49
  • Sanyix
    #49
    adatátvitelben lehetne, csak delayben lenne rosszabb.
  • Epikurosz
    #48
    Összeesküvések pedig vannak.
  • Tetsuo
    #47
    Az elktroszmog h szunne meg, mikor a jovokeped szerint mindenfele szabvanykavalkad lesz, talan emiatt fog majd minden kommunikalo eszkoz (pl kavefozo), pasztazni az optikai es UHF intervallumokban is.. veletlenszeruen mas es mas eszkozokkel kapcsolatot teremtve, akar a haz elott elhalado autokkal.

    Az en jovokepem meg vmi olyasmi, h 1 globalis frekvencia es 1 fejlett tomorites, minden ezt hasznalna, nagyon praktikus lenne, nem lenne mozgo v esetleg magneses alkatresz, az informaciok 3Ds tombokben tarolodnak fizikailag kb mint a Supermanben levo kristalyok.. :) minden embernel lenne 1 szemelyes terminal kb mint a mai radiotelefon.. amivel mindenre ra csatlakozhat, hasznalhatja vele a kulonbozo "felhoket", igy nem kell specializalni azt.
    Lezeres kivetito a kijelzoje es termeszetesen nincs rajta billentyu. :) Mai technologiakrol irtam ill ami a maiakbol elore vetitheto, persze lehetnek meroben ujak is, mint pl agyimplantatum ami stimulal, fordit, stb..
    Szal a lenyeg, h 1fele kommunikacio lenne a bolygon 1 fele nyelven.. ez lehet h jo lehet h rossz, de szvsz ha modern jovo lesz, akkor annak ez is resze lesz.
  • Tetsuo
    #46
    LOL mindenkinek lenne 1 lampaja, ami kommunikalna a mellettelevokkel..
    az optikai kabelnel soha nem lehet gyorsabb egy ilyen megoldas, viszont kreativabb az teny :)
  • Sanyix
    #45
    LOL nem kellenének optikai kábelek, az utcai világítást ledesre alakítanák, ami össze van kötve egy szenzorral, és kész a hosszútávú adatátvitel :D
  • Ahoy
    #44
    De épphogy megszűnik az elektroszmog, mivel a hagyományos világítást használnánk kommunikációra, itt ez a lényeg. Az meg hogy mennyivel ártalmasabb pl a mikrohullám tartomány, az szerintem nem is kérdés.

    Alapvetően egyetértek a jövő intelligens életformájával, de szerintem pont ellentétesen, nyitottnak kell lennünk mindenféle szabványra és új technológiára. Épphogy ezek sokszínűsége adja a globális rendszer hatékonyságát. Inkább az ezek közti átjárhatósátot, és szimbiózist kéne javítani.
  • Tetsuo
    #43
    A gyakorlatban (es elmeletben is) igenis zavarja a fenyt pl a kod, vagy egy masik forras, ha ezeknek merteke tullep 1 szintet, ez alapveto.
  • Tetsuo
    #42
    Komolyabb fenyforras pl a Nap bezavarhat, ha meg eros a jel, mondjuk a vilagitas erre van kotve, konnyen lehallgathato, akar tavcsoves megoldassal is.
    Meg lehet csinalni persze, de felelslegesnek tartom, a wifit is tovabb lehet fejleszteni (csinaljak is), a gond a SOK kulonbozo adatatviteli forma, mikor "a jovo digitalis hazaban" minden mindennel komunikal felhoszeruen osztva el a funkciot es intelligenciat, kvazi szimbiozist alkotva, vagyis 1db adaatviteli szabvany lete az idealis.
    Affele kene haladni, ha fejlodni szeretnenk.

