Berta Sándor

Szabályozás várhat az IT-ágazatra

Az Európai Unió lépni akar, ha nem lesz a területen megfelelő önszabályozás.

Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa videochat-beszélgetést folytatott Mark Zuckerberggel, a Facebook alapítójával és vezetőjével. A politikus közölte, hogy ha az IT-szektor nem működik megfelelő mértékben együtt a dezinformáció és az adatokkal való visszaélések elleni harcban, akkor szigorú szabályozásra számíthat.

A beszélgetést a brüsszeli székhelyű Centre on Regulation in Europe (Cerre) szervezte, amely a technológiai vállalatok szabályozásának kérdésével foglalkozik. A fő kérdés az volt, hogy a koronavírus-járvány idején és azután miként nézhet ki az IT-óriások és a kormányok közötti együttműködés. A kérdés már csak azért is jogos, mert a szoftvercégek és az online platformok fontos pozitív és negatív szerepet játszanak a krízishelyzetben. Egyrészt gondoskodnak arról, hogy sokan otthonról is tudjanak dolgozni, másrészt kapcsolatban tudjanak maradni a családtagjaikkal, a barátaikkal és az üzleti partnereikkel. Ezzel párhuzamosan viszont folyamatosak az adatvédelmi problémák, s akkor még ott van az álinformációk és az összeesküvés-elméletek kérdése.

Zuckerberg és Breton alapvetően egyetértettek abban, hogy a krízist csak együtt lehet kezelni, a technológiai társaságoknak és a politikusoknak kooperálniuk kell. Arról egyik fél sem nyilatkozott, hogy az együttműködés konkrétan hogyan nézhet majd ki. Breton fontosnak tartotta, hogy a két fél ne csak reagáljon a problémákra és a helyzetekre, hanem előzze is meg azokat, s ez ugyanúgy vonatkozik a klímavédelemre, mint a digitalizálásra. A távmunka például sokak számára a jövőben is megoldás lehet. Éppen ezért fontos, hogy minél előbb meghatározzák a szükséges szabályokat és a dezinformáció elleni harc is elengedhetetlen a demokráciához.


Zuckerberg hangsúlyozta, hogy az Európai Unió irányelveit sok esetben irányadónak tekinti a világ többi régiója számára, például a GDPR ilyen terület. Breton ezzel kapcsolatban úgy reagált, hogy az Európai Bizottság fenntartja magának a jogot arra, hogy a nagyobb platformokat a jelenleginél szigorúbban szabályozza, ha azok nem teljesítik az Európai Unió adatvédelmi, adatkiadás elleni és dezinformációval szembeni előírásait. A Facebook első embere erre azt mondta, hogy nem szabad, hogy túl durva beavatkozásokra kerüljön sor.

Februárban Zuckerberg nagyobb állami szabályozást sürgetett számos terület esetében, de az illetékes európai uniós biztosok nem fogadták azokat kitörő örömmel. A menedzser rámutatott, hogy a Facebook nem tekinthető klasszikus sajtóorgánumnak és nem is kezelhető olyan módon. Szerinte egy újság felelőssé tehető az általa megjelentetett cikkekért, de egy közösségi platform nem. A felvetések között szerepelt továbbá, hogy ne a piaci szereplőknek, hanem a különböző felügyeleteknek kelljen meghatározniuk, hogy mik minősülnek illegális tartalmaknak, vagyis mik jelenhetnek meg a világhálón és mik nem. Thierry Breton akkor elutasította a felvetéseket és kijelentette, hogy nem az EU-nak kell a konszernt szabályoznia, hanem annak kell az Európai Unióhoz igazodnia. A politikus egyúttal úgy kommentálta a Facebook vezetőjének javaslatait, hogy azok nem elegendőek és túlzottan kis mértékben térnek ki a felelősség és a valódi szabályozás területére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #4
    Az a baj, hogy ennek a problémának a megértéséhez nagyjából 120-as IQ kell, ami jóval az átlag felett van. Így az emberek többsége vígan tapsikol a társadalom romba döntéséhez.
    Most itt a Covid 19-el kapcsolatban is virológusok meg molekuláris biológusok sorban nyilatkoznak, hogy a WHO itt és itt téved és sorban törlik őket youtube-ról meg facebook-ról. És ez megy más témákban is. Nem lehet nyilvános tudományos vitát folytatni, mert a tudománynak álcázott politika ezt ellehetetleníti.
    A rossz információ ellen jó információval kell harcolni, nem pedig cenzúrával.
  • factorian #3
    Ez mi a franc egyébként komolyan?
    Hova akarnak még cenzúrázni? Eddig is szólásszabadság el volt nyomva, hova akarják még jobban elnyomni?
    A csúnya összeesküvés elméletek igen igen... Érdekes módon bíróság mondta ki Amerikában hogy nem biztonságosak az oltások és nincs bizonyítékuk rá hogy az lenne. Orvosok százai beszélnek erről. De igen, összeesküvés elméletek, magyarul cenzúrázzuk ki az igazságot. Nevetséges. Pont hogy kell az ellenhang a mainstream média folyamatos hazudozása ellen.
    Utoljára szerkesztette: factorian, 2020.05.21. 13:17:06
  • Sydra #2
    Éljen a cenzúra! Éljen az EUSSR!
  • ugh #1
    "Az Európai Unió lépni akar, ha nem lesz a területen megfelelő önszabályozás."
    Nem lsz megfelelo.
    Nincs onszabalyozas.
    Es Soha egy teruleten sem mukodott.
    Es epoen itt voln az ideje a regulazasnak.
    A szoftver iparra az a jellemzo, hogy barmit lehet.
    Megvetted, nem vagy szarul mukodik?
    Kapsz egy al supportot aztan ha meg mindig gaz van basszad meg anyadat...

    Utoljára szerkesztette: ugh, 2020.05.20. 21:18:33