Berta Sándor

Kaliforniában bérelhetők lesznek a robotautók

Az amerikai szövetségi állam úttörő szerepet játszik az önállóan közlekedő gépkocsik területén.

A California Department of Motor Vehicles elkészítette a javaslatait a közúti robotjárművekkel kapcsolatban. Amennyiben a csomagot elfogadják, akkor a gyártóknak először lesz lehetőségük arra, hogy az autóikat bérelhetővé tegyék. Ugyanakkor az már most biztos, hogy egyelőre senki sem értékesíthet majd ilyen modelleket.

A javaslatok között szerepel, hogy a közúti robotjárműveknek kormánnyal és fékpedállal kell rendelkezniük, emellett kötelező egy emberi sofőr alkalmazása, akinek vészhelyzet vagy technikai probléma esetén be kell avatkoznia. Ez a tétel például azt jelenti, hogy a Google kísérleti gépkocsijait senki sem bérelheti ki, miként robottaxik sem fognak megjelenni a kaliforniai utakon.

A javaslatok egy 2012-ben elfogadott törvényen alapulnak. A dokumentum tartalmazza az önállóan közlekedő autók tesztelésének szabályait, s leírják benne azt is, hogy a gépkocsikat egy független helynek kell megvizsgálnia. A gyártókat kötelezik arra, hogy rendszeresen jelentéseket adjanak le arról, hogy a járműveik mennyire biztonságosak. A hivatal most azt közölte, hogy a biztonság a legnagyobb prioritást élvezi. Előírás lesz, hogy a robotautókat olyan személynek kell vezetniük, akik megfelelő engedéllyel rendelkeznek. Az illetők lesznek felelősek azért, hogy a gépkocsik minden időpontban biztonságosan működjenek.

A Google érthetően nem fogadta kitörő örömmel a bejelentést. Johnny Luu, az Alphabet szóvivője elmondta, hogy számukra a biztonság a legfontosabb és az elsődleges motiváció abban, amit tesznek. A konszern mélységesen csalódott amiatt, mert a kaliforniai hatóságok már most korlátozni akarják az autonóm vezetést, így az abban rejlő lehetőségeket nem lehet majd maradéktalanul kiaknázni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #1


    " Előírás lesz, hogy a robotautókat olyan személynek kell vezetniük, akik megfelelő engedéllyel rendelkeznek. Az illetők lesznek felelősek azért, hogy a gépkocsik minden időpontban biztonságosan működjenek. "

    Ezek hülyék???