Hunter

Látható fényű adathálózatot fejlesztenek

A vezetéknélküli kommunikációs technológiák új generációja látható fényt fog használni a rádióhullámok helyett, ahol az adatok a belső fényrendszereken utaznak, ami a kutatók szerint nagyobb sebességet és biztonságot ad a mai rádiós hálózatoknál.

A Boston Egyetem mérnöki kara alacsony energiájú fénykibocsátó diódákból (LED) készítette el "intelligens világítási" rendszerét, ami olyan gyorsan kapcsolható ki és be, hogy a változásokat nem észleli az emberi szem.


Thomas Little
"Képzeljük el, hogy számítógépünk, mobiltelefonunk, televíziónk, rádiónk, vagy akár egy hőfokszabályzó képes kommunikálni velünk, amint megnyomjuk a világítás kapcsolóját, és mindezt a megszokott vezetékhalmaz nélkül teszik" - mondta Thomas Little az egyetem professzora. "Mindez megoldható egy LED alapú kommunikációs hálózattal, ami fényt is biztosít - a már létező elektromos vezetékeken keresztül, alacsony energiafogyasztással, nagy megbízhatósággal és elektromágneses interferencia nélkül. A rendszer végleges változata a már meglevő világítóberendezésekkel is alkalmazható lesz, csupán az izzókat kell LED-ekre cserélni"

Az LED fényből WiFi-t varázsló optikai kommunikációs technika kifejlesztését a bostoniak mellett a Rensselaer Műszaki Főiskola és az Új Mexikó Egyetem (UNM) vállalta fel, amire az USA Nemzeti Tudományos Alapítványától 18,5 millió dollárt nyertek el. A Rensselaer és az UNM az intelligens világítási rendszerek elterjedéséhez szükséges új eszközök és rendszeralkalmazások, valamint a hálózat és a vezetéknélküli eszközök kapcsolatát biztosító interfész létrehozásán dolgozik. A Boston Egyetem kutatói a számítógépes hálózati alkalmazások kifejlesztésére fókuszálnak, különös tekintettel a szilárdtest optikai technológiára, ami a hálózat gerincét fogja alkotni.

"Ez egy egyedi lehetőség egy páratlan technológia megalkotására, ami nem csupán energiahatékony világítást tesz lehetővé, de egyben létrehozza a biztonságos vezetéknélküli kommunikáció új generációját is" - magyarázta Little professzor. "Az elkövetkező években az izzókról kompakt fénycső világításra válthatunk a LED-ekkel, egyidejűleg pedig kiépíthetünk egy gyorsabb és biztonságosabb kommunikációs infrastruktúrát mérsékelt költségekkel, új és meglepő alkalmazásokkal"

Little professzor és csapata olyan beltéri optikai vezetéknélküli kommunikációs rendszereket képzel el, ami fehér LED világítást használva egy helységen belül internetkapcsolatot, televízió- és rádióvételt, telefonkapcsolatot és hőmérséklet szabályozást biztosít. A LED világítás terjedésével könnyen megvalósíthatóvá válik egy hatalmas fényalapú kommunikációs hálózat. A bekapcsolt LED világítás fénytartományába eső vezetéknélküli eszköz adatokat küldhet és fogadhat a levegőn keresztül - eleinte másodpercenkénti 1-10 megabit sebességeken - ahol minden LED elérési pontként szolgál a hálózathoz.

Egy ilyen hálózatban benne van a nagyobb sávszélesség lehetősége a jelenlegi rádiós hálózatokhoz viszonyítva, illetve mivel ez a fehér fény nem hatol be az átláthatatlan felületekbe, mint a falak, eleve növeli az adatbiztonságot. A LED fény sokkal kevesebb energiát igényel mint a rádiós technika, így a költség csökkenésen túl az energiatermelésből származó károsanyag kibocsátást is lejjebb szoríthatnák.

