Berta Sándor

Merre halad az internet?

A növekvő sávszélesség bővíti a vizuális tartalmak mennyiségét, a reklámozás egyre nehezebb ügy, egyes anyagok törlése pedig még jóideig vitákat generál. Egy neves szakember összefoglalta, hogy melyik trendek határozzák meg napjainkban a technológiai ágazatot.

Mary Meeker 2004-ben még a Morgan Stanley amerikai bank elemzőjeként dolgozott, nyomon követte a Google tőzsdei megjelenését, most pedig a Kleiner Perkins Caufield & Byers kockázatitőke-társaság partnere. A pontos előrejelzései miatt az ágazatban nagy tiszteletnek és elismertségnek örvend.

A Vox.com most elérhetővé tette Mekker az Internet Trends Report 2019 című 333 oldalas anyagát. A dokumentumból kiderült, hogy tavaly 3,8 milliárdan használták a világhálót, ez a világ lakosságának körülbelül 51 százaléka. 2017-ben a szám még csak 3,6 milliárd volt. A csupán 6 százalékos növekedés fő oka az, hogy az online felhasználók piaca szinte telítődött és egyre nehezebb új internetezőket találni. Emellett az okostelefon-eladásoknál is egyre alacsonyabb növekedés figyelhető meg.

A szakember rámutatott, hogy a világ legértékesebb vállalatai közül hét technológiai konszern (Microsoft, Amazon, Apple, Alphabet, Facebook, Alibaba, Tencent). A teljes kiskereskedelmi bevétel 15 százalékát biztosítja már az elektronikus kereskedelem. 2018 első negyedévéhez képest ugyan ezen a területen a növekedés kissé lelassult, de a hagyományos kiskereskedelemhez képest még mindig magas.

Folyamatosan nőttek az online reklámkiadások is, az USA-ban például tavaly 22 százalékkal. A befolyó összeg nagy része ugyanakkor még mindig a Google és a Facebook költségvetésébe kerül be, de az Amazon és a Twitter egyre jobban áll ezen a területen. A digitális hirdetési költségek 62 százaléka kapcsolódik a reklámfelületek valós idejű, teljesen automatikus és individualizált eladásához és vásárlásához. Meeker úgy vélte, hogy ez a szektor a jövőben növekedni fog.

A hirdetési kiadások egyre inkább túlszárnyalják majd azt a bevételt, amit egy új ügyfél hozhat egy cégnek, ezért a vállalkozások kénytelenek lesznek olcsóbb módon ügyfeleket szerezni, illetve fontosabbá válik a meglévők megtartása. Ráadásul eközben az adatvédelmi szabályok szigorodása miatt a személyre szabott hirdetések megvalósítása is egyre nehezebbé válik. Az elemző szerint a magánszféra jelentőségének növekedése azt fogja eredményezni, hogy egyre több felhasználót érdekelnek majd a biztonságos kommunikációs megoldások. 2018 első negyedévében a globális internetforgalom 87 százaléka volt titkosított, míg három évvel ezelőtt ez az arány még csupán 53 százalék volt.


A digitális médiahasználat egyre fontosabb lesz. A növekedés legnagyobb részét a mobilalkalmazások generálják, az asztali számítógépek jelentősége ezen a területen háttérbe szorul. Az USA-n kívüli technológiai társaságok innovatívak maradnak, a szállítási szolgáltatások és a digitális fizetés különösen Európában és Ázsiában népszerűek. A jövőben a digitális fotók egyre nagyobb szerepet játszanak majd az interneten. A gyorsabb mobilinternet-elérések és az egyre jobb okostelefon-kamerák miatt növekedni fog a rögzített digitális képek száma. A Twitter-bejegyzések több mint 50 százaléka tartalmaz már fotót vagy videót.

