Berta Sándor

Körvonalazódik az európai adatfelhő

A kontinens elsősorban az adatvédelem területén nyújthat kiemelkedőt.

Peter Altmaier német és Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter közösen ismertették a Gaia X terv részleteit. Altmaier már tavaly novemberben beszélt a nagy teljesítményű, versenyképes, biztonságos és a bizalmat gerjesztő európai felhőkörnyezet létrehozásának az ötletéről. Az új infrastruktúra nagyobb biztonságot kínálhat a vállalkozások számára. A koncepció hét vezető eleme: az európai adatvédelem, a nyitottság és átláthatóság, a bizalom, a szuverenitás és önmeghatározás, a piacokhoz való szabad hozzáférés és az európai értékteremtés, a modularitás és interoperabilitás, valamint a felhasználóbarát működés.

A most nyilvánosságra hozott részletek alapján a programot 22 német és francia vállalat és szervezet karolta fel, köztük van a Bosch, az SAP, a Siemens, illetve az Atos, az Orange és a Dassault Systems. A Gaia-X megvalósításán kereken 300 európai és nemzetközi társaság és szervezet képviselői dolgoznak. A cél az, hogy az új platform az Amazon és a Microsoft vetélytársa legyen. Az európai felhőkörnyezet elsősorban a biztonság és az adatvédelem területén akarja megelőzni a vetélytársait. A nagy európai IT-konszernek csökkenteni tudják az Amerikai Egyesült Államoktól vagy Kínától, illetve az amerikai (Amazon Web Services, Microsoft Azure) és a kínai szolgáltatásoktól való függőségüket. A hosszú távú cél egy szuverén európai adatinfrastruktúra kidolgozása, amelynek keretében a meglévő európai ajánlatok nyílt forráskódú alkalmazások segítségével összeköthetők.

Bruno Le Maire hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány alatt világossá vált, hogy mennyire fontos egy biztonságos IT-infrastruktúra például a távmunka számára. A kontinens nem az USA és nem Kína, az európai országoknak saját érdekeik és értékeik vannak. A politikus szerint a platform már jövőre használható lesz. Elie Girard, az Atos vezetője úgy vélte, hogy egy egységes európai infrastruktúrát kell létrehozni a céges adatok számára. A menedzser szerint a felhasználók adataiért folytatott harcot elveszítették, a következő szintet viszont a vállalati adatok jelentik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)