Berta Sándor

Közösen tervezne robotautókat a Ford és a Google

A két konszern hamarosan közös céget is létrehozhat.

A Yahoo! információi alapján a Google és a Ford közös vállalatot hozna létre az önállóan közlekedő gépkocsik fejlesztésére. A megalkotott járműveket egy automatizált telekocsi-szolgáltatáshoz használnák fel. A hivatalos bejelentés január elején a Consumer Electronics Show keretében várható.

Az együttműködés nem lenne exkluzív és a Google az évek óta tesztelt rendszerét más cégek számára is elérhetővé tenné. A webes óriáscég jelenleg 53 prototípussal rendelkezik, amelyeket Kaliforniában és Texasban tesztelt. A tesztutak során a robotautói 1,3 millió mérföldet tettek meg.

A Bloomberg korábban arról számolt be, hogy az autonóm vezetéssel kapcsolatos Google-X kutatóprojekt önálló Alphabet leányvállalattá alakulhat át, az új céget pedig John Krafcik vezetheti. A cég létrehozna egy járműflottát, amelyet különböző utakra lehetne kibérelni - elsősorban a nagyobb magánterületeken. Így a Google nem csupán pénzt kereshetne, hanem gyakorlati tapasztalatokat is szerezhetne.

A társaság szeptemberben szerződtette az 53 éves John Krafcikot, aki korábban volt a Ford mérnöke, majd a Hyundai amerikai részlegének vezérigazgatója volt. Ő vezeti a Google önállóan közlekedő gépkocsijainak fejlesztését, ugyanakkor továbbra is Chris Urmson projektvezető felel a műszaki fejlesztésekért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!