A számítógépes játékosok száma tavaly 6 százalékkal nőtt és elérte a 2,4 milliárdot. A Fortnite és más interaktív játékok fokozatosan új digitális médiaplatformokká válnak, amelyeken keresztül az emberek kapcsolatba kerülhetnek egymással. Amire még számítani lehet, hogy a vitatott tartalmak megítélése a következő években is témát ad majd a szakembereknek. Az Amerikai Egyesült Államokban a fiatalok 42 százalékának volt már valamilyen köze az online zaklatáshoz. Ezenkívül a jövőben is komoly problémát fog jelenteni a terroristacsoportok felvételeinek kiszűrése és eltávolítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #36
    "A különbség ott van, hogy itt el is lehet távolítani,"
    + egy rakat ellensúly van ami korlátozta a hatalmát. Ilyen ellensúly az hogy beleírjuk a BTK-ba a családon belüli erőszak tényállását. A konzervatív patriarchális hím innentől ennek kockázata mellett gyakorolhatja a 'hagyományait'.

    "de számos paraszt, rabszolga, cseléd és alattvaló akart kitörni mert érezte, hogy többre hivatott -vagy adott esetben sokkal tehetségesebb"
    Igen, ebben a mindenki egyenlőnek születik-ben hatalmas potenciál van még mindig. Obama példája mutatja hogy a lehetőségek országában milyen magasra juthat úgy hogy egy kenyai apa zavaros házassági ügyletei volt a családi hátországa, A nők oktatása még mindig sok helyen ugyanígy szembe megy a férfi hatalom elvárásaival, nálunk talán már a középiskola egy elfogadott szint de az egyetem + az ehhez kapcsolódó karrierív már nem egyezik az "Ákos féle" mentalitással.
  • TokraFan #35
    "Szerintem ott is volt tözsfőnök, alfa hím, stb"

    Alfa hím a demokráciában is van. Őket választjuk meg, nem mindenki jut el eddig, csak pár ember. A különbség ott van, hogy itt el is lehet távolítani, ha a többség szerint hülye. Kasztrendszerben viszont nem!

    "viszont nem kellene megragadni ebben"

    Bizony, nagyon nem szabad itt leragadni, pontosabban visszafejlődni oda. Tetsuo véleménye számos ponton hibádzik, például ha olyan tökéletes lett volna a kasztrendszer, mint ahogyan nem volt az, akkor hiába jön bármilyen alternatív nézet, az nem tudott volna teret hódítani, hiszen mindenki csupa öröm és bódottá. Azonban, a kasztrendszerre épülő társadalomban mindig is baromira nagy volt a feszültség, és ezt kizárólag erőszakos úton tudtak megfékezni. A társadalmak egyszerűen azért nem fejlődtek tovább innen, mert esélyük sem volt a mérhetetlen szakadék miatt, ami gazdag és szegény (vagyis az uralkodó osztály és az alattvalók) között jelen volt. Egyszerűbben fogalmazva: mivel a katonaság az uralkodók irányítása alatt állt, szépen levertek mindent és mindenkit, aki próbált kitörni ebből a pocsék rendszerből.
    Arról a hülyeségről szó sem volt amit Tetsuo állít, miszerint minden paraszt boldog volt parasztként. Bizonyára létezett ilyen is, mint ahogy semmi nem fekete-fehér, de számos paraszt, rabszolga, cseléd és alattvaló akart kitörni mert érezte, hogy többre hivatott -vagy adott esetben sokkal tehetségesebb, mint egy uralkodó osztályba született utód- de nem volt rá módja.
    Egytlen állítást tudok ezzel kapcsolatban elfogadni, A kasztrendszer egy rendkívül egyszerű társadalmi rendszer, ami nem igényli az emberek tömegétől azt, hogy tanuljon, fejlődjön, és nem igényel tőlük intelligenciát sem. Van egy vezető aki diktál, és vannak az alattvalók akik szó nélkül engedelmeskednek, aki mégsem, azt megölik. Egyszerű mint a faék, de ettől még nem lesz jó és igazságos, sőt, nem szolgálja az emberiség érdekeit sem, mert rendkívül tehetséges emberek kallódnak el ha nem jó helyre születnek, miközben idióták dönthetnek romba országokat ha mondjuk királynak születnek! Nincs kontroll. Ezzel szemben egy demokratikus társadalom csak akkor működhet jól, ha az emberek tanultak és intelligensek, amit sokkal nehezebb elérni.
    Olyan ez, minthogy imádkozhatok aszály idején egy mesefigurához esőért, mert az egyszerű. Vagy tanulhatok és a tudásom által építhetek egy öntözőrendszert, szívattyút, generátort stb. amivel meg tudom oldani a problémát, de ez utóbbihoz sokat kell tanulni, míg előbbihez nem kell semmi csak a két tenyerem.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.06.19. 20:13:17
  • defiant9 #34
    "Kivéve az ősközösségeket!"
    Szerintem ott is volt tözsfőnök, alfa hím, stb. A nők ott is cselédsorban voltak, és valszeg a szomszéd törzsből zsákmányolt nők még lentebb. Patriarchális rabszolgaság.
    Jó lenne azért látni azt a kort hogy pl. miként is teltek mondjuk a homo sapiens/neandervölgyi napjai egymás szomszédságában.
    Abban igaza van Tetsuonak hogy innen jöttünk, viszont nem kellene megragadni ebben hanem fejlődhetünk, és szerencsére fejlődünk is, a liberális beállítottság éppen a konzervatív rovására terjeszkedik.
  • TokraFan #33
    "Ez igaz, nem volt egyenlősdi, volt egy uralkodó réteg, alattuk meg a rabszolgák, cselédek, stb. "

