Farkas Alex

Megváltoztatja a járműipart az akkumulátorok árzuhanása

Jelenleg az átmenet időszakában vagyunk, amikor az akkumulátorok ára évente 20-30%-kal csökken, amely elképesztő hatást gyakorol a gépjárműiparra.

A gépjárműipar körülbelül egy évszázaddal ezelőtt elektromos járművek gyártásával indult. Még az olyan neves autógyártók is, mint például a Porsche, kezdetben tisztán elektromos járműveket gyártottak. Az ezt követő száz évig tartó, technológiai visszalépésként jellemezhető időszak során több milliárd tonna fosszilis üzemanyagot égettünk el, azonban az elektromos járművek használatához köthető tiszta korszak visszatérőben van - véli az ABB energetikai vállalat. Ez egy egyszerű tényezőre vezethető vissza: az akkumulátoroknak napjainkban már elfogadható az ára. Ahogy a televíziógyártó-ipart fenekestül felforgatta a síkképernyős televíziók '90-es években bekövetkezett áresése, és egy évtizeddel később a napenergia-iparban hasonlóképp forradalmi változást hozott a panelek árának zuhanása, most az e-mobilitás is átmeneti időszakban van - az akkumulátorok ára 20-30%-kal csökken évente, ami elképesztő hatást gyakorol a gépjárműiparra.

Az elektromos járművek fő költségtényezője az akkumulátorok ára. A Volkswagen múlt évben tett kijelentése szerint három éven belül olcsóbban lehet majd előállítani egy 100%-ban elektromos járművet, mint egy belső égésű motorral ellátott autót. Három évvel ezelőtt még kihívást jelentett olyan elektromos járművet megfizethető áron előállítani, amely egy feltöltéssel 300 km-t tud megtenni. Láthattuk, hogy mi történt a Tesla Motors részvényeinek árfolyamával az egyetlen egy feltöltéssel 300 km-t megtenni képes Tesla-S sikeres bevezetését követően, amiből Kaliforniában jelenleg már többet adnak el, mint Porschéből és Audiból. Kínában további piaci motivációnak számít a nagyvárosok légszennyezettsége. A nagyvárosokat teljesen beborítja a szmog - emiatt a kínai kormány úgy döntött, hogy mielőbb áttér az e-mobilitásra, és e cél elérése érdekében jelentős összegeket fektet be. Ennek eredményeképpen számos új cég jön létre elektromos motorkerékpárok, - autók, - buszok és akkumulátorok gyártására.


A jelentős távolságot megtenni képes, megfizethető elektromos járművek megjelenésével párhuzamosan, arányosan nőnek a kihívások a töltő-infrastruktúra tekintetében. A töltés gyorsaságát fokozni kell az otthonokban és a nyilvános töltőállomásokon egyaránt. Az e-mobilitás szektor az elmúlt öt évben három globális gyorstöltő szabvány alkalmazása mellett döntött. Európa és az USA a "Combo" szabványt, Kína a "GB/T" szabványt, Japán pedig a "Chademo" szabványt választotta. Ezeket a szabványokat a kormányok és a gépjármű-piac szereplői között öt éven át zajló éles politikai és stratégiai viták eredményeképpen választották ki, de mára lenyugodtak a kedélyek, és a piacok új lendületet vehetnek.

Már léteznek olyan töltőállomások, amelyek valamennyi gyorstöltő szabvány használatát lehetővé teszik. Megjelennek az otthoni DC gyorstöltők is, amellyel a nagykapacitású akkumulátorokkal rendelkező autókat egy éjszaka alatt fel lehet tölteni, ami egyébként egy vagy két hétvégét venne igénybe, ha azokat a normál otthoni csatlakozóról töltenék fel. Hollandiában például a múlt nyáron tett bejelentés szerint az ottani országos hálózat kiépítésének köszönhetően az ország 16,7 millió lakosa számára 50 kilométeren belül elérhető lesz egy gyorstöltő állomás. Hogy kellő megvilágításba helyezzük ezt a dolgot: a kínai Shenzhenben (Sencsenben) 16,7 millió ember él, és akkor még csak egyetlen egy kínai városról beszélünk. Az autóiparnak váltania kell, mégpedig gyorsan. Az akkumulátorok a gépjárműipart ugyanúgy fenekestül felforgatják majd, mint ahogy a síkképernyők a televíziógyártó-ipart és a PV panelek a napenergia-ipart.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gforce9 #23
  A benzinkutak elterjedése is 1 db benzinkúttal kezdődött.
 • chuky123 #22
  Csak ehhez a cseréhez szabványosítani kell(ene) cserélő állomásokat és az aksikat is csak akkor (fizikai méret teljesítmény) csak nagy üzemben érné meg kiépíteni. Gondolom nem lehet olcsó ennek a kiépítése 1 modellre szerintem meg nem éri megcsinálni.
 • gforce9 #21
  http://www.youtube.com/watch?v=ejQ9dzqzkKw

  Itt egy megvalósított technika a cserére.
 • torreadorz #20
  A probléma ugyanaz mint a játékok vs videókártya esete.

  Ha évente csak párszor akarsz megtenni 500-600 km-ert akkor pont ugyanott vagy mintha minden nap akarnál. Mert ugye megvenni egy drága autót hogy aztán amikor tényleg szükség van rá kölcsön kelljen kérni a szomszédét...

  De amúgy nem a hatótáv a lényeg, hanem a töltési idő illetve a töltőállomás infrastruktúra. Ha a 10%-ról a teljes töltöttséget el tudják érni mondjuk 15 perc alatt, akkor senkit sem fog érdekelni hogy 200 vagy 500 km-ert tud-e megtenni egy töltéssel feltéve hogy mondjuk 10-20 kmeren belül van töltőállomás.
 • Cefet #19
  Őszintén meglep a hitetlenséged...
  Miért baxnák át a világot egy többszáz ember előtt megtartott hivatalos bemutatóval, ha nem tudnák ténylegesen megcsinálni?
  Azért nem láttad, hogy mit csinálnak, mert nem akarták, hogy lásd. Lehet, hogy van mit titkolniuk.
  A töltésről: a 3x32A/400V az szerintem még nem ipari csatlakozás. Viszont közel 40kW töltési teljesítményt garantál. Fél óra töltés kb 100km-t rak hozzá a megtehető távolsághoz, és kb 2,5 óra alatt fullra tölti a teljesen lemerült telepet.
 • sonajdoba #18
  csak egy kérdés meikötök vezet hetente legalább 5 alkalommal 200km-t a munkahelyere és onnan haza ugyanennyit???

  szerintem a napi 100-150km-t ha meg tud tenni az átlagembert röhögve kiszolgálja.
 • teddybear #17
  Ez megint a szokásos problémája az elektromos autóknak. Nem lehet gyorsan tölteni őket, mert hiányzik a szükséges infrastruktúra. Ráadásul a korlátozott hatótáv miatt csak második autónak jó, bejárósnak. Ezt már az Edison-autó tudta, az első világháború előtt.


  Ami azt illeti, én is jobban örülnék ha használható elektromos autót gyártanának. De vannak további problémák is. Például a téli fűtés, a nyári klíma, a világítás minden az akkuban tartalékolt energiáról megy. Ha ezekre szükség van, az a hatótáv rovására fog menni. Nincs ingyen ebéd.
 • teddybear #16
  Technikailag megoldhat az akkucsere, szó se róla. Csakhogy a Tesla autóiban ez még nincs megoldva. max átalakítottak két S-modelt, a demonstrációra. Viszont a tényleges akkucserét még így sem lehetett látni. Valahogy sehogy sem lehetett a kocsik alá nézni.
 • gforce9 #15
  A töltés lassúsága meg csak akkor problémás, ha teljesen le van merülve, de ha napi szinten rajta lóg a töltőn éjszakánként, akkor az aznapi lefutott kilómétert simán visszatölti, ha nem napi többszáz kilómétert mennek a kocsival. Valamint, a munkahelyi parkolóban is lehet töltőállomás.
 • gforce9 #14
  A gyors akkicsere már évek óta létező technológia. Ki van találva és meg van valósítva. Az hogy a tesla akksiját kicsit át kell tervezni levehetőre az kb. nulla fejlesztés. Ha igény lesz rá megcsinálják. Nem tudom miért vagy ebben szkeptikus, amikor ez tényleg kőbalta technika leemelni egy aksit és egy újat fel.