Berta Sándor

Kormányfők és IT-cégek az online erőszak ellen

Párizsban szerveztek találkozót az internetes gyűlölet visszaszorításáért.

Az Élysée-palotában rendezett eseményen házigazdaként jelen volt Emmanuel Macron francia elnök, valamint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Theres May brit miniszterelnök, Justin Trudeau kanadai kormányfő, Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök, Leo Varadkar ír kormányfő, Macky Sall szenegáli elnök, továbbá az Amazon, a Dailymotion, a Facebook, az IBM, a Microsoft és a Twitter vezetői.

A találkozó résztvevői kiadták a christchurchi nyilatkozatot, amelyben a politikusok és a nagy IT-platformok vállalták, hogy a jövőben szigorúbban szabályozzák az élő stream-közvetítéseket. Erre már csak azért is rendkívül nagy szükség van, mert ahogy azt Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök hangsúlyozta, a két hónappal ezelőtti christchurchi terrormerénylet volt az első olyan támadás, amelyet élőben közvetített az elkövető. A cél az, hogy a Facebook, a YouTube és a többi szolgáltató hatékony ellenőrző mechanizmusokat fejlesszenek ki és - szükség esetén - korlátozzák az élő streamekhez való hozzáféréseket. A politikus hozzátette, hogy kifejezetten azért jött Párizsba, hogy fokozza az internetes óriáscégekre nehezedő nyomást.

Bár Emmanuel Macron rendkívül jó viszonyban van Mark Zuckerberggel és a többi IT-vezetővel, de ez nem akadályozza meg abban, hogy adott helyzetben - mint most is - keményen lépjen fel velük szemben és még nagyobb erőfeszítéseket szorgalmazzon. S bár konkrét eredményeket nehéz lesz várni ettől a találkozótól, az már örömteli, hogy a politikai döntéshozók és az IT-vezetők felismerték azt, hogy közösen kell megoldást keresniük a problémára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #1
    A cím hibás. A helyes ez lenne:
    "Kormányfők és IT-cégek a globális cenzúráért"
    Aki azt hiszi, hogy itt az erőszak visszaszorításáról van szó, annak ideje felébredni!