Berta Sándor

3D-nyomtatás - egyre több szabadalmat nyújtanak be Európában

A kontinens megkerülhetetlen tényező lett a területen.

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) a Patents and additive manufacturing - Trends in 3D printing technologies című tanulmányában kimutatta, hogy a kontinens területén 2015 és 2018 között évente átlagosan 36 százalékkal emelkedett a 3D-nyomtatáshoz kapcsolódóan benyújtott szabadalmak száma. Összehasonlításul: a minden területet érintő teljes szabadalomszám évente csak 3,5 százalékkal növekedett. Európa vezető helyett foglal el a 3D-nyomtatás területén, mivel az EPO-hoz 2010 és 2018 között beadott 3D-nyomtatási szabadalmak felét európai vállalatok és feltalálók jegyeztették be.

António Campinos, az EPO elnöke elmondta, hogy a 3D-nyomtatást érintő szabadalomszám-növekedés mindenekelőtt a digitális technológiák elterjedésével függ össze és megerősíti, hogy a gazdaság digitális átalakulása visszatükröződik az EPO-hoz benyújtott szabadalmak számában. Európa globális innovációs tényezővé vált a gazdasági növekedést erősítő digitális területen. A legtöbb 3D-nyomtatási szabadalmat, az összes dokumentum 19 százalékát, Németország területéről adták be, de hasonlóan erős szereplőnek számít ezen a területen Spanyolország, Belgium, az Egyesült Királyság, a Svájc és Hollandia is. Globális viszonylatban ugyanakkor a legerősebb pozíció az Amerikai Egyesült Államoké, amelyhez az összes 3D-nyomtatási szabadalom 35 százaléka köthető.

A legtöbb 3D-nyomtatási szabadalom a Stratasys, a 3D Systems, az EOS, a General Electric, a United Technologies és a Siemens nevéhez fűződik. Az első 25 cég közül tizenegy képviselte az USA-t és nyolc Európát. A dokumentumok kétharmadát a nagyvállalatok nyújtották be, 10 százalékát a minimum 15 és maximum 1000 dolgozót foglalkoztató társaságok, 12 százalékát a magánszemélyek (feltalálók) és a 15 személynél kevesebbet foglalkoztató kisvállalkozások, míg 11 százalékát az egyetemek, a kórházak és a kutatóintézetek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    A cikkhez tartozo kep az pont egy 3D nyomtatott nyomortelepet mutat be, amit afrikaba szantak es fontos tulajdonsaga, hogy se furdoszoba, se konyha nincs a hazakban. Na ilyen 3D-s szabadalmakkal tenyleg Dunat lehet rekeszteni az EU-ban. Ertelmes, eladhato dolgokbol sokkal kevesebb van.