Berta Sándor

Az amerikai kormány beperelte a Volkswagent

Az Obama-kabinet a manipulációs botrány miatt fordult bírósághoz.

Az amerikai igazságügyi minisztérium benyújtotta a keresetét a Volkswagen AG, az Audi AG, a Volkswagen Group of America Inc., a Volkswagen Group of America Chattanooga Operations LLC, a Porsche AG és a Porsche Cars North America Inc. ellen. Az ok a tavaly szeptemberben kirobbant botrány.

A gyártó azzal reklámozta a dízelautóit az Amerikai Egyesült Államokban, hogy azok különösen környezetbarát modellek, de kiderült, hogy a konszern egy program segítségével játszotta ki a kibocsátott gázok értékeinek mérését. Így a teszteken sokkal jobb értékeket lehetett kimutatni, mint a mindennapi használat során. A manipulatív szoftvert az Egyesült Államokban, Nyugat-Virginia szövetségi állam egyetemén fedezték fel. 2015 novemberében aztán az is ismertté vált, hogy Brüsszel már 2011 óta tudhatott az ügyről.

A beadványban a kabinet többek között a klímavédelmi törvény megsértésével és csalást lehetővé tévő szoftver alkalmazásával vádolta meg a Volkswagen csoportot. Amennyiben a bíróság jogerősen helyt ad a keresetnek, akkor a társaság több milliárd dolláros büntetésre számíthat. A perindítást az indokolta, hogy eddig nem sikerült elfogadható megállapodásra jutni a német autógyártóval arról, hogyan bonyolítsák le a visszahívásokat.

A gyártó közel 600 000 dízeljárműbe integrálta a csalást lehetővé tévő szoftvert és az amerikai kormány igyekszik minden rendelkezésére álló jogi lehetőséget kihasználni. Ugyan a két fél képviselői megpróbáltak egyeztetni, de nem sikerült megoldást találniuk. Az ügyben az alábbi modellek érintettek: Jetta (2009-2015), Jetta Sportwagen (2009-2014), Beetle (2013-2015), Beetle Convertible (2013-2015), Audi A3 (2010-2015), Golf (2010-2015), Golf Sportwagen (2015), Passat (2012-2015), Volkswagen Touareg (2009-2016), Porsche Cayenne (2013-2016), Audi A6 Quattro (2014-2016), Audi A7 Quattro (2014-2016), Audi A8 (2014-2016), Audi A8L (2014-2016), Audi Q5 (2014-2016), Audi Q7 (2009-2015).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #8
  Közben a dízel kisebb fogyasztású, azt se feledd el.
 • Ender Wiggin #7
  "Ez ugyanaz a faszszopó amerikai kormány, amelyik rendszeresen bojkottálja a klímaegyezményeket, és a CO2-kibocsátás csökkentését előirányzó megállapodásokat?"

  És ugyanaz a kormány, ami európával szemben mindig is kurvára szigorúan szabályozta a dízeleket. Bezzeg európát nem érdekli, hogy hányan döglenek meg a városok dízelszmogja miatt... Nem a CO2 itt a lényeg. Ha csal a motor, akkor minden kibocsátás más, mint papíron. A CO2-re pont az álszent EU-s szabályozás repült rá a dízellobbi közben tolja a "tiszta" dízeleket, ami már nem csak tüdőbetegséget tud okozni, mint a régi kormosok.
 • Ragnaar #6
  Ha a VW volt annyira oktondi, hogy -30 lóerő/-50 Nm helyett túlpörögte a környezetvédelmi határokat akkor megérdemli a büntit. Ha az adott teljesítmény nem megy az adott kibocsájtási határértékek tartásával, akkor két lehetőség van ugye a VW választott egyet, és megszívta.
 • UUUU #5
  Konkrétan az az amerikai kormány, aki miatt jön a sok bevándorló és még pénzelik is őket.
  De nem ám mintha nem szövetségesei lennének az Eu legtöbb országának, gyakorlatilag amit csinálnak, máshol neveznék ezt Casus Bellinek. (még ők maguk is ha velük tennék mindezt)
  Az nem tetszik nekik, hogy a Németek és az Oroszok a térségben paktumot kötnek, igy a térségben az USA veszítene a poziciójából. Erre egyből embargó az Oroszoknak és olajár manipuláció, majd a Eu gyengítése az arab csöcselék beáramoltatásával és teljesen véletlenűl a német autóipar manipulált méréseinek a kiszivárogtatásával, gyengítve a német ipar termelési bevételét, miközben ők is ugyanezt teszik.
  Már régen jól hátsón kellett volna billenteni a nagy USA-t. Ha máshogy nem a kinaiakkal szövetkezve, mert egyre gusztustalanabb amit művelnek.

  Demokráciáról papolnak, miközben más országpk belügyeibe beavatkoznak, megszegnek szinte minden nemzetközi jogot. Gyakorlatilag az USA jelenleg a világ rákfenéje.
  Utoljára szerkesztette: UUUU, 2016.01.07. 00:04:32
 • ostoros #4
  Sajnos igaz. Az államok versengése az ősidők óta nem változott. Ami nem is lenne baj, ez vezetett a technikai fejlődéshez. Csak sajnos van árnyoldala is, amikor nem a másik túlszárnyalásával próbáljuk előzni, egy nagyobb teljesítménnyel, hanem inkább alárúgunk az ellenfélnek.
  Az ellenfél, akinek alárúgtak ezt persze megjegyzi, és nem ellenfélként, hanem ellenségként kezdi kezelni a másikat. És kész a baj.
 • gforce9 #3
  Semmitől, mert ennek semmiféle köze nincs a környezetvédelemhez. Ez csak egy maszlag. Egy ürügy. Egy olyan fogás, amit meg tudnak tenni. A cél viszont a napnál is világosabb. A gazdaságilag amúgyis egyre gyengülő Európát még lejjebb rúgni. Ennyiről szól és nem többről vagy másról.
  Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.01.06. 21:01:51
 • Tinman #2
  +1 milliárd

  Képmutató trógerek. Egy nagy Kiotó táblát kéne széttörni az üres fejükön.
 • Zsoxx #1
  Ez ugyanaz a faszszopó amerikai kormány, amelyik rendszeresen bojkottálja a klímaegyezményeket, és a CO2-kibocsátás csökkentését előirányzó megállapodásokat? Mitől lettek hirtelen ennyire környezetvédők?
  Utoljára szerkesztette: Zsoxx, 2016.01.06. 20:27:53