    A radioszmogrol meg annyit, h az uj cuccossal nem lenne kevesebb a feltetelezett karos tartomanyu hullam az eterben, hanem lennenek mas hullamok (feny, ami ellen konnyeden lehet persze vedekezni) is, ennyi.
  • Tetsuo
    #41
    es szerinted az elektromagneses sugarzas minden hullamhossztartomanyon ugyanugy terjed?
    Nem, teljesen kulonbozo tulajdonsagaik vannak mas-mas intervallumoknak, azert is vannak kulon neveik..
  • Tetsuo
    #40
    LOL de nem lathato feny, hanem infravoros.. "kicsit" mas a szorasa a kettonek.
  • vajon kiki
    #39
    addig is amíg ebből lesz valami és kaporszakállas vén b*zerátor leszek... szoval addig is használjuk a wifit
  • krk
    #38
    Igaz, de a távirányítót és a telefon infráját nem úgy fejlesztették ki, hogy több is működhessen egyszerre egy helyen, mert erre nincs szükség. Megfelelő kódolással elkerülhető hogy bekavarjanak egymásnak az eszközök.
  • Foresty
    #37
    Ez így nem teljesen igaz. :) Össze lehet zavarni a TV-ket. Én például a telefonomon kapcsoltam be az infra portot, és kiválasztottam egy képet küldésre, és elindítottam a küldést, miközben a tv érzékelőjéhez tettem a telefon infra portját, és a tv átváltott. :)
  • Ahoy
    #36
    GG, mivel a fény nem hatol át rajtunk, a rádióhullámokkal ellentétben. szerintem max lelki/ optikai hatás lehet amit nemtudhatunk. Bár, ha épésszel megnézed, nem is érzékeli a szem, mert nem elég gyors hozzá. Akkor a neon mégkárosabb lenne a szemre! a maga 50hz-ével...igaz mikor ilyen helyen dolgoztam vérben úsztak estére a szemeim :D
  • willcox
    #35
    Mintha én is ezt írtam volna.
  • willcox
    #34
    Egy friss építésűnél nincs gond, mert ott a falban mehetnek a kábelek, a későbbiekben meg kábelcsatornában a fal és a padlózat találkozásánál végig, ami bármikor és bárhol bontható.
  • willcox
    #33
    Ha csak ennyire voltál képes, akkor itt ne lámázz, mert te vagy az.
  • Ahoy
    #32
    Szerintem meg zseniális, de az valóban igaz hogy eléggé érthetetlenül fogalmazták/fordították a cikket.

    Úgy gondolom, hogy az egész lényege az, hogy manapság vannak olyan érzékelők amik pár fotonos különbséget is ki tudnak mutatni. Ebből csak az következik, hogy lényegtelen ha beül elém egy 500 kilós feka szekrény például :) akkoris a visszaverődő fényekből nagyon szépen lehet venni az adást. Természetesen impulzusokon alapul, és azt érzékeli a szenzor. hogy hányszor villant fel a LED...tehát ebből következően, egyáltalán nem zavarná a köd/hó/falevelek. Akár vízalatt is lehetne sugározni. A hajósok is a Morse ABC-t ki tudták kódolni ha köd volt, mert nem a fény erőssége számított.

    Másrészt miért nem zavarná a normál látható fény? Zseblámpa? Szerintem itt is az impulzus a lényeg. Mivel egy zseblámpa nem villan mondjuk 10000-et egy sec alatt, ezért a gép csak az impulzusokat alakítaná át jelekké. Ezenkívül a normál látható fény egészen más spektrumon érkezik, mint pl a neon fénye. Ez a LEDeknél sincs máshogy: ugyanis a fehér LEDfényt vagy RGB ledekből (3 kiugró spektrum, amit simán el lehet különíteni a napfénytől pl) , vagy neonhoz hasonlóan foszforral alakítják az UV-ledet monokromatikussá, Ezis más mint a hagyományos fények

    Szóval hol van itt az interferencia? Sehol.

    szerintem sokrétű a asználhatósága:

    Pl amit írtak is, úgyis LED-es vagy később OLED-es lesz a világítás nemsokára otthonainkban. Gondoljatok bele, egy Wifi hol tud átvinni egy 10,2 Gb/s-os HDMI jelet? SEHOGY!

    Ellenben 1 db épphogy pislákoló led,nemsokára át fogja tudni engedni ezt mennyiséget is.

    Miért? Éjszaka mikor a laptop töltö ledje világít, a plafonról az a kicsi fény is visszaverődik és a szabad szemeddel látod...Namost ha szabad szemmel látod, akkor egy szenzor milliószor pontosabban látja...Tehát ezzel is ugyanúgy átlehet lőni az adatokat mint egy fényszóróval.