    Kivéve az ősközösségeket! Bár azon lehet vitázni, hogy az már civilizációnak nevezhető vagy sem. Mindenesetre, társadalmi-gazdasági struktúra volt, még ha kezdetleges is.
  • defiant9 #32
    "Minden hozzászólásod csúsztatás."
    Üres állítás konkrétum nélkül.

    "Ez nem válasz, legalábbis nem értelmes, egyenes emberhez illő."
    Mit tegyek ha ez a valóság.

    "hogy egyik következik a másikból, a jobboldalról ebből a szempontból nem is volt szó."
    Semmi különbséget nem látok. Tipikus ide illő fogalom a radikalizálódás. Lehet valaki mérsékelten jobbos, majd radikalizálódik és a radikális jobbos szárnyakra tolódik ki.

    "A civilizációk kifejlődése kezdetétől jobboldali beállítottságúak,"
    Ez igaz, nem volt egyenlősdi, volt egy uralkodó réteg, alattuk meg a rabszolgák, cselédek, stb.

    "ami a természetes alapállás."
    Ez az erő alapú alapállás, az erősebb maga akarata alá kényszerítette a gyengébbeket, aki ha ellent mondott akkor beverték az orrát. Akár természetesnek is mondhatjuk mert az állati falkákban is megfigyelhető. Az emberi fejlődés része hogy mára egyre inkább átlépünk ezen a primitív örökségünkön(már aki képes rá). Nyilván annak nem tetszik aki ezáltal elveszti a privilégiumait, annak meg igen aki kap választójogot, egyenlő munkahelyi elbánást, szabad vallásgyakorlást vagy felvállalhatja szexuális beállítottságát.

    (csak zárójelben jegyzem meg, hogy ismét nem válaszoltál rá hogy miért is nem térsz vissza az ősmagyar életmódhoz mondjuk egy tanyán)
  • TokraFan #31
    Ezt a sok baromságot most írtad le kb. hetvenedszerre itt az SG-n, és mivel korábban sem lehetett veled komolyan vitázni, mert a számodra kényes kérdéseket és felvetéseket ignorálod, vagy egyszerűen elhúzol ha már nem tudsz válaszolni, nem látom értelmét mélyebben belemenni ismét.

    Az egész zagyválásod eleve egy mítikus lény köré épül, aminek létezésére semmilyen bizonyíték nincs, de még csak utaló jel sem, sőt, az eddigi megfigyeléseink sorra cáfolták a korábbi állítások egy részét már (kezdve a világegyetemben elfoglalt helyünktől, Adám és Éva képtelen meséjéig), tehát még alapja sincs az egész hülyeségnek (most azt ne is keverjük ide, hogy gyak. konkrétan a kereszténységből indulsz ki a sátánnal/istennel, holott van még pár behalluzott verzió az emberek fejében itt-ott a világban, kezdve Buddhától az fene tudja még meddig).

