Berta Sándor

Sikeresebbek a vezetésben nőket is foglalkoztató startupok

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az új vállalkozásokban komoly szerepet tölthetnek be a nők.

A 4Gamechangers Festival egyik fő témáit a startupok és a nők jelentik. Az eseményen Sarah Chen befektető kijelentette, hogy azok a cégek, amelyek alapításában, vezetésében vagy munkájában nők is részt vesznek, több mint 60 százalékkal jobb eredményeket tudnak felmutatni, mint azok a társaságok, amelyeknél csak férfiak dolgoznak. A Fortune gazdasági magazin szerint 2017-ben 85 milliárd dollár áramlott startupokba globálisan, de ennek csak 2 százaléka került nők által alapított vagy vezetett céghez. Chen úgy véli, sikerességük ellenére azért ilyen rossz az arány, mert a tőketulajdonosok nem kizárólag logika mentén gondolkodnak, hanem döntéseiket nagyon befolyásolják a személyes kapcsolatok. Szerinte ha csak statisztikákat néznének a befektetők, mindig a vegyes csoportokat választanák.


"Mindenkit befolyásolnak tudatalatti döntések. Mit tud megítélni egy befektető egy nagyon korai fázisban lévő cégben, melynek nincs értékelhető bevétele sem? Saját tapasztalatából építkezik, korábbi sikereit ítéli meg. És ilyenkor egy öreg fehér férfi egy fiatal fehér férfit fog támogatni, aki magára emlékezteti, amikor még kezdő volt, vagy akivel a harvardi öregdiákok hálózatán keresztül kapcsolatba került. A médiában rengeteg szó esik a nemi alapú fizetési különbségekről, de az ugyanilyen befektetési szakadék ismeretlen téma." A Malajziából származó kockázatitőke-befektető az általa életre hívott Billion Dollar Fund for Women segítségével akar ezen változtatni, és invesztál a nők által alapított vállalatokba. Az alap rendkívül sikeres, hiszen a 6 hónappal ezelőtti elindulása óta már 700 millió dollár folyt be. Chen úgy vélte, hogy a nők teszik ki a globális munkaerő több mint felét, ennek ellenére vezetői szinten alul vannak reprezentálva.

"Nők sokszor alapítanak céget más nők problémáinak megoldására. A férfiak sokszor fel sem ismerik ezeket a problémákat. Nem a tizedik bevásárlóappról van szó, hanem például a dolgozó anyáknak a gyerekfelügyelet kérdése nagy gond az Egyesült Államokban. A coworking irodákban megszokott kiegészítő szolgáltatásként konditermet építeni, de a nőknek sokkal nagyobb szükségük lenne egy ovónőre, és ha a gyereküket jó helyen tudják, fognak a saját testükkel foglalkozni. Egy férfi is gondolhatna erre, de mindenkit saját tapasztalatai mozgatnak."


Guido Baltes, az Instute for Strategy Innovation & Technology Managament (IST) igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a központi kérdés az, hogy az embereknek mit kell tudniuk ahhoz, hogy a következő 10-20 esztendő során - amely egy komoly átalakulási időszak lesz - továbbra is foglalkoztathatók legyenek. Hiszen számos egyszerű, szabályokon alapuló tevékenység végzését robotok fogják átvenni. Így az emberek értékeket majd csak ott teremthetnek, ahol olyan minőségi dolgokat tudnak felmutatni, mint az intuíció, az empátia és az összefüggések felismerésének a képessége. Egy bizonyos dolog ismerete legfeljebb csupán 18 hónapig lesz fontos, sokkal inkább előtérbe kerül a tanulási képesség elsajátítása.

A felszólalók szerint Ázsiától és az Amerikai Egyesült Államoktól elsősorban sebességváltást tanulhat Európa. Sajnos a kontinens átaludta a digitalizálási folyamatokat és mire sikerült leépíteni a bürokratikus akadályokat, addigra az ázsiai és egyesült államokbeli vetélytársak termékei és megoldásai megjelenhettek a piacon. A felzárkózás Európa speciális helyzete miatt nem reménytelen, hiszen kontinensünkon nincsenek informatikai gigacégek, kisebbek a céges struktúrák, ezért a startupok sokkal jobban bele tudnak tagozódni ezekbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Voltan #15
  Van benne valami, annak ellenére, hogy én szeretek nőkkel dolgozni.

