ero legyen az EU vezetese kezeben, amelyik egyik tagallamnak se tartozik engedelmesseggel.

  A libra a facebook globalista csoportjanak penze (lenne). Oket tekinthetjuk a jovendo vilagkormanynak is. Ez a kormany igazabol mar megalakult, de nem kozvetlen valasztasok utjan, hanem toke alapon, igy nem elnoke hanem CEO-ja (foigazgatoja) van. Ha lesz penzugyi hatalmuk, akkor elobb utobb lesz sajat szuveren hadsereguk is. Ez, ahogy az EU dontesei felulirhatjak a magyar donteseket, ugy a vilagkormany dontesei felulirhatnak az EU donteseit, persze csak ott ahol a gazdasagi erejuket tudjak ervenyesiteni, tehat ahol a librat elfogadjak.
 • hypno #5
  Nem tudom honnan vetted az idézetet, de Winston Churchill 1940-ben lett miniszterelnök, amikor a háború már egy éve folyt és Hitler már lerohanta a Benelux államokat.

  (Csak úgy mondom.)
 • zola2000 #4
  Mondjuk itt a Facebook libráról van szó, az se túl független, az energia befektetéstől függő bányászható coinok meg nagyon szennyezőek és pont fizetésre nem túl jók ... de már vannak jó irányok is (nem proof to work alapú coinok)
 • Sydra #3
  "Minden országnak bankoktól független saját fizetőeszköz kell!"
  Nem az országnak kell fizetőeszköz, hanem az egyénnek. Az egyén döntse el mit akar használni fizetőeszközként! Minden hatalom korrupt. Attól hogy átteszed az egyik hivatalnok kezéből a másikéba az irányítást nem leszel előrébb.
 • morguldae #2
  "Hitler népszerűségének növekedése Németországban nagy sok volt a bankárelit számára. Nem a katonai hatalma miatt, hanem a gazdaságpolitikája okán. Hitler első pénzügyi intézkedése az volt, hogy saját állami pénzt bocsátott ki, ami az emberek rendelkezésére állt banki kamatok nélkül! Németország virágzásnak indult és gyorsan elkezdte újjáépíteni az iparát! A média a németcsodaként emlegette, Hitler pedig a Time magazintól megkapta az Év Embere címet 1938-ban, amiért jelentős mértékben javított a németek életszínvonalán, és felvirágoztatta a német ipart. A királyi bankárcsaládoknak ez egyáltalán nem tetszett és az angol miniszterelnököt Winston Churchillt használták szószólójuknak. Winston Churchill hivatalos nyilatkozatai: Németország hatalma túl nagy. Meg kell törnünk. Hitlerre fogjuk erőltetni ezt a háborút, akár akarja, akár nem! Ez a háború az angolok háborúja, célja Németország elpusztítása. Ha akartuk volna megakadályozhattuk volna a háború kirobbanását, de nem akartuk. Németország megbocsáthatatlan bűne a II. világháború előtt az volt, hogy megkísérelte kivezetni gazdaságát a világkereskedelmi rendszerből, és független tőzsdét akart létrehozni, amiből a világ pénzkezelői nem profitálnak."