    Azt is végigvettük már, hogy ha szerinted ennyire szar minden amit mára elértünk, akkor te minek használod? Mert azért itt netezel, gondolom orvoshoz is jársz, nem saját termésű kaját eszel hanem amit iparilag állítanak elő, használsz áramot, vizet, gázt, autóval jársz vagy minimum tömegközlekedéssel, a ruháidat sem a folyóparton kézzel mosod satöbbi. Tehát a libárál kényelemről azért nem mondasz le, de a kényelemből kritizálás az megy. Ez így sajnos teljesen hiteltelen, vagy inkább szánalmas. Abba ha lehet, bele se kezdj, hogy "nincs más választásod", mert van. Csak azt választani kényelmetlen volna, mert ahogy a kőkonzi haverjaim, úgy te sem tudsz már lemondani a mocskosliberálgecik által biztosított kényelmedről.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.06.18. 20:36:02
  • Tetsuo #30
    Minden hozzászólásod csúsztatás. Csak ekkor nem értem mi a célod? Miért vitatkozol, ha nem is figyelsz arra amit én írok, csak fújod a hazugságaidat? Propagandát, hasbarát sulykolod?

    "Ahogy a szélsőjobb is a jobból" Ez nem válasz, legalábbis nem értelmes, egyenes emberhez illő. A liberalizmus és vadhajtásai közötti különbség ecseteléséhez fontos volt megjegyezni, hogy egyik következik a másikból, a jobboldalról ebből a szempontból nem is volt szó.
    Ráaádásul a jobbolda esete teljesen más. A civilizációk kifejlődése kezdetétől jobboldali beállítottságúak, illetve eme paradigma volt uralkodó egészen a balos ideák elterjedéséig, a legmodernebb korig. Csak balos, felforgató, rendellenes ideológiák hatására neveztük el az oldalakat, azelőtt ugyanis csak egy, a jobboldal létezett - ami a természetes alapállás.
    Ugyanígy a tradicionalista létszemlélet fogalomkörét is az ellentradíciók térnyerésekor kellett leírni, hiszen addig nem létezett más szemlélet.
    A spirituális "szélsőjobb" pl. szakrális királyság eszménye, jóval a nemzeti öntudat vagyis egy általános (és vulgáris) jobboldaliság előtt létezett már, emez pedig éppen a balos felhangokra volt válasz.
  • defiant9 #29
    A "liberális vadhajtások" egyenesen következnek a liberalizmusból
    Ahogy a szélsőjobb is jobból

    "Mint írtam, a Fidesz nem jobboldali és nem is nemzeti, pláne nem konzervatív."
    Valóban ezt többször írtad, de egyszer sem támasztottad alá, és attól ugye nem lesz tény hogy többször leírod. Kétségtelen hogy közelebb van a centrumhoz a Fidesz mint a szélsőjobbos pártok, de ettől még jobbra van, több olyan elemet hordoz ami oda pozicionálja.

    "Ha buzi lennék, sem szeretném, hogy örökbefogadhassak gyereket, mert tudom, hogy megrontanám"
    Ezt nem tudhatod, mára már teljesen más szinapszisaid, emlékeid lennének mint most. Az nem te lennél, de még csak nem is az ikertestvéred.

    "hiába követem el ezeket én is, tudom, hogy rossz."
    Valóban van aki nyíltan felvállalja hogy nyitott házasságban él(bár ez egy alig látható kisebbség), a liberális elfogadja ezt is, attól még aki akar élhet örök hűséges kötelékben a párjával. Ugyanúgy, lehet hogy valaki habzsolja az élet által nyújtott szórakozási formákat, míg más remete életet él. A liberális mindkettőt elfogadja(jellemzően a kettő közt helyezkedik el a többséggel). A konzervatív csak azt fogadja el 'igaznak' ami a saját értékrendje is, tehát prüszköl ha mondjuk valaki átlagot jócskán meghaladó szórakozással tölti el az idejét, vagy váltogatja a szexuális partnereit.

