MTI

Elektronikus kamionpásztorok

Európában a 3 tonnásnál nagyobb szállítókapacitású teherautók által megtett utak 7-9 százaléka szállítási zsákutcában végződik - derül ki a TIR nemzetközi közúti szállítási egyesülés statisztikáiból.

Azaz nem oda érkezik, ahol várják, vagy nem a legrövidebb úton és az is gyakori, hogy nem a megfelelő szállítmányt viszik a célhoz. Ezért most erőltetett ütemben fejlesztik azokat az elektronikus eszközöket és rendszereket, amelyek segítik, hogy az adott szállítmányt a legcélszerűbb módon juttassák el a címzetthez a kamionokkal. A kamionok pontos vezérlése nagymértékben csökkentheti az utak leterhelését, a forgalmi dugókat, az üzemanyag-fogyasztást, a légkör szennyezését és a balesetveszélyt is. Az utóbbit az eltévedt kamionok alkalmatlan helyen megfordulása fokozza (amilyet nálunk például az M0-ás autópályán sajnos számtalanszor láthatunk).

A kamion-sofőrök számára olyan információk is szükségesek, amelyek az általános autóstérképeken, vagy a GPS navigációs, térképes képernyőjén nem szerepelnek. Ilyenek például a túl meredek, túl szűk, túl gyenge útszakaszok; a díjfizetési zónák és kapuk, pénztárak helye; az útjavítások; a karambolokat, korábbi természeti katasztrófákat követő útelzárások helye és időtartama, s a helyenként előforduló ünnepi forgalmi, valamint a teherre, magasságra, szélességre, veszélyes anyagokra vonatkozó korlátozások.

A már ma is használatos eszközök közül a térképes GPS műholdas földrajzi helyzetmeghatározó immár mindennapos a személyautókban is. A német MAN teherautó-és buszgyár fejlesztésvezetője, Bernhard Kerschner szerint ez ma már csak az alap. Dirk Bosman, a Teleatlas nevű autóstérkép-kiadó cég képviselője szerint vállalatuk naponta frissíti a GPS képernyőjén megjeleníthető térképeket. A papíralapú térképek kiadásának már alig van értelme, mert a hatalmas úthálózat változásai elavulttá tehetik őket, mire kikerülnek a nyomdából a bolthálózatba. Az elektronikus térképek frissítése viszont akár óránként lehetséges.

A lehetőségeket fogja egy rendszerbe a Navigon elektronikus - és fizetős - hálózat. A Navigont szolgáltató karlsruhei PTV vállalat információs vezetője, Kristina Stifter szerint kapcsolatot tartanak az útfelügyelettel, a közlekedési rendőrséggel, az önkormányzatokkal, a TIR-rel és folyamatosan mindenre kiterjedő információkkal bővítik a rendszer szolgáltatásait, a jó pásztor módjára terelgetve helyes irányba az ezúttal kamionokból álló nyájat. (Ám sokszor tiltakoznak e segítség ellen a belvárosok vezetői, mert egy autópálya-dugó kialakulása esetén a kamionsofőrök mindentudó elektronikus térképeik segítségével menekülőútnak használják a számukra tilos utcákat is.) A fejlesztés másik eredménye, hogy ma már külön GPS sem kell a tájékozódáshoz, mert a Navigon szolgáltatásait a sofőr a laptopjára az internetről is lehívhatja, vagy a modern mobilján is megjelenítheti. A nagyobb transzportőr vállalkozások pedig saját információs szolgálatukon keresztül is tartanak információs internet-kapcsolatot a járműveik vezetőivel, hogy a szállítmányok biztosan a megfelelő helyen érjenek célba.

Ehhez azonban a rakomány ládáinak, konténereinek elektronikus ellenőrzését, azonosítását is lehetővé kellett tenni. Erre szolgál a dortmundi Frauenhofer Intézet által kifejlesztett RFID rádiófrekvenciás azonosító és leolvasó chip. A nagyon kicsi - általában egy mokkáscukor méretű - szerkezet tartalmaz egy megadott rádiófrekvencián működő transzpondert (a szerkezetet ért rádiójelet visszaismétlő mini-adót), és egy - a rendszer és a műszerek chipjének azonosítását lekérdező - leolvasót. (Az azonosító jel lehet egyszerű, de kódolt, sőt a kódját változtató is.) A rendszer fő eleme pedig egy központi adó-vevő állomás.

A Magyarországon is jelen lévő, ma már német DHL nemzetközi szállítóhálózat azonosító-táblák helyett már ilyen RFID-et helyez el a ládáiba, konténereibe. A körzeti központból a szállítmányaikra "rákérdezve", azok transzponderei visszajelentik, hogy hol is tartózkodnak. Így rögtön megállapíthatják, ha a szállítmány eltévedt, például azért, mert egy konténert nem a megfelelő irányba tartó kamionba raktak. Azonnal tájékoztathatják a speditőrt a hibáról, és még időben helyes célhoz irányíthatják az árut. Ezzel a kamiont is megkímélik a felesleges visszaszállítástól és a rendelőhöz is időben odaér az áru.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gabe Dearborne #6
  a GPS-ről hallottak már, uraim?

  Hogy a fene ott egye meg a sok béna agyú barmát...
 • rotaboy #5
  Majd akkor lesz egy igazán használható rendszer, ha valaki veszi a fáradságot és a mostani, különálló rendszereket egybe integrálja és megfelelően kibővíti.
  Már nagyon régóta az útburkolatba épített forgalom számlálókkal számlálják a forgalmat, majdnem minden rendőr lámpánál van indukciós gyűrű és ha ezeket kiegészítik digitális közúti táblákkal, meg a meglévő navigációs rendszerek legalább a közfeladatot ellátó gépjárművekben kötelezően adatot szolgáltatnának egy átfogó rendszernek, akkor lehet ezt működően megvalósítani.
 • torcipepe #4
  az már csak mellékes, hogy GPS-re is frissítik néhány havonta a térképet, plusz létezik egy TCM nevű berendezés, ami ugyanúgy előfizetéses és ugyanúgy megmondja, hol vannak lezárások, terelések, stb... ez az új kütyü annyival tud többet, hogy a térképe tartalmazza a súly, magasság és egyébb korlátozásokat is. ez egész egy pontosabb útfelméréssel valamint a rendőrséggel és az útfelügyelettel való folyamatos kapcsolattartással megoldható.
 • Adenoma #3
  M3-on eléggé nehéz a helyiketől kérdezgetni kamionból.

  -Hé, ott az x5-ben, álljál csak meg! hol tudok megfordulni?
 • kvp #2
  "kérdezni kéne a helybeliektől."

  Azt mar csak akkor lehet, ha mar ott van a kamion. Ha a terkep alapjan tudja hogy nem lehet arra menni, akkor viszont jo esellyel elsore valaszt egy vegig jarhato utat.
 • nyalógép #1
  Van egy ősrégi, de annál megbízhatóbb módszer, kérdezni kéne a helybeliektől.