Berta Sándor

Zöld utat kapott az iPad a pilótafülkékben

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) megerősítette korábbi döntését, miszerint engedélyezi a táblagépek használatát a pilótafülkékben. A repülőgépek utasterében ugyanakkor továbbra sem lehet bekapcsolni a készülékeket.

A döntés után az American Airlines (AA) azonnal bejelentette, hogy a pilótái a jövőben nem kézikönyveket fognak használni, hanem az Apple tábla PC-it. A légitársaság első iPad készülékek segítségével végrehajtott repülésére ma, december 16-án kerül sor. A pilóták az Apple táblagépeit a repülés egész időtartama alatt, a fel- és a leszállás közben is használni fogják. Korábban az FAA, az AA és a Boeing munkatársai hosszasan tesztelték a tábla PC-ket, hogy kizárjanak bármilyen hibaforrást és megbizonyosodjanak arról, miszerint az eszközök nem befolyásolják a repülőgépek fedélzeti műszereinek működését.


A The New York Times szerint a Szövetségi Légügyi Hivatal a tesztek során azt vizsgálta, hogy miként viselkednek a repülőgépek műszerei akkor, ha a pilótánál és a másodpilótánál is iPad van. A tesztek során mind az első, mind a második generációs iPad készülékeket górcső alá vették. Ezek azonban nem okoztak problémát a fedélzeti rendszerek működésében, de állítólag teljesen más helyzetről van szó, ha több száz utas használna tábla PC-t a repülés időtartama alatt.

A pilótáknak az új rendszer komoly előrelépést jelent, hiszen eddig magukkal kellett vinniük rengeteg különböző kézikönyvet, amiket kéthetente aktualizálni kellett. A jövőben a pilótáknak kevesebb súlyt kell cipelniük, aminek köszönhetően kevésbé lesznek fáradtak és ez csökkentheti a balesetek kockázatát is; legalábbis ezt állítja a Légitársaságok Pilótáinak Szövetsége.


Az iPad júliusban hódította meg a pilótafülkéket. A pilóták által maguk vitt kézikönyvek tartalmazzák többek között az adott repülőgép paramétereit, a navigációs térképeket, az időjárási információkat, a kötelező ellenőrzési listákat, a repülőtér-rajzokat és megannyi más fontos információt. A kézikönyvek össztömege 15 kilogramm is lehet, míg egy iPad kevesebb mint egy kg. Az új megoldás nem csak gyorsabb, de egyszerűbb és informatívabb is, hiszen hiperlinkek és interaktív grafikák segíthetik a pilóták munkáját, ráadásul az információk egyszerűbben frissíthetők. A United Airlines augusztusban 11 000 iPad készüléket vásárolt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #52
    "mert Wozniak nalluk dolgozott amikor az apple I-et kitalalta es nekik akkor nem kellett. A hp valamiert megsem ezt teszi.."

    Ismért csúsztatás Wozniak felajánlotta az akkori Apple I prototípusát a HP-nak akinek nem kellett, erről papírt is írtak. Utána meg már felmondott HP-nál. Nem nagyon tudott volna bármire bármit verni a HP, főleg, hogy az a gép kvázi egy semmi volt a későbbi produktumokhoz képest.
  • narumon #51
    "ami viszont a xerox alto rendszer grafikus motorjat haszalta ami viszont jelenleg az adobe tulajdonaban van. Csak az apple meg akkoriban 'vette kolcson', amikor meg nem volt levedve..."

    Tévedés az apple az oprendszert nulláról fejlesztette, csak a grafikus felületet mint újdonságot VETTE MEG!!! a Xeroxtól. Egyetlen kódsort sem vettek át azt ugyanis nem vették meg. A Xerox kutató laborjában lévő betekintési jogot vették meg a Xeroxtól egy barter üzlet keretében.

    Komolyan nem értem, hogy aki a témában minimális tudással nem rendelkezik az miért szól hozzá???
  • narumon #50
    "Az apple-tol azert kellett eljonnie, mert komolytalannak tartottak a mobil szamitogepek otletet"

    Ehhez képest Steve Jobs nyolcvanegynéhányban az első Mac alkalmával már azt vázolta fel a kollegáknak, hogy a jövő egy kicsi tenyérben is elférő számítógép ami sokkal többet tud mint az akkori nagygépek. Akkor most vagy Jobs volt beszívva (mint előtte sokszor), vagy te állítasz kurva nagy baromságokat. (mint általában)
  • Sequoyah #49
    Szerintem letesztelték, hogy zavarja-e az elektronikát.
    (Apple lehet le se tesztelte, olcsóbb volt teszt nélkül ráírni h nem alkalmas, biztos ami biztos.)
  • Papichulo #48
    "A allitasok magyarazatait ki lehet bogaraszni a belinkelt wikipedia oldalakrol"

    Mondjuk nem nekem kene a TE allitasaid bizonyitasat "bogaraszni" az interneten...