    "Legszívsebben Magyarország területén élnék, de nem a jelenben"
    "A globalizmusnak köszönhetően nincs hely a világban, ami romlatlan (vagyis szent) "
    Ezt már többször lejátszottuk, és mindannyiszor elsunnyogtál a válasz elől. Van ilyen hely, kiköltözöl az nagy magyar tanyavilágba, élhetsz múltbéli színvonalon áram meg kórház nélkül megtagadva a globalizmus által létrehozott kényelmes 21. századi életet. Ehelyett a globalizált liberális tőke rabszolgálja vagy és Angliában mosogatod az edényeket :)
  • Tetsuo #28
    Úgy tűnik te nem is akarod megérteni a jobboldalt, csak annak vulgáris szintjéről emelsz ki néhány sztereotípiát, amivel megalkotod az egész jobboldaliságra vetített prekoncepcióidat.
    A "liberális vadhajtások" egyenesen következnek a liberalizmusból. Deák Ferenc tudva vagy tudatlanul, hazaáruló volt, nem utolsósorban azért, mert a zsidók emancipálásának élharcosa volt.
    A (társadalmi vagy gazdasági) liberalizmus, illetve a humanizmus legelső szikrája is káros volt.
    Mint írtam, a Fidesz nem jobboldali és nem is nemzeti, pláne nem konzervatív. A szavazóbázisa sem lehet ilyen, csak ha vak.
    A valódi jobboldalt máshol kell keresni. Pl. a Mi Hazánk Mozgalomnál. Az egy romantikus, naiv kezdeményezés (folytatása).

    Az én szabadságjogaim? Ha buzi lennék, sem szeretném, hogy örökbefogadhassak gyereket, mert tudom, hogy megrontanám (nem szexuális értelemben). Ha buzi lennék, meggyónnám és azért imdkoznék, hogy erőm legyen felülkerekedni rajta. Semmiképpen nem reklámoznám és követelnék nagyobb és nagyobb szabadságot az aberrációmnak, hiszen tudom, hogy bűn (a tett, a szó és a gondolat is), illetve a helyzet egy próbatétel.
    Szóval mégha efféle bűnös is lennék, tisztában lennék bűnös mívoltommal és kérném Istent, hogy bocsásson meg és megpróbálnék megváltozni: önmérsékletet tartani stb.
    Követek el bűnöket, mint sokan mások, de nem legalizálnám azokat, hanem épp ellenkezőleg, nem tartom helyesnek, hogy egy kultúrtermék a tartalmában pozitívan reprezentálja mondjuk a paráznaságot, a mohóságot, a kevélységet stb., hiába követem el ezeket én is, tudom, hogy rossz.
    Azzal, hogy a homokos propaganda és szabadosság ellen lép fel valaki, jót cselekszik nem csak magának, hanem az egész társadalomnak beleértve éppen a homokosokat is. Aki pedig a másik oldalon áll, - bár legtöbbjüknek erről nincs tudomása - az Sátánt szolgálja.

    Hogy nem élnék Oroszországban vagy Kínában? Persze, hogy nem. Legszívsebben Magyarország területén élnék, de nem a jelenben... :-) Az emberiség egyre inkább távolodik Istentől, jelenlegi mértéke alapján minden modern társadalom korrupt (romlott). A globalizmusnak köszönhetően nincs hely a világban, ami romlatlan (vagyis szent) - és emberek sincsenek már - szerintem.
    A sok rossz közül már csak úgy választhatunk, hogy melyik a kevésbé rossz, habár a többségnek már nincs ilyen igénye, hiszen környezetünkben relativizálva van és megfordítva a jó-rossz fogalompár.

  • defiant9 #27
    "hogy valójában mindegyikük liberális szellemiségű, mert a liberalizmus által kiharcolt jogokat és előnyöket természetesen elvárják"
    Igen, ezt én is igazolni tudom, Tetsuo is elvárja hogy az ő szabadságjogait senki ne csorbítsa, de úgy véli hogy neki viszont joga van más ugyanilyen szabadságába beleszólni.