Berta Sándor

Durván lépne fel az online gyűlölet­beszéd ellen Ausztria

Vitatott törvénytervezetet fogadhat el nyugati szomszédunk.

Ausztria az internetes gyűlöletbeszéd ellen lépne fel, ezért Gernot Blümel osztrák médiaügyi miniszter március végén Franciaországba látogatott, hogy tapasztalatokat és ötleteket gyűjtsön. Párizs ugyanis olyan törvényt tervez, amely a platformüzemeltetőket arra kötelezné, hogy megállapítsák a felhasználóik személyazonosságát és az adatokat átadják az igazságügyi szerveknek, ha azok kérik. Amennyiben ez nem történik meg, akkor az érintett szolgáltatók akár egymillió eurónál is nagyobb pénzbüntetést kaphatnak. A gyűlölettartalmakat kötelező lenne 24 órán belül eltávolítani.

A tervezett osztrák jogszabály alapján az olyan oldalakat, mint a Facebook, a Twitter és a YouTube, köteleznék arra, hogy gyűjtsék a felhasználók személyes adatait. Az előírás az lenne, hogy aki bármit kommentálni akar, az köteles a saját nevével és címével regisztrálnia magát a különböző közösségi portálokon. Így biztosítanák azt, hogy gyorsan meg lehessen találni azokat a felhasználókat, akik valakit megsértettek az interneten vagy akiket online gyűlöletbeszéd elkövetésével vádolnak meg.

Az osztrák kormány támogatta a tervezetet. Gernot Blümel azzal indokolta a változtatást, hogy meg akarják akadályozni, hogy valaki a bűncselekmények esetén az internet névtelensége mögé bújhasson el. A miniszter többek között azzal érvelt, hogy azokat a cselekményeket, amelyeket az analóg világban üldöznek, a digitális világban is büntetni kell. A szabályok gyakorlati megvalósítása az online szolgáltatók feladata lesz, miként az is a kötelességük lesz, hogy tudják, kik rejtőznek az álnevek mögött.

Az új szabályozás minden olyan platformra vonatkozik majd, amelynek több mint 100 000 tagja van, továbbá több mint 500 000 euró sajtótámogatást kap évente és több mint 500 000 euró bevétele van évente. Ez azt jelenti, hogy érintett lenne a Der Standard és a Die Presse mellett szinte az összes nagy egyesült államokbeli oldal, így a Facebook, a Twitter és a YouTube is. Amennyiben a törvényt elfogadják, akkor ezeknek a szolgáltatók kötelesek lennének gyűjteni az osztrák tagjaik neveit és címeit, s ellenőrizni az igazolványaikat. Amelyik portál ezt nem tenné meg, akár egymillió eurós pénzbüntetést is kaphatna. A szabályok alól csak az árucikkeket értékesítő vagy cserélő platformok jelentenének kivételt.

Walter Korschelt IT-ügyekre szakosodott osztrák ügyvéd ugyan üdvözölte, hogy Bécs valamit tenni akar az internetes gyűlöletbeszéd ellen, de úgy vélte, hogy az alkalmazandó módszer minimum kérdéses lenne, ráadásul nem életszerű, hiszen aki például egy kocsmában véleményt formál, annak sem kell előzetesen bemutatnia az igazolványát. Emellett túl nagy felelősség kerülhet a Facebookra és a többi oldalra. Arról nem is beszélve, hogy e portálokat már eddig is gyakran érte az a kritika, hogy túl sok információt gyűjtenek az emberekről. Így pedig gyakorlatilag törvényes felhatalmazást kapnának erre, sőt, elvárnák tőlük ezt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #31
    Azért ne becsüljük le a legtöbb kommentelőnél a profiljukban évek óta összegyűjtött adatokkal való komparálás lehetőségét. A "fake" gyorsan ki fog ugrani.
  • end3 #30
    Hogy osztrák állampolgárok személyes adatainak tárolására, ellenőrzésére adnak felhatalmazást, - mit felhatalmazást, kötelezést, - amerikai multicégeknek? - Az elgurult soros gyógyszer tipikus esete... (Ezek egész európát lenyelik keresztbe? Vajon miért engedik meg ezt az európai államok jogvédői? + Állami ellenőrző szervek, titkosszolgálatok, parlamentek?)
  • TokraFan #29
    Az lenne a "hatalmas ötlet", hogy valamilyen ID card-ot kell majd bekérnie a cégeknek...Bár a megoldás nem ismeretlen, pl. host szolgáltatók esetén volt rá példa, hogy csak személyi azonosító igazolvány felmutatása/beküldése után lehetett szervert bérelni (pl. Hostgator). Más kérdés, hogy ez is kijátszható és a személyes adatok védelmével/biztonságával kapcsolatban is ezernyi problémát és kérdést vet fel.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.04.16. 15:31:36
  • t_robert #28
    tényleg aztán azt honnan fogják tudni, hogy a regisztrációkor megadott Gipsz Jakab, aki Bivalybasznádon lakik a Seholsincs utca 157-es számban ki a fene lehet.... :)
  • t_robert #27
    ja már látom is, ahogy be kell menni egy kormány ablakba, ahol igazolod magadat és egy ügyintéző viszi fel az adatokat egy gépen és regisztrálja a felhasználót. Aztán használhatod az a nicket a szabad vélemény nyilvánításhoz.... húúúúúúú... :)
  • ostoros #26
    Arról nincs fogalmuk, de nagyon értenek a propagandához. És piszkosul zavarja őket, hogy az övék nem kizárólagos.
  • TokraFan #25
    Amellett, hogy maga az elképzelés is absolute hibás, ennek jogi oldala -főleg a végrehajtás tekintetében- teljességgel kivitelezhetetlen és értelmetlen! A szerzői jogi törvénnyel ellentétben, ez a törvény valóban a legsötétebb cenzúrát hozhatja el az internetes kommunikáció és publikáció terén! Nyilvánvaló, hogy a megálmodójának fogalma nincsen a digitális világról.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.04.15. 22:47:36
  • OGMontana #24
    Hát mi más jutna eszembe? Mussolini ideológiája volt fasiszta.
  • Merces2 #23
    .......Móriczka, neked a fasizmusrol mindig az jut eszedbe? :P
  • OGMontana #22
    Nem is tudtam, hogy Kínában Mussolini lett az államfő. :D