    Akár elképzelhetjük ezt olyan helyeken, mint pl kirakatok, városi világítás. A mobiloknál is megoldották többszáz eszköz egyszerre való használatát, mégsem zavarják egymást. Pl odaülök a kirakat elé, vagy a pláza mennyezeti világítása lenne az adó, a laptopom tetején meg van egy viágító csík amit látna pár érzékelő. Több laptop, akkor más ciklusban indulna az adás..megoldják. Máris egy szélessávú kapcsolat rádióhullámok nélkül...

    Szerintem felül fogják értékelni ezt a technológiát, tekintettel arra hogy nemsokára bebizonyosodhat a 10-15 éve fanatikusan mobilozók körében hogy növekszik a rákosok aránya a rádióhullám/wifi/3g miatt.-
  • GG
    #31
    jó ötlet de sok tesztelés van még hátra. Én nem vagyok szkeptikus a fény technológiával kapcsolatban. Ez a jövő DE milyen hatással lesz ránk a fényimpulzusok. Ezt még tisztázni kell úgy hogy még meszse állunk ettől a megvalósítástol sajnos.
  • Balumann
    #30
    Én sem igazán tudom elképzelni, hogy ez hogy lenne jó bizonyos esetekben. Az autó féklámpája sem világít állandóan, és nem biztos, hogy én világítás közben szeretném nézni a TV-t. A másik, hogy rendben hogy csak a LED-nek a hullámhosszát érzékeli, nade nem pont arról van szó hogy hamarosan majdnem mindenhol LED-el fognak világítani (vagy legalábbis sok helyen), nem fogják összezavarni egymást?
  • tizennegy
    #29
    A fény is elektromágneses rezgés, mint a rádióhullámok csak jóval nagyobb a frekvenciája, kisebb a hullámhossza. Olyan a vitátok, mintha a rövidhullámú rádióadás és az URH frekvenciáról vitáznátok.
    LOL
  • krk
    #28
    Nem kell közvetlen rálátás. Van egy tizenvalahány éves minihifim. Ha új elem van a távirányítóban, akkor tök mindegy merre tartom, a hifi veszi a jelét.
  • krk
    #27
    Szerintem az amerikai hadiipar kifejlesztett egy szuperérzékeny fényérzékelőt, és most kell hozzá valami, amit le tudnak hallgatni vele
  • Adenoma
    #26
    nem megy át a falon a fény, és nem hallgatja le a szomszéd akaratlanul...
  • Adenoma
    #25
    nem feltétlen kell rálátni, a visszaverődő fény is villog
  • torjoz
    #24
    Másrészről egy szimpla falevél is megtudná szakítani a kapcsolatot(gondolom a fejlesztők csak a felhőkarcolók erdejébe szánják, vidékieknek nem javallott :) )!
  • torjoz
    #23
    "A féklámpákban számos gyártó alkalmazza a LED-eket, így nem sokból tart egy gépkocsit felszerelni egy érzékelővel, ami észleli az előttünk haladó féklámpáját, aminek hatására vagy figyelmezteti a vezetőt, vagy aktívan lassítja járművünket" Ez előzés kezdetekor igen jól jönne, én meg majd lefejelem a kormányt az intenzív autosatuféktől! :)
  • csimmasz
    #22
    Pont hogy nem,senki nem szeret egész nap rádiohullámok közt élni,amugy is elég van belole nem kell még a wifi is.
    Ezzel nincs még egy káros sugárzás a lakásban.
  • csimmasz
    #21
    Tényleg senki nem érti?
    A világítást át kell alakítani led világításra ami hamarosan bekövetkezik.(mint pár éve az energiatakarékosra)
    A lakásban bárhol lessz hálozat ahol van világítás olyan mint a telefonok ir kapcsolata csak nem infra hanem látható fényel működik.
    komolyabb távirányító bármerre forgatod a szobában akkor is veszi a tv a jeleit,és a távirányítók ledjeinek teljesítménye nagyon kicsi.
  • Tetsuo
    #20
    Ez a technika, visszalepes.
    Jo h nem tuzzel adjak a jelet.
    Ok h neha-neha praktikus mert nem fogyaszt sokat, v speci helyeken nem alkalmazhato mas tartomanya az elektromagn. adatatvitelnek, de csak meg1 kibszott szabvany!