    "angol tudas nelkul nem fog menni."

    Jol ertem, hogy az angol tudasom elegtelenseget szeretned okolni?

    "Gyakorlatilag ugyanazok a feature-ok, ugyanaz a belso mukodes jellemzo mindkettore."

    Nevezetesen a JAVA? Vagy micsoda? Nem a kernel szamit? Akkor az OSX-nek sincs semmi koze a *nix-hez? Come on!

    "Vita helyett el kellene olvasni az ide tartozo wikipedia bejegyzeseket."

    Bar nem az en feladatom lett volna, de elolvastam.

    "Mint ahogy a hiptop is elso sorban telefon volt, egy pda tudasaval es kepessegeivel."

    De ugye nem allitod meg mindig, hogy a Hiptop lett volna az elso smartphone? Igen vagy nem valaszt szeretnek!

    "52. oldal, Phone setup... :-)"

    Na igen... akkor ki nem olvasta el? Ez kizarolag a VEZETEKES MODEM-en keresztuli hivasokra vonatkozik! Szo sincs itt mobile telefoniarol, amirol eddig vegig beszeltunk. Hacsak nem akarod azt allitani, hogy olyan nagy dolog volt, hogy egy vezetekes telefonra kotott modemrol telefonalni is lehetett.

    "Ehhez a csapathoz tartozott Andy Rubin es azert jott el az apple-tol, mert az apple-nel nem lattak a jovot, hogy halozati integacio es felho tamogatas kell egy pda-ba"

    Meg mindig nem tamasztottad ala semmivel, hogy Andy Rubin a fentebb emlitett okok miatt jott volna el az Apple-tol. Ez csak egy theoria a reszedrol.

    "A microsoft windows mobile is igy kapott hasonlo mukodesi elvu kernelt, mivel azon is dolgozott."

    Ujabb megalapozatlan theoria. A cv-je szerint o a WebTV projecten dolgozott.

    "a mostani mobil rendszerek nagyjabol azonos szoftver architekturakra epulnek, mivel alapvetoen egy fejlesztoi csapat keszitette oket. "

    Akkor lassuk, hogy vezeted le, hogy a Symbian-on kivul az OSSZES mobilOS-t "alapvetoen egy fejlesztoi csapat keszitette"! Atlatod, hogy mit allitasz? Azt mondod, hogy a PalmOS-t, BB OS-t, iOS-t, WP7-et, Bada-t, stb... mind egyetlen team keszitette!

    "Nem all szandekomban mindent soronkent elmagyarazni, csak annyit irok, hogy erdemes elolvasni a wikipedia ide tartozo leirasait es akkor mindenki eldontheti mit tart igaznak. "

    Ismetlem, a te allitasaidat neked kell bizonyitanod. Nem varhatod el ezt mastol.

    "Sok fejleszto jott el onnan, mert jobb otlete volt mint amit a ceg vezetese el tudott fogadni. Aztan ha a kerdeses otlet megis sikeres, akkor az apple is keszit egyet es bejelenti, hogy o talalta ki."

    Ki volt az a sok fejleszto? Mik voltak ezek a sikeres otletek? Nem vonom ketsegbe, hogy volt ilyen, mindossze szeretnek egy listat latni, mivel ezzel nagyon felcsigaztal :)
  • paradan #47
    pusztuljon a lopos android!
  • paradan #46
    http://m.technet.hu/cikk/398616
  • kvp #45
    A allitasok magyarazatait ki lehet bogaraszni a belinkelt wikipedia oldalakrol, mondjuk angol tudas nelkul nem fog menni...

    "Azt sem tamasztja ala semmi, hogy az Android a dangerOS kozvetlen utodja."

