Berta Sándor

Az UiPath a legértékesebb európai startup

A kontinensen egy román vállalkozás értéke haladta meg elsőként a 10 milliárd dollárt.

A robotok eljárásainak automatizálására specializálódott szoftverszolgáltató, az UiPath értékét tavaly októberben még 7 milliárd dollárra becsülték, az azonban azóta rendkívül megnőtt. Mindez annak köszönhető, hogy a bukaresti és New York-i központtal rendelkező cég legutóbbi finanszírozási köre nemrég zárult le és annak keretében 225 millió dollárt szerzett kockázatitőke-társaságoktól.

A vállalatot Daniel Dines alapította meg 2005-ben Bukarestben az Earlybird Digitális Keleti Alapjával közösen. Az utóbbi továbbra is a startup második legnagyobb résztulajdonosának számít. A vállalkozásnak immár 7000 ügyfele van világszerte, akik az UiPath szoftverével munkafolyamatokat automatizálnak. Ilyen folyamat lehet például a koronavírus-járvány idején a kórházi regisztrációk lebonyolítása vagy a hitelkérelmek feldolgozása.

Az UiPath már csupán a tőzsdére bevezetett európai társaságokkal (Adyen, Delivery Hero, Spotify) nem tud lépést tartani, azok sokkal értékesebbek is nála. Daniel Dines és Ashim Gupta pénzügyi vezető úgy vélték, hogy a közeljövőben nem kerülhetik el a tőzsdén való megjelenést és a nyilvános vállalattá válást. Egyelőre kiértékelik a piaci kondíciókat és ha lesz is ilyen lépés, akkor arra a következő 12-18 hónapban kerülhet majd sor. A céget a legutóbbi finanszírozási körben támogatta többek között az Alkeon Capital Management, az Accel, a Coatue, a Dragoneer, az IVP, a Madrona Venture Group, a Sequoia Capital, a Tencent, a Tiger Global, a Wellington és a T. Rowe Price Associates, Inc.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!