  • Wharyoo
    #19
    Azért ha nem a csillárra kötik rá a hálózatot, akkor elég egy LED is valahova a szoba sarkába ;)
  • Wharyoo
    #18
    Szerintem neked csak kötekedhetnékd van :)
    Igen, hallottam már kábelcsatornáról, csak van egy kis bibi az elgondolásoddal.
    Amikor az ember házat épít, általában bele van tervezve a dologba egy csomó falimalac, hogy lehessen mindenhova delejt vinni, viszont nem feltétlenül tudja elöre hol lesz a TV :P Ezen kívül át is lehet rendezni a lakást... Harmadik negyedik rendezkedés után több kábelcsatornád lesz a falakon mint polc :D
  • mjevsrsh
    #17
    Nagy láma vagy te willcox.....
  • willcox
    #16
    Ez az egész cikk egy elfuserált ötlet. Olyan, mint ha azt mondták volna, hogy feltalálták azt, hogy lehet villával levest enni.
  • willcox
    #15
    "Ugyanez mondjuk egy teljes házimozi rendszerre, hangfalakra is akalmazható akár." - viccelsz? A delejt talán szintén fény formájában közvetítik az aktív hangszórókhoz? Ha meg már kell etetni kábelről, akkor nem mindegy? A TV is fogyaszt energiát, tehát kábel mindenképpen kell. Akkor meg már az antennakábel is elfér, nem? Kábelcsatornáról már hallottál, ugye? Meg lehet azt szépen is csinálni!
  • greg971
    #14
    Én egy kissé megtekerve úgy értelmezem hogy ezt világításra is használnák vagy valami hasonló ötletet vélek felfedezni benne ... vagy a fene sem tudja .
  • okosan gyerekek
    #13
    Házimozira viszont annyit, ki az aki lámpa alatt szokott!?
  • okosan gyerekek
    #12
    Ehhez nem kell optikai kapcsolat, a falakról visszaverődve is megfelelő egy jelvevőnek azt érzékelni, hogy x időnként hányszor villant és hányszor nem. Ez egy nagyon jó ötlet. Bár első ránézésre elég szkeptikus voltam a dologgal szemben... Nem láttam át a megcélzott terültet, ami nagyon-nagyon jó... :)
  • Wharyoo
    #11
    @willcox: rádióvétel valóban jön, de ha jobban belegondolsz egy panellakásban pl nem mindenhol egyforma a vétel, simán lehet, hogy arrébbviszed a rádiót vagy csak elofrdítod kicsit az antennát és kész is. Mondjuk ugyanez igaz erre a világítós dolgora is, hiszen ha a cucc nem lát rá a forrásra akkor ugyanott vagy. TVnél viszont azért van értelme. Jelenleg ugye a kábel bejön egy ponton a lakásba aztán valamerre el kell vezetni (akár a falban) egészen a TVig. Ilyen világítós cuccal a bejövö pont közelében kell csak egy adó és ha arra rálát a TV akkor nem kell bedrótozni a lakást. Ugyanez mondjuk egy teljes házimozi rendszerre, hangfalakra is akalmazható akár. Telefonnál hasonló lehet a gond mint a rádióval valóban, de biztos kitalálnak valamit erre is.
    Viszont az autós cucc nem hülyeség, akár tvább is mehetnek vele és összerakhatják vele azt a nagy "minden autó beszélet a szomszéd kocsikkal" hálózatot is.

    @Frayer: az Stewart Little..
  • Roli
    #10
    El tudnám képzelni. Akár 2-3 km távolságra is működhetne a dolog, a fény ugye elég messzire elmegy akár egy LED-ből is. A köd az eső, a hó bezavarja rendesen :)) Szerintem ugyan úgy ki tudná választani a neki kellő színű fényt, mint a szkenerek. Azok is tudják, hogy a feledük van lezárva vagy egy papírlapot tettek bele, a saját feledüket semminek érzékelik, még egy másik szkener fedelét is felismerik. Talán egy falfelületről visszaverődve is lehetne érzékelni, ha felismeri a saját adójának a pulzálását a vevő. Ugye a 10Mbitbe belefér egy egy azonosító jelsor. Akkor akár már esőben ködben is működhet hm hm