  Volt jó női főnököm is. Az viszont tény, hogy a legrosszabb főnökeim is mind, kivétel nélkül nők voltak. És ezen azért el lehet gondolkodni :)
 • molnibalage83 #14
  Aztán ne csodálkozz, amikor az alkalmazottak lelépnek....
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.04.25. 15:37:19
 • who am I 7 #13
  a koldulás nem startup, ez koldulás. Az a sok megfoghatatlan lelkizős hülyeség meg amiben jobbak...hát kérem, ha ezek lennének csak az emberiségnek, akkor még a fán csimpaszkodnánk.
  startup...mintha az valami csodatevő dolog lenne. Mennyi női feltaláló van? és mennyi férfi? (mind gyogyszerés, mind technológiai stb szinten) az már érdekesebb lenne, mert a civilizációt előre vitte. Ez a koldulás meg pofázás a semmiről nagyjából 0%-ban viszi előre a civilizációt pont
  Utoljára szerkesztette: who am I 7, 2019.04.25. 15:27:59
 • Merces2 #12
  Én mindenképpen alkalmaznék női középvezetőket mert:

  a végtelenségig fanatizálhatóak
  önnálótlanok, nem mernek kezdeményezni nem fognak mindenféle faszságot csinálni annélkül hogy előtte a jóváhagyásodat kérnék
  kiválló rabszolgahajcsárok
 • Akva #11
  "Csak ez nem startup, ilyen már van, sok helyen"

  A szocializmusban minden nagyobb munkahelyen volt! Biztosan azért, mert akkor mindent a nők irányítottak! Ha igyekeznek, utolérhetik a szocializmust!
 • Voltan #10
  "És ilyenkor egy öreg fehér férfi egy fiatal fehér férfit fog támogatni, aki magára emlékezteti, amikor még kezdő volt, vagy akivel a harvardi öregdiákok hálózatán keresztül kapcsolatba került."

  Az ilyen jellegű ragyogó elemzések szerint a világ megrekedt a dickens-i, és viktoriánus Britannia szintjén. A valósághoz köze nincs. Ma az "öreg fehér férfi" nagyjából max. hatvan év körüli, és tökéletesen tisztában van az üzlettel és a piac igényeivel. Nagy ívben letojja, hogy a támogatandó startupot egy ku-klux klán tag, vagy egy nő, vagy egy kanalas gém vezeti, a lényeg a profit, és a potenciál. Ha lát benne, akkor támogatja, ha nem, akkor nem. Ez ilyen kurva egyszerű. Már régen nem szivarfüstös gentleman´s klubbokban dőlnek el ezek a döntések. Nevetséges az egész felvetés.
 • Voltan #9
  Az óvoda jó ötlet most is, dolgoztam már olyan cégnél, ahol volt. Persze nem full óvodára kell gondolni, és általában csak nyáron van, de szakképzett "megőrző" személyzettel üzemelő kis játszóhelyek ezek, az irodaházban, amikor nyáron nincs ovi, és oda vihetik a szülők a kölköket. Ez egy teljesen támogatandó ötlet. Csak ez nem startup, ilyen már van, sok helyen.
 • ostoros #8
  Mintha problémák megoldásából élnének a cégek. :DDD
  A problémák generálásából élnek a cégek. A mesterségesen generált (mondvacsinált) problémákból, amikre ők, és csakis ők tudják a megoldást. :)
 • kvp #7
  Alapvetoen a legtobb ilyen tipusu forumon eloado abbol el hogy eload, tamogat, tanacsot ad. Aki ert is hozza az jellemzoen csinalja a startup-okat.

  Az ovoda jo otlet egy gyar eseten, mar a mult szazad elejen voltak vallalati ovodak. Ezek jellemzoen jo messze voltak az irodaktol, hogy a gyerekek ne zavarjak a munkat. Egy coworking iroda eseten ez nehezen oldhato meg, mert alapvetoen egy irodanak berendezett kavezorol van szo. Par kondigep elfer egy kis szobaba, de a folyoson rohangalo kisgyerekek kevesbe.

  Szerintem az egesz oda vezetheto vissza amiert keves a noi mernok is. Szinte biztos hogy ha az elindulo startupok no/ferfi alapito aranyat neznenk es osszehasonlitanank a sikeres startupok no/ferfi alapito aranyaval akkor kozel azonos erteket kapnank.
 • NEXUS6 #6
  Hajrá hölgyeim, hajrá!

  "A Fortune gazdasági magazin szerint 2017-ben 85 milliárd dollár áramlott startupokba globálisan, de ennek csak 2 százaléka került nők által alapított vagy vezetett céghez."
  Szal ebből jöttek ezek a világraszóló felismerések, na, hát kb ennyi a statisztikai hibahatár, szal akár erősen torzított eredmények is lehetnek ám!

  "Mindenkit befolyásolnak tudatalatti döntések. Mit tud megítélni egy befektető egy nagyon korai fázisban lévő cégben, melynek nincs értékelhető bevétele sem? Saját tapasztalatából építkezik, korábbi sikereit ítéli meg. És ilyenkor egy öreg fehér férfi egy fiatal fehér férfit fog támogatni, aki magára emlékezteti, amikor még kezdő volt, vagy akivel a harvardi öregdiákok hálózatán keresztül kapcsolatba került."
  Óvatosan ezekkel a szavakkal, mert ha eldurran az agyam simán beperelem, rágalmazásért, azzal, hogy rasszizmussal vádolja az embereket, a fehér férfiakat.
  És mondjuk tényleg, egy ilyen csajszit, akinek ez a hozzáállása lehet, hogy tényleg nem vennék fel! XD