A technika összességében nem korlátozódik le a beltéri fényekre, első éles tesztelése is a szabadban fog lezajlani, méghozzá az autógyártás részéről. "A technológiának számos hatása van az gépkocsik biztonságára" - mondta Little professzor. "A féklámpákban számos gyártó alkalmazza a LED-eket, így nem sokból tart egy gépkocsit felszerelni egy érzékelővel, ami észleli az előttünk haladó féklámpáját, aminek hatására vagy figyelmezteti a vezetőt, vagy aktívan lassítja járművünket"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #49
    adatátvitelben lehetne, csak delayben lenne rosszabb.
  • Epikurosz #48
    Összeesküvések pedig vannak.
  • Tetsuo #47
    Az elktroszmog h szunne meg, mikor a jovokeped szerint mindenfele szabvanykavalkad lesz, talan emiatt fog majd minden kommunikalo eszkoz (pl kavefozo), pasztazni az optikai es UHF intervallumokban is.. veletlenszeruen mas es mas eszkozokkel kapcsolatot teremtve, akar a haz elott elhalado autokkal.

    Az en jovokepem meg vmi olyasmi, h 1 globalis frekvencia es 1 fejlett tomorites, minden ezt hasznalna, nagyon praktikus lenne, nem lenne mozgo v esetleg magneses alkatresz, az informaciok 3Ds tombokben tarolodnak fizikailag kb mint a Supermanben levo kristalyok.. :) minden embernel lenne 1 szemelyes terminal kb mint a mai radiotelefon.. amivel mindenre ra csatlakozhat, hasznalhatja vele a kulonbozo "felhoket", igy nem kell specializalni azt.
    Lezeres kivetito a kijelzoje es termeszetesen nincs rajta billentyu. :) Mai technologiakrol irtam ill ami a maiakbol elore vetitheto, persze lehetnek meroben ujak is, mint pl agyimplantatum ami stimulal, fordit, stb..
    Szal a lenyeg, h 1fele kommunikacio lenne a bolygon 1 fele nyelven.. ez lehet h jo lehet h rossz, de szvsz ha modern jovo lesz, akkor annak ez is resze lesz.
  • Tetsuo #46
    LOL mindenkinek lenne 1 lampaja, ami kommunikalna a mellettelevokkel..
    az optikai kabelnel soha nem lehet gyorsabb egy ilyen megoldas, viszont kreativabb az teny :)
  • Sanyix #45
    LOL nem kellenének optikai kábelek, az utcai világítást ledesre alakítanák, ami össze van kötve egy szenzorral, és kész a hosszútávú adatátvitel :D
  • Ahoy #44
    De épphogy megszűnik az elektroszmog, mivel a hagyományos világítást használnánk kommunikációra, itt ez a lényeg. Az meg hogy mennyivel ártalmasabb pl a mikrohullám tartomány, az szerintem nem is kérdés.

    Alapvetően egyetértek a jövő intelligens életformájával, de szerintem pont ellentétesen, nyitottnak kell lennünk mindenféle szabványra és új technológiára. Épphogy ezek sokszínűsége adja a globális rendszer hatékonyságát. Inkább az ezek közti átjárhatósátot, és szimbiózist kéne javítani.
  • Tetsuo #43
    A gyakorlatban (es elmeletben is) igenis zavarja a fenyt pl a kod, vagy egy masik forras, ha ezeknek merteke tullep 1 szintet, ez alapveto.
  • Tetsuo #42
    Komolyabb fenyforras pl a Nap bezavarhat, ha meg eros a jel, mondjuk a vilagitas erre van kotve, konnyen lehallgathato, akar tavcsoves megoldassal is.
    Meg lehet csinalni persze, de felelslegesnek tartom, a wifit is tovabb lehet fejleszteni (csinaljak is), a gond a SOK kulonbozo adatatviteli forma, mikor "a jovo digitalis hazaban" minden mindennel komunikal felhoszeruen osztva el a funkciot es intelligenciat, kvazi szimbiozist alkotva, vagyis 1db adaatviteli szabvany lete az idealis.
    Affele kene haladni, ha fejlodni szeretnenk.

    A radioszmogrol meg annyit, h az uj cuccossal nem lenne kevesebb a feltetelezett karos tartomanyu hullam az eterben, hanem lennenek mas hullamok (feny, ami ellen konnyeden lehet persze vedekezni) is, ennyi.
  • Tetsuo #41
    es szerinted az elektromagneses sugarzas minden hullamhossztartomanyon ugyanugy terjed?
    Nem, teljesen kulonbozo tulajdonsagaik vannak mas-mas intervallumoknak, azert is vannak kulon neveik..
  • Tetsuo #40
    LOL de nem lathato feny, hanem infravoros.. "kicsit" mas a szorasa a kettonek.