    Gyakorlatilag ugyanazok a feature-ok, ugyanaz a belso mukodes jellemzo mindkettore. Jelen esetben nem a kernel szamit, hanem a kornyezet es a felso szintu api. (az android runtime mehet user modban windows alatt is) Egyebkent eppen azt irtam, hogy meg a magic cap rendszer is ugyanazt a mukodesi elvet es filozofiat kovette. Programozasi szempontbol mindig a mukodesi elv szamit, nem az implementacio. A linux sem a system V leszarmazottja, csak azonos mukodesi elvet kovetnek.

    "Szinten semmi sem utal ra, hogy a Magic Cap az birt volna telefon funkciokkal."

    Vita helyett el kellene olvasni az ide tartozo wikipedia bejegyzeseket. Ertem, hogy az 1200 baud-os modem nem jelenti ezt, de attol meg mukodott. Mint ahogy a hiptop is elso sorban telefon volt, egy pda tudasaval es kepessegeivel.

    Egyebkent meg:
    http://www.docs.sony.com/release/PIC1000.PDF
    52. oldal, Phone setup... :-)
    Az internet hasznalata nem bonyolult, csak meg kell probalni.

    "Ezenkivul az Apple mar 1987-ben elkezdte fejleszteni a Newton-t"

    Ehhez a csapathoz tartozott Andy Rubin es azert jott el az apple-tol, mert az apple-nel nem lattak a jovot, hogy halozati integacio es felho tamogatas kell egy pda-ba, meghozza a telefonos halozaton keresztul. Aztan amikor latszott, hogy megis meg tudja csinalni, akkor kapott eszbe az apple. A microsoft windows mobile is igy kapott hasonlo mukodesi elvu kernelt, mivel azon is dolgozott. Ezert van az, hogy a mostani mobil rendszerek nagyjabol azonos szoftver architekturakra epulnek, mivel alapvetoen egy fejlesztoi csapat keszitette oket. Ez alol kivetel az epoc (symbian), az teljesen mas filozofiat kovet(ett).

    Nem all szandekomban mindent soronkent elmagyarazni, csak annyit irok, hogy erdemes elolvasni a wikipedia ide tartozo leirasait es akkor mindenki eldontheti mit tart igaznak. A szamiogepes eger es az email feltaloi is elegge el vannak felejtve, hasonlo modon, hasonlo okokbol, de attol meg jo dolgokat talaltak ki.
  • G_ArchAngel #44
    Meanwhile...

    Lassan kiderul, hogy a Google meg sajat nevet is lopta:)
  • Papichulo #43
    Tobbek kozt a kovetkezoket meg mindig nem tudtad alatamasztani semmivel:

    "Az apple-tol azert kellett [Andy Rubin-nak] eljonnie, mert komolytalannak tartottak a mobil szamitogepek otletet."
    "sok fejleszto jott el onnan [Apple], mert jobb otlete volt mint amit a ceg vezetese el tudott fogadni. "
    "Aztan ha a kerdeses otlet megis sikeres, akkor az apple is keszit egyet es bejelenti, hogy o talalta ki. "
    "Az elso telefonalasra alkalmas PDA egy evvel korabban jelent meg es ez volt a danger inc hiptop-ja."

    Innen ez utobbirol beszeltunk az elmult par post-ban. Te azt allitod, hogy az "elso telefonalasra alkalmas PDA" a "danger inc hiptop-ja" volt, mely "egy evvel korabban [tk. 2002-ben] jelent meg". Ezt erosen cafolja, hogy mar 1996-bal letezett a Nokia 9000, mely PDA is volt es telefonalasra is alkalmas volt. Miert veded meg mindig az idezett allitast, amikor minden forras ellentmond neki?

    Azt sem tamasztja ala semmi, hogy az Android a dangerOS kozvetlen utodja. Sok ev telt el a ketto kozott es semmi sem utal ra, hogy mindketto, peldaul Linux alapu lenne. Ugyanugy atsiklassz fontos dolgok felett, ahogy az OSX-nel kapcsolatban tetted.

    Szinten semmi sem utal ra, hogy a Magic Cap az birt volna telefon funkciokkal. Ha szerinted igen, akkor szeretnek rola valami leirast latni, ugyanis "a PDA precursor that stressed communications"!=smartphone es rajtad kivul ezt senki nem is allitja rola.

    Ezenkivul az Apple mar 1987-ben elkezdte fejleszteni a Newton-t (en.wikipedia.org/wiki/Apple_Newton), tehat mar csak ez az egy teny felboritja